رصد تحولات بازار نشان میدهد تقاضا برای ارز در مقایسه با هفته گذشته رشد چشمگیری داشته و فعالیت در معاملات پشتخطی نیز به اوج خود رسیده است. با این حال، کاهش قیمت دلار و تزریق بازارساز، دو عاملی هستند که به عقیده معاملهگران نقش مهمی بر کاهش قیمتها در جریان معاملات امروز داشتند...
بازار طلا و ارز در دومین روز هفته دو نیمه متفاوت را تجربه کرد و در حالیکه قیمتها در سایه نوسان محسوس قیمت دلار در آغاز معاملات، در مسیر صعودی قرار گرفتند؛ کاهش قیمت دلار نیما و تزریق سنگین بازارساز، قیمت اسکناس آمریکایی را در نیمه دوم معاملات عقب راند.
در همین راستا، قیمت طلا و سکه نیز پا جای پای دلار گذاشتند و در جریان نیمه دوم فعالیت بازار سیر نزولی را در پیش گرفتند؛ هر چند میزان کاهش قیمت سکه در مقابل طلا ناچیز بود. در این بین، غیبت قیمت طلای جهانی در پی تعطیلات پایان هفته نیز چندان بر اثرگذاری نوسانات دلار بر بازار طلا و سکه بی تاثیر نبود. قیمت طلا در لحظه نگارش این گزارش در هر اونس حدود 2622 دلار است.
قیمت دلار آزاد و درهم در سرازیری
با این حال، قیمت دلار تهران امروز معاملات را در نیمه کانال اول کریدور هشتم آغاز کرد و در ابتدا با نوسان مثبت به کانال دوم این محدوده صعود کرد، اما در ادامه معاملات تغییر روند داد و با کاهش دو کاناله تا نیمه دوم کف کریدور هشتم پایین آمد و در حال حاضر در کف کانال اول این کریدور در نوسان است.
قیمت دلار هرات نیز معاملات را با گپ مثبت 1450 تومانی نسبت به معاملات پشت خطی شب گذشته، در کانال اول کریدور هشتم بازگشایی کرد و در ابتدا با افزایش تا میانه این کانال پیشروی کرد و در نیمه دوم معاملات با نوسان منفی به کف کریدور هشتم رسید و در این محدوده نوسان داد.
قیمت درهم امارات هم با گپ مثبت 140 تومانی در 22 هزار و 600 تومان آغاز به کار کرد و با افزایش اندک تا محدوده 22 هزار و 620 تومان پیش رفت. قیمت درهم در ادامه با تغییر روند نزولی شد و تا 22 هزار 220 تومان پایین آمد و در پایان به 22 هزار و 280 تومان رسید. از دیگر نکات جالب توجه امروز توقف معاملات در کانال نرخ دهی از ساعت 15 بود. همچنین براساس بررسی ها، حباب دلاری درهم امروز افزایشی بود و بالای هزار تومان محاسبه شد.
معاملهگران فنی معتقدند مرز حمایتی درهم در 22 هزار و 100 تومان قرار دارد و عبور از این سطح میتواند باعث کاهش بیشتر قیمت شود. از سوی دیگر، مرز مقاومتی درهم در 22 هزار و 620 تومان است و در صورت شکست این مقاومت، احتمال حرکت به سمت 22 هزار و 800 تومان وجود دارد.
اولین واکنش قیمت دلار نیما پس از آغاز به کار بازار ارز تجاری
از سوی دیگر، بازار ارز رسمی امروز شاهد اتفاقی غافلگیرکننده بود و قیمت دلار نیما برای اولین بار از زمان شکلگیری بازار ارز تجاری نزولی شد. براساس اعلام مرکز مبادله طلا و ارز ایران، دلار در مرکز مبادله ایران با قیمت 66 هزار و 335 تومان معامله شد و نرخ حوالهای آن به 64 هزار و 529 تومان رسید. یورو نیز با کاهش در نرخ 69 هزار و 154 تومان معامله شد. ارزش درهم امارات در بازار رسمی نیز کاهش یافت و به 18 هزار و 62 تومان رسید.
قیمت دلار نیما که از زمان شکلگیری بازار ارز تجاری روند افزایشی را در پیش گرفته و به سطوح جدیدی رسیده بود، روز یکشنبه برای اولینبار کاهش یافت. این تحول مهم موجب شد برخی فعالان بازار ارز و سکه این کاهش را سیگنالی برای تغییر روند قیمتی در بازارها تلقی کنند. از سوی دیگر، گروهی از معاملهگران بر این باورند که همزمان با افت قیمت دلار نیما، بازارساز نیز در روز یکشنبه مداخله مؤثری در بازار انجام داده است.
به نظر میرسد که سیاستهای جدید بازارساز برای کنترل نوسانات بازار ارز به مرحله اجرا رسیده است. در این میان، کاهش قیمت دلار نیما میتواند به عنوان بخشی از این مداخلات سنگین تلقی شود.
معامله گران معتقدند بازارساز امروز با عرضه سنگین در بازار دلار، تتر و درهم، مقدمات مداخله جدیتری را فراهم کرده است. این گروه پیشبینی میکنند از فردا، با آغاز تزریق سنگین ارز توسط بازارساز، فشار کاهشی بر قیمتها تشدید خواهد شد.
یکی از چالشهای اخیر در بازار ارز، کمبود شدید عرضه درهم بوده است. این وضعیت باعث افزایش نگرانی در میان فعالان بازار شده و احتمالاً به نوسانات بیشتر در نرخ ارز منجر خواهد شد. عدم دسترسی کافی به درهم میتواند نشاندهنده محدودیتهای تأمین این ارز و فشار بر بازار باشد.
همچنین فعالان بازار بر این باورند که در صورت اجرای این عرضه، کاهش قیمتها محتمل است و خریداران قدرتی برای مقاومت نخواهند داشت. اما اگر تزریق انجام نشود، احتمال افزایش مجدد قیمت وجود دارد. به طور کلی، ادامه روند بستگی به سیاستهای بازارساز و اقدامات بانک مرکزی دارد. این سیاست، نشاندهنده تلاش بازارساز برای مدیریت و کنترل قیمتها در بازار ارز است.
این تغییرات اخیر در بازار، نشاندهنده دورانی حساس برای سیاستهای ارزی و روند بازار است که باید به دقت زیر نظر گرفته شود.
قیمت بیتکوین وتتر نوسانهای کاهشی
در بازار رمزارزها، قیمت بیتکوین معاملات را با 95 هزار و 310 دلار آغاز کرد و در ادامه تا محدوده 95 هزار و 200 دلار کاهش یافت. معاملهگران فنی پیشبینی میکنند مرز حمایتی بیتکوین در محدوده 95 هزار دلار قرار دارد و شکست این سطح میتواند این رمزارز را به سمت 94 هزار و 500 دلار سوق دهد. در مقابل، مقاومت کلیدی این رمزارز در 96 هزار و 500 دلار است و عبور از این سطح بیتکوین را به بالای 97 هزار دلار هدایت خواهد کرد.
تتر نیز صبح امروز در محدوده 80 هزار و 920 تومان معامله شد و با ادامه روند نزولی که از بامداد آغاز شده بود، قیمت این استیبلکوین تا محدوده 79 هزار و 50 تومان کاهش یافت. تحلیلگران معتقدند مرز حمایتی تتر در سطح 79 هزار تومان است و اگر این سطح شکسته شود، احتمال افت بیشتر تا 78 هزار تومان وجود دارد. از سوی دیگر، مرز مقاومتی تتر در محدوده 81 هزار تومان قرار گرفته و عبور از این سطح میتواند تتر را به 81 هزار و 500 تومان نزدیک کند.
بازار طلا و سکه رکورد و نزول در یک روز
بازار طلا و سکه نیز همانطور که پیش تر اشاره شد، با تبعیت از نوسان دلار، حرکت رفت و برگشتی را به ثبت رساند و براساس آن قیمت طلای آبشده نیز معاملات را 22 میلیون و 679 هزار تومان بازگشایی کرد و با افزایش تا 22 میلیون و 970 هزار تومان بالا رفت. قیمت این فلز گرانبها در ادامه با تغییر روند همزمان با کاهش قیمت دلار نزولی شد و تا محدوده 22 میلیون و 445 هزار تومان عقبنشینی کرد.
حباب طلای آبشده هم امروز یک درصد بالا رفت و بالای دو درصد برآورد شد که حدود 508 هزار تومان است. هر گرم طلای 18 عیار نیز امروز کاهشی بود و پنج میلیون و 182 هزار تومان نرخگذاری شد.
معاملهگران فنی معتقدند سطح حمایتی طلای آبشده در 22 میلیون و 300 هزار تومان قرار دارد و شکستن این سطح میتواند به کاهش قیمت تا مرز 22 میلیون تومان منجر شود. مقاومت طلای آبشده نیز در 22 میلیون و 970 هزار تومان قرار دارد و عبور از این سطح میتواند به افزایش قیمت تا ناحیه 23 میلیون تومان بینجامد.
از سوی دیگر، قیمت سکه امامی معاملات روزانه را در 56 میلیون و 700 هزار تومان آغاز کرد و در ابتدا با افزایش به کانال 57 میلیون تومان رفت و به 57 میلیون و 300 هزار تومان رسید. اما در نیمه دوم معاملات قیمت سکه با تغییر روند نزولی شد و در 56 میلیون و 600 هزار تومان معامله شد.
نیم سکه و ربع سکه نیز با کاهش به ترتیب 31 میلیون و 400 هزار تومان و 18 میلیون و 300 هزار تومان قیمت خوردند و سکه گرمی نیز با کاهش هشت میلیون و 800 هزار تومان نرخگذاری شد. بررسی اقتصادنیوز نشان میدهد، حباب سکه امروز با رشد یک درصدی، 14.5 درصد برآورد شده که معادل هفت میلیون و 174 هزار تومان است.
تکنیکالیستها مرز حمایتی سکه امامی را در 56 میلیون و 500 هزار تومان پیشبینی میکنند و احتمال کاهش بیشتر در صورت شکستن این سطح وجود دارد. مرز مقاومتی سکه امامی نیز در 57 میلیون و 300 هزار تومان قرار دارد و در صورت عبور از این سطح، هدف بعدی 57 میلیون و 500 هزار تومان خواهد بود.
با این حال، با توجه به وضعیت بازار، درحالی که کاهش قیمت دلار تهران ادامه دار باشد، احتمال کاهش بیشتر قیمت طلای آبشده و سکه امامی وجود دارد. در این شرایط، طلا به سمت مرز 22 میلیون تومان و سکه امامی به محدوده 55 میلیون تومان عقب خواهند نشست. در مقابل، اگر قیمت دلار نوسانات افزایشی داشته باشد، شاهد رشد قیمت طلا و سکه خواهیم بود و احتمال بازگشت قیمتها به سطوح مقاومتی 23 میلیون تومان و 57 میلیون و 500 هزار تومان وجود دارد.
اقدامات مجلس برای کنترل بازار ارز؛ طرح سوال از همتی کلید خورد
در نهایت، امروز سخنان عباس گودرزی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس درباره آخرین اقدامات پارلمان برای کنترل نوسانات بازار ارز مورد توجه فعالان بازار ارز قرار گرفت. گودرزی با رد ادعای عدم اقدام مجلس، اعلام کرد: «طی دو هفته اخیر جلسات متعددی برای بررسی وضعیت ارز برگزار شده است، از جمله جلسه غیرعلنی با حضور وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی، و رئیس سازمان برنامه و بودجه. او تاکید کرد که مجلس برای کمک به دولت از تمامی ظرفیتهای خود استفاده کرده، اما بهدلیل اثرگذاری منفی احتمالی، این اقدامات عمدتاً غیرعلنی انجام شدهاند.»
به گفته گودرزی، «جمعبندیهای صورتگرفته در جلسات مجلس به شورای اقتصادی سران سه قوه ارائه شده و امیدوار است با تصمیمات جدید، ثبات به بازار ارز بازگردد. مجلس همچنان بر جلوگیری از تأثیرات منفی اظهارات و اقدامات نادرست بر بازار تاکید دارد و تلاشها برای کنترل شرایط ادامه دارد.»
به گزارش اقتصادنیوز،همچنین طرح سوال از عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در مجلس از جمله نکات جالب توجه امروز بازار ارز بود. در همین راستا، حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل ۹۰، از طرح سوال از عبدالناصر همتی خبر داد. به گفته او، این سوال در سامانه مجلس بارگذاری شده و فرآیند قانونی آن در حال طی شدن است.
بر اساس متن سوال، «افزایش نرخ دلار از ۳۹۳۶۸۸ ریال در ابتدای فعالیت دولت به ۵۴۷۸۲۹ ریال و همچنین صعود نرخ یورو، باعث نگرانی نمایندگان شده است. آنان علت این افزایش بیضابطه را جویا شده و تاکید دارند که این نوسانات به تورم بیشتر و کاهش ارزش پول ملی دامن زده است.»