printlogo


گزارش جدید سازمان ملل متحد؛
غذای جهانی در مارپیچ خشکسالی
غذای جهانی در مارپیچ خشکسالی
کد خبر: 13302
خشکسالی یکی از پرهزینه‌‌‌ترین و مبرم‌‌‌ترین تهدیدها برای جوامع و اقتصادهاست. در سراسر جهان و به‌ویژه مناطق خشک.بر اساس گزارش آنکتاد در سال ۲۰۲۳، خشکسالی سالانه بیش از ۱.۸ میلیارد نفر را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و باعث آسیب شدید و اختلال در اقتصاد شده است...
خشکسالی یکی از پرهزینه‌‌‌ترین و مبرم‌‌‌ترین تهدیدها برای جوامع و اقتصادهاست. در سراسر جهان و به‌ویژه مناطق خشک. در حال حاضر، خشکسالی در تمام دنیا، به‌ویژه زنان و کودکان و فقیرترین و آسیب‌‌‌پذیرترین مردم جهان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. بر اساس گزارش آنکتاد در سال ۲۰۲۳، خشکسالی سالانه بیش از ۱.۸ میلیارد نفر را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و باعث آسیب شدید و اختلال در اقتصاد شده است.
بر اساس مطالعه جدید سازمان ملل، هزینه‌‌‌های خشکسالی به دلیل اینکه زنجیره‌‌‌های ارزش و بخش‌‌‌های مختلف را در بر می‌گیرد، رو به افزایش است. به عنوان مثال، خشکسالی ممکن است باعث تعطیلی نیروگاه‌‌‌ها شود و تامین انرژی از طریق آب را تحت‌الشعاع قرار دهد. خطرات و اثرات خشکسالی، تغییرات اقتصادی-اجتماعی و اکولوژیک و تعمیق تعارضات اجتماعی و ناامنی را به دنبال دارد. تنها در سه سال گذشته، خشکسالی شدید همه قاره‌‌‌ها را تحت‌تاثیر قرار داده است. پیش‌بینی می‌شود کمبود آب طی ۲۰ سال آینده به طور قابل‌توجهی افزایش یابد. در حال حاضر حدود ۶۰ تا ۷۵‌درصد از مردم جهان هر ساله نوعی تنش آبی را تجربه می‌کنند.
تخمین پایین هزینه‌‌‌های خشکسالی
زیان‌‌‌های اقتصادی جهانی ناشی از خشکسالی بین سال‌های ۲۰۱۹-۲۰۰۰، ۱۲۸ میلیارد دلار تخمین زده شده است. اما احتمالا این میزان خسارت به دلیل عدم‌محاسبه تاثیر خشکسالی در بخش‌‌‌های مختلف بسیار پایین برآورد شده است. آنکتاد هزینه خسارت خشکسالی را ۳۰۷ میلیارد دلار در هر سال برآورد می‌کند. این هزینه به دلیل اثرات منفی خشکسالی در بخش‌‌‌های مختلف انرژی، سلامت و بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی است. بنابراین هزینه‌‌‌های خشکسالی به دلیل عدم‌تخمین تاثیرات چند‌بعدی آن کم برآورد شده است. در مقابل، برآورد هزینه‌‌‌های اجرایی اقداماتی که توسط کشورها صورت می‌گیرد و برنامه‌‌‌های مربوطه بالغ بر ۲۱۰ میلیارد دلار آمریکا بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۳۰ تخمین زده می‌شود. این در حالی است که اقتصاد طبیعت می‌تواند سالانه ۱۰.۱ تریلیون دلار ارزش تجاری و تا سال ۲۰۳۰ تا ۳۹۵ میلیون شغل ایجاد کند. همچنین با سه برابر شدن سرمایه‌گذاری در این حوزه تا سال ۲۰۳۰ می‌تواند ۲۰ میلیون شغل اضافی ایجاد کند. نکته قابل‌توجه این است که نقش عامل انسانی در ایجاد یا تشدید خشکسالی نیز بسیار دست کم گرفته شده است. برای مثال خشکسالی‌‌‌های ناشی از تخریب و تغییرات اکوسیستم، ناشی از عامل انسانی است.
مزایای راه‌حل‌های مبتنی بر طبیعت
استفاده از راه‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت (NbS)  برای مقابله با خشکسالی و چالش‌‌‌هایی مانند تغییرات آب و هوا و از دست دادن تنوع زیستی در حال افزایش است. راه‌‌‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت (NBS) راه‌حل‌‌‌هایی هستند که توسط طبیعت الهام گرفته و پشتیبانی می‌شود. این راه‌حل‌‌‌ها طبیعت، ویژگی‌‌‌ها و فرآیندهای طبیعی بیشتری را وارد شهرها و مناظر می‌کنند و مزایای زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی را به روشی مقرون به صرفه ارائه می‌دهند. این روش شامل بازسازی و حفاظت از طبیعت برای رسیدگی به چالش‌های اجتماعی است و نقش مهمی در ایجاد انعطاف‌‌‌پذیری در برابر خشکسالی ایفا کند.
راه حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت برای خشکسالی شامل بازگرداندن عملکردهای هیدرولوژیکی و اکولوژیکی اکوسیستم‌ها و سلامت، مدیریت آب و زمین، احیای جنگل، شیوه‌‌‌های بهینه مدیریت کشاورزی، مدیریت چرا، حفاظت از زیستگاه، مدیریت اکوسیستم‌های آب و همچنین نگاه ویژه به زیرساخت‌های سبز شهری است. راه‌‌‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت هنگامی که به خوبی طراحی شده و با زمینه‌‌‌های محلی تطبیق داده شود، به تلفات و خسارات ناشی از خشکسالی، افزایش درآمد بهره‌برداران زمین و آب منجر می‌شود و همچنین توسعه، ایجاد منافع مشترک گسترده‌تر برای آب و هوا، طبیعت و توسعه پایدار را به دنبال دارد. این شیوه از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه است. این روش‌ها هم منافع اقتصادی برای مناطق مستعد خشکسالی و هم مزایای اجتماعی دارد. همچنین می‌تواند بهره‌‌‌وری کشاورزی را افزایش دهد، منجر به بازده بیشتر و درآمد بهتر برای استفاده‌‌‌کنندگان از زمین شود و به رشد اقتصادی کمک کند. همچنین بهبود کیفیت آب، سلامت و رفاه انسان را به دنبال دارد.  راه‌‌‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت برای خشکسالی شامل بسیاری از راه‌حل‌‌‌های آزمایش‌شده و شیوه‌‌‌های پایدار مدیریت زمین پایدار برای تقویت تاب‌‌‌آوری است. سرمایه‌گذاری در مدیریت زمین و آب برای کاهش خطر خشکسالی منطق اقتصادی دارد. ایجاد تاب‌‌‌آوری در برابر خشکسالی از طریق راه‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت نیازمند سرمایه‌گذاری و ظرفیت‌‌‌سازی مردم و نهادهاست. راه‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت برای خشکسالی ممکن است نیاز به سرمایه‌گذاری و مشارکت‌‌‌های دولتی و خصوصی داشته باشد و با تبیین تاثیر واقعی راه‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت می‌توان سرمایه‌گذاری در این زمینه را فعال کرد.
NBS  همچنین می‌تواند نقش مهمی در دیگر اهداف توسعه پایدار داشته باشد. راه‌‌‌حل‌‌‌های مبتنی بر طبیعت به انرژی کمی نیاز دارد و بنابراین می‌تواند وابستگی به انرژی و تخریب منابع طبیعی را کاهش دهد. آنها همچنین به پایداری بیشتر منابع آبی کمک می‌کنند. NBS همچنین شامل یک رویکرد بین رشته‌‌‌ای است که مدیریت ریسک، برنامه‌‌‌ریزی کاربردی زمین و استراتژی‌‌‌های سازگاری با تغییرات اقلیمی را ادغام می‌کنند.
لینک مطلب: http://eghtesadkerman.ir/News/item/13302