در تابستان امسال تورم تمام دهکهای هزینهای تقریبا 6 درصد برآورد شده است. با این وجود سرعت افزایش قیمت اقلام خوراکی در پاییز بالاتر از تابستان بوده و منجر به وارد آوردن بیشترین فشار تورمی به فقیرترین قشر جامعه یعنی دهک اول شده است. دهک دهم نیز در پاییز امسال پایینترین تورم را متحمل شده است...
همچنین در میان دهکهای هزینه، شش دهک ابتدایی تورمی بالاتر از تورم پاییز را تجربه کردهاند.
تورم دهکها
شاخص قیمت مصرفکننده یا CPI یکی از شاخصهای مهم اقتصادی است که سطح عمومی قیمتها را در طول زمان نشان میدهد. این شاخص بر اساس سبد کالا و خدمات مصرفی یک خانوار مشخص میشود. از دلایل اهمیت شاخص قیمت مصرفکننده این است که قدرت خرید مردم در طول زمان را نشان میدهد. همچنین، از تغییرات آن تورم به دست میآید. به عبارتی دیگر، اگر عدد این شاخص افزایش یابد، نشاندهنده تورم و اگر کاهش یابد نشاندهنده کاهش قیمتها است.
اگر تمام خانوارهای کشور به ترتیب میزان هزینه از کمترین به بیشترین مرتب شوند و هر ۱۰ درصد آنها در یک گروه قرار گیرند، دهکهای هزینهای ایجاد میشوند. به این ترتیب، دهک اول شامل فقیرترین خانوارها در جامعه و دهک دهم شامل ثروتمندترین آنها است.
فشار تورم خوراکی روی دهکهای پایین جامعه
محاسبات حاکی از آن است که در تابستان سال جاری تورم تمام دهکهای هزینهای چیزی حدود 6 درصد برآورد شده است. این درحالی است که در پاییز تورم این دهکها از یکدیگر فاصله گرفته است. به بیان دقیقتر در نتیجه افزایش تورم اقلام خوراکی، سرعت رشد قیمتها در فقیرترین قشر جامعه بالاتر از سایر گروهها در پاییز محاسبه شده است. تورم اقلام خوراکی در تابستان سال جاری معادل 3.6 درصد بوده است. با این وجود در فصل گذشته تورم این گروه به 7.8 درصد افزایش پیدا کرده است. این یعنی در پاییز قیمت اقلام خوراکی 7.8 درصد رشد داشته است. چون دهکهای پایینتر اهمیت بیشتری به خوراکیها میدهند از همینرو تورم بالاتری را در پاییز متحمل شدهاند.
ده درصد پایینترین قشر جامعه که دهک اول نامیده میشود در فصل گذشته تورمی معادل 9.3 درصد را تجربه کرده است. هرچه از دهکهای پایین به سمت دهکهای بالاتر حرکت میکنیم فشار تورمی کاهش مییابد. به این صورت که تورم دهک دهم که ثروتمندترین قشر جامعه محسوب میشوند برابر با 7.4 درصد محاسبه شده است. باید گفت در گروههای بالاتر سطح مخارج برای هر دو اقلام خوراکی و غیر خوراکی بیشتر از گروههای پایینتر است. اما در گروههای پایینتر اهمیت خوراکی نسبت به اقشار برخوردارتر بیشتر است. در مقابل نیز گروههای بالاتر اهمیت بیشتری به اقلام غیرخوراکی و خدمات در مقایسه با اقشار فقیرتر میدهند.
به گزارش اکوایران، همچنین بررسیها نشان میدهد شش دهک ابتدایی در پاییز، تورمی بالاتر از تورم کل داشتهاند. در فصل گذشته تورم برابر با 7.7 درصد برآورد شده است.