بررسی آمارهای بانک مرکزی در یک دهه گذشته نشان میدهد تنها در سالهای برجام وضعیت درآمدی خانوارها نسبت به تورم یا هزینههای زندگی در مناطق شهری بهتر بوده است. همچنین این آمار کاهش قدرت خرید خانوار در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ را نشان میدهد...
بانک مرکزی در تازهترین آمار خود وضعیت درآمد و هزینه خانوار در سال ۱۴۰۲ را اعلام کرده است. بر این اساس افزایش درآمد خانوارها در این سال کمتر از افزایش هزینه زندگی آنها بوده و همین امر باعث شده وضعیت رفاهی خانوارها در مخاطره قرار بگیرد. همچنین این آمار نشان میدهد تنها در سالهای توافق برجام افزایش درآمد خانوارها متناسب با افزایش هزینه زندگی آنها به وقوع پیوسته است.
افزایش درآمد خانوارها میتواند بهبود قدرت خرید و ارتقای سطح زندگی را بهدنبال داشته باشد، اما اگر با افزایش تورم همراه شود، اثرات مثبت آن کمرنگ میشود. تورم، با افزایش قیمت کالاها و خدمات، باعث کاهش ارزش واقعی درآمد شده و توانایی خانوارها در تأمین نیازهای اساسی را تحتتأثیر قرار میدهد.
برای خانوارهای کمدرآمد، تورم تأثیر منفی بیشتری دارد، زیرا بخش عمدهای از درآمد آنها صرف هزینههای ضروری مانند مواد غذایی، مسکن و انرژی میشود. در چنین شرایطی، افزایش هزینهها بدون افزایش متناسب درآمد میتواند به کاهش مصرف، پسانداز و حتی افت کیفیت زندگی منجر شود.
در سطح کلان اقتصادی، افزایش تورم با کاهش قدرت خرید و افزایش هزینه تولید، میتواند رشد اقتصادی را کند کند. بنابراین، مدیریت هماهنگ میان سیاستهای پولی و درآمدی برای کنترل تورم و حمایت از قدرت خرید خانوارها ضروری است.
درآمد خانوارها از تورم جا ماند
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در یک دهه گذشته همواره افزایش درآمد خانوارهای شهری نسبت به هزینه زندگی آنها و یا تورم مناطق شهری عقبتر بوده است. به بیان سادهتر در یک دهه گذشته قدرت خرید مردم به واسطه افزایش در هزینهها کاهش پیدا کرده چرا که درآمد آنها متناسب با تورم افزایش نیافته است.
بر اساس این آمارها، تنها در سالهای ۹۴ تا ۹۶ که همزمان با توافق برجام بوده، درآمد جامعه متناسب با افزایش هزینهها، افزایش یافته است. دلیل این اتفاق را میتوان در بهبود محیط کسب و کار و افزایش رشد اقتصاد دانست. به طوریکه کیک اقتصاد در این سالها رشد خوبی را تجربه کرده و حاصل این رشد، درآمد مناسب برای مردم بوده است.
آخرین آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در سال ۱۴۰۲، هزینه زندگی مردم در مناطق شهری ۴۸.۱ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش پیدا کرده است. همچنین تورم سالانه در این سال معادل ۵۲.۳ درصد بوده است. این درحالی است که درآمد خانوارها در سال ۱۴۰۲ حدود ۴۷.۳ درصد افزایش یافته است.
به گزارش اکوایران،از این آمار میتوان نتیجه گرفت وضعیت کسب و کارها و رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۲ خوب نبوده و سیاستهای پولی نادرست تورم فزایندهای را در تمامی عرصهها به کشور تحمیل کرده است. در نتیجه این اتفاقات سفره خانوار کوچک شده و قدرت خرید مردم کاهش یافته است.