printlogo


عامل دپو و رسوب کالا در گمرکات؛
دست تجارت زیر سنگ سامانه جامع
دست تجارت زیر سنگ سامانه جامع
کد خبر: 14046
قطعی طولانی‌مدت سامانه جامع تجارت، یکی از عواملی است که بسیاری از فعالان اقتصادی آن را عامل دپو و رسوب کالا در گمرکات کشور می‌دانند. حتی به اعتقاد آن‌ها، انباشت کانتینر‌ها یکی از دلایل افزایش خسارت‌در بندر شهید رجایی بوده...
دپو بیش از  120 تا 140 هزار کانتنینر در بندر‌ شهیدرجایی یکی از مواردی است که رییس جمهور در بازدید از بندر آسیب دیده شهیدرجایی به آن اشاره کرد و این حجم از کالای دپو شده در این بندر را غیرقابل قبول دانست. مسعود پزشکیان در این بازدید به این نکته اشاره کرد که نباید کالا‌هایی که وارد می‌شوند ماه‌ها در بندر باقی بمانند و باید فرآیند ترخیص تسریع شود. گلایه‌ای که بارها از سوی فعالان اقتصادی مطرح شده بود، اما راهکاری برای عبور از آن در نظر گرفته نشده بود.
به گفته فعالان اقتصادی سامانه جامعه تجارت در راستای تسهیل در روند ترخیص کالا و اتصال دستگاه‌های مختلف راه‌اندازی شد، اما قطعی پی‌درپی آن همواره مانعی در روند ترخیص کالا بوده است و با این شرایط نه تنها تسهیل‌گری در ترخیص کالا صورت نگرفته بلکه این روند کندتر شده است، بطوریکه برخی کالاها ماه‌ها در بنادر و گمرکات متوقف می‌شوند. فعالان اقتصادی با اشاره به اینکه رسوب کالا همواره از دغدغه‌های مسئولان بوده است، تأکید می‌کنند که با وجود اهمیت این مسئله، هرگز به ریشه اصلی آن، یعنی قطعی‌های مکرر سامانه جامع تجارت، توجه جدی نشده است.
فعالان اقتصادی معتقدند رسیدگی به قطعی پی‌درپی سامانه جامع تجارت به راحتی امکان‌پذیر است، اما تاکنون در این خصوص اقدامی صورت نگرفته است
نامه رئیس اتاق ایران به معاون اول رئیس‌جمهور
با توجه به قطعی پی‌درپی سامانه جامعه تجارت رئیس اتاق ایران و دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در نامه‌ای خطاب به معاون اول رئیس‌جمهور خواستار دستور رسیدگی به وضعیت سامانه جامع تجارت و رفع فوری مشکلات مترتب بر آن شد.
به گزارش اتاق بازرگانی ایران، صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران و دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در نامه‌ای خطاب به محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ضمن برشمردن مشکلات سامانه جامع تجارت شامل ایرادات فنی، ناپایداری و قطعی‌های مکرر، خواستار دستورات لازم برای رسیدگی فوری و رفع این موارد شد.
او در این نامه به این نکات اشاره می‌کند که «عدم امکان ویرایش ثبت سفارش، اختلال در اظهارکالا، توقف پرونده‌ها در مرحله کارشناسی و استعلام، توقف کامل ترخیص کالاهای درصدی، عدم امکان رفع تعهد ارزی واردکنندگان، اختلال در اعلام ترخیص کالا و ثبت فاکتور فروش، تأخیر در تکمیل مراحل و زمان‌بر بودن ثبت سفارش و تخصیص ارز، خطاهای مکرر در مورد محل‌های تأمین ارز و تغییر آن‌ها، انتقال خطاهای یک مرحله به مراحل بعدی، تأخیر در فعال‌سازی دستورالعمل‌ها و ضوابط ابلاغ شده در سامانه و..»، سبب سرگردانی فعالان اقتصادی شده است و بسیاری از تولیدکنندگان، واردکنندگان و تأمین‌کنندگان مواد اولیه در انجام امور جاری خود با مشکلات جدی، خطر توقف تولید و بروز حوادث جبران‌ناپذیر مواجه بوده و هزینه‌های زیادی بر آنان تحمیل شده است.
در این نامه همچنین به این نکته اشاره شده که از سوی دیگر تداوم این اختلالات نه­تنها سبب توقف و اختلال فرایندهای اداری، مالی و گمرکی فعالان اقتصادی در سامانه جامع تجارت می‌شود، بلکه در آینده نزدیک بر فرایندهای تجاری و مالی آنان تاثیر منفی دارد. ضمن آنکه عملکرد نامناسب سامانه در عرصه تجارت خارجی، به اعتماد طرف‌های بین‌المللی به روند تجارت ایران نیز آسیب جدی وارد خواهد کرد.
از سوی دیگر این اختلالات که حدود چند ماه پیش آغاز شده، همچنان ادامه دارد و هر روز بر شدت و گستره آن افزوده می‌شود. همچنین مسیر "ثبت و پیگیری مشکل" در این سامانه نیز کارایی لازم را نداشته و عملا هیچ گامی در جهت حل مشکلات موجود برداشته نشده و عدم پاسخگویی مسئولان به چالش‌های پیش‌­آمده، بر نگرانی فعالان اقتصادی افزوده است.
به گزارش اکوایران؛رئیس اتاق ایران در انتها از معاون اول رئیس‌جمهور درخواست کرد که دستورات لازم به قید فوریت برای اعمال اقدامات مقتضی برای رسیدگی به وضعیت سامانه جامع تجارت صورت پذیرد تا مشکلات مربوطه مرتفع شود.
لینک مطلب: http://eghtesadkerman.ir/News/item/14046