بررسی روندها و چالشهای فعالان اقتصادی ایران بر اساس نتایج شاخص مدیران خرید (PMI) در بازه ۱۳ ماهه (فروردین ۱۴۰۳ تا فروردین ۱۴۰۴) نشان میدهد، شاخص کل مدیران در این مدت نوسانات رکودی بسیاری داشته، اما بخش صنعت در این دوره رکود کمتری داشته است...
ارزیابی دو شاخص کل و صنعت نشان میدهد که شاخص کل مدیران خرید در بازه زمانی مورد بررسی تنها در دو ماه از رکود خارج شده، در حالیکه بخش صنعت در بیشتر ماهها در وضعیت رکودی قرار داشته است.
براساس روند 13 ماه نشان میدهد عدد شاخص کل در فروردین سال گذشته به ۵۰.۳ رسید؛ رقمی که در خرداد همان سال به پایینترین سطح خود کاهش یافت و با ثبت عدد ۴۵.۴، وارد فاز رکود شد. بررسیها نشان میدهد روند رکود در بازه 13 ماه مورد بررسی تنها در آبانماه ۱۴۰۳ ثبت شد. فعالان اقتصادی معتقدند شناسایی و تحلیل چالشهای کلیدی پیش روی فعالان اقتصادی در سال 1403 میتواند به ارائه راهکارهایی برای رفع این موانع در سال جاری منجر شود. بررسی این شاخص در بازه زمانی ۱۳ ماهه نشان میدهد که شاخص کل اقتصاد و شاخص بخش صنعت طی این دوره نوسانات قابل توجهی داشتهاند.
ارزیابیها نشان میدهد، مشکلات اصلی فعالان اقتصادی در 13 ماه گذشته شامل چالشهای ارزی (تخصیص ارز و رفع تعهد ارزی)، ناترازی انرژی (قطعی برق و گاز)، افزایش هزینههای تولید، کمبود منابع مالی، کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان، مشکلات تامین مواد اولیه، و مسائل مرتبط با نیروی انسانی بوده است. برای رفع این چالشها، پیشنهاد میشود. بررسیها بیانگر آن است که دولت سیاستهایی متمرکز بر ثبات اقتصاد کلان، مدیریت تورم، تسهیل فرآیندهای ارزی با اخذ نظرات فعالان اقتصادی، رفع ناترازی انرژی و توسعه آموزشهای حرفهای برای تربیت نیروی انسانی ماهر را باید در دستور کار قرار دهد. شامخ کل اقتصاد در فروردین ماه سال 1404 نشان دهنده تداوم رکود برای پنجمین ماه متوالی است. بررسی مؤلفه های اصلی با در نظر گرفتن تعدیل فصلی نشان می دهد از بین پنج مؤلفه، «میزان تولید محصول یا ارائه خدمات» و «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» اندکی بهتر شده است و برای این دو بخش به ترتیب 50.3 و 50.29 به ثبت رسیده است
از سوی دیگر مولفه های «سرعت انجام و تحویل سفارش»، «میزان سفارش های جدید مشتریان» و «میزان استخدام و به کارگیری نیروی انسانی» نسبت به ماه قبل، بدتر شده است.
ارزیابی 13 ماه بخش صنعت
با این حال، بررسی وضعیت شاخص مدیران خرید بخش صنعت در طول ۱۳ ماه گذشته نشان میدهد که اگرچه شاخص کل تنها دو ماه از رکود خارج شده است، با این حال شاخص بخش صنعت در ۴ ماه در وضعیت رکودی قرار داشته و در سایر ماهها، با بهبود نسبی، عددی بالاتر از ۵۰ را ثبت کرده و از رکود خارج شده است.
بررسی12 زیر بخش صنعت نشان می دهد فعالیتها در زیربخشهای «سایر صنایع»، «غذایی»، «چوب، کاغذ و مبلمان» و «فلزی» نسبت به ماه قبل بهبود یافته است. عدد شامخ برای زیربخشهای «نساجی» و »لاستیک و پلاستیک» کمی از 50 بالاتر است و می توان گفت نسبت به ماه قبل، تقریبا بدون تغییر بوده است. همچنین وضعیت فعالیتها در زیربخش های «ماشینسازی و لوازم خانگی»، «شیمیایی»، «وسایل نقلیه و قطعات وابسته»، «فرآورده های نفت و گاز»، «کانی غیر فلزی» و « پوشاک و چرم »، نسبت به ماه قبل، بدتر شده است.
با توجه به وضعیت شامخ و مشکلاتی که فعلان اقتصادی طی سال 1403 و فروردین 1404مطرح کردهاند، ضرورت نیاز به هماهنگی و اقدامات جدی از سوی دستگاههای اجرایی مختلف برای رفع آنها احساس می شود.
به گزارش اکوایران؛ مهمترین اقدام در این زمینه سیاستگذاری دولت برای ایجاد ثبات و بهبود شاخصهای اقتصاد کلان است، که هر دو سوی عرضه و تقاضای اقتصاد را پوشش می دهد. لازم است در سمت عرضه، فراهم کردن محیط مناسب برای سرمایه گذاری و کسب و کار و در بخش تقاضا، مدیریت و کاهش نرخ تورم برای حفظ قدرت واقعی خرید مصرف کنندگان در دستور کار قرار بگیرد.