طی روزهای اخیر، رویکرد دولت آمریکا برای افزایش استقلال در حوزه منابع معدنی استراتژیک، همراه با تغییر رفتار مصرفکنندگان در چین به سوی پلاتین و کاهش نسبی تمایل سرمایهگذاری به طلا، چشمانداز جدیدی برای بازار فلزات گرانبها ترسیم کرده است...
طی روزهای اخیر، رویکرد دولت آمریکا برای افزایش استقلال در حوزه منابع معدنی استراتژیک، همراه با تغییر رفتار مصرفکنندگان در چین به سوی پلاتین و کاهش نسبی تمایل سرمایهگذاری به طلا، چشمانداز جدیدی برای بازار فلزات گرانبها ترسیم کرده است. این تحولات هم از منظر ژئوپلیتیک و هم از زاویه عرضه و تقاضای بازار، پیامدهای مهمی در ماههای آینده خواهد داشت. روز گذشته با وجود اینکه روند قیمت فلز زرد صعودی بود، قیمت طلای جهانی تغییر چندانی را تجربه نکرد.
معاملات طلای جهانی روز گذشته در قیمت ۳۲۲۸ دلار در هر اونس آغاز شد. در ادامه روز اما شاهد نوسان چندانی نبود و در اطراف قیمت ۳۲۴۰ دلار معامله شد. زیرا سرمایهگذاران بازار طلا در انتظار نتیجه مذاکرات صلح در سراسر جهان بودند. معاملات آتی طلا برای ژوئن نیز در بالای سطح کلیدی ۳۱۸۰ دلار باقی ماند. این سطح از نظر فنی اهمیت بالایی دارد و در چند روز گذشته قیمتها همواره بالاتر از آن باز و بسته شدهاند.
شاخصهای فنی نشان میدهند که طلا در منطقه اشباع فروش قرار دارد و احتمال افزایش بیشتر قیمتها وجود دارد. از طرفی بنجامین هوف از بانک سوسیته جنراله، هشدار داد که مهلت ۹۰ روزه برای برخی معافیتهای تعرفهای در اوت به پایان میرسد و همین موضوع بر بازارها سایه انداخته است. در کنار عوامل اقتصادی، تحولات ژئوپلیتیک نیز بر بازار طلا تاثیر گذاشتهاند. پس از گفتوگوی تلفنی دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین، اعلام شد که روسیه و اوکراین بهزودی مذاکراتی برای آتشبس را آغاز خواهند کرد، اگرچه احتمال دارد بدون دخالت آمریکا انجام شود.
در ایالاتمتحده، دولت ترامپ مجوز نهایی فدرال برای پروژه معدن طلای شرکت Perpetua Resources در ایالت آیداهو را صادر کرده است. این پروژه که به نام Stibnite شناخته میشود، علاوه بر طلا دارای ذخایر ارزشمندی از آنتیموان است. آنتیموان یک فلز حیاتی در ساخت مهمات، باتریهای سرب-اسید و مواد مقاوم در برابر آتش است و در صنایع نظامی و شیمیایی کاربرد فراوانی دارد. چین که بزرگترین تولیدکننده این فلز در جهان است، اخیرا صادرات آن را به آمریکا متوقف کرده است. پروژه استیبنایت دارای حدود ۶۷ هزار تن آنتیموان است و تنها ذخیره شناساییشده این ماده در خاک آمریکا محسوب میشود. وزارت کشور ایالاتمتحده این پروژه را گامی مهم در جهت استقلال و کاهش وابستگی به منابع خارجی معرفی کرده است. این معدن یکی از ۱۰ پروژهای است که با اولویت تسریع در صدور مجوز در دستور کار دولت قرار گرفتهاند.
در بازار پلاتین، چین شاهد افزایش شدید واردات بوده است. در ماه آوریل، واردات پلاتین این کشور به ۱۱.۵ تن رسید که بیشترین میزان طی یک سال گذشته است. این افزایش به دلیل پایداری نسبی قیمت پلاتین در مقایسه با طلا بوده است. در شهر شنژن، تعداد فروشندگان پلاتین سه برابر شده و تقاضا به حدی افزایش یافته که کارگاهها با صفهای طولانی تولید مواجه شدهاند. افزایش قیمت طلا و نوسانات شدید آن باعث شده بسیاری از فروشندگان سنتی طلا به تولید و فروش پلاتین روی آورند. با این حال، ساخت جواهرات پلاتین نیاز به مهارتهای متفاوتی دارد که کار را برای این تغییر مسیر دشوار کرده است. به نظر میرسد تقاضا برای پلاتین در بازار خودرو نیز افزایش یابد، زیرا با کند شدن روند استفاده از خودروهای الکتریکی، خودروهای دیزلی که از پلاتین در کاتالیزورها استفاده میکنند، همچنان در بازار باقی خواهند ماند.به گزارش دنیای اقتصاد، در سهماهه اول سال، چین از نظر سرمایهگذاری خُرد در قالب شمش و سکه از آمریکای شمالی پیشی گرفت و به بزرگترین بازار مصرفی پلاتین در جهان تبدیل شد.