نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و تجارت استان کرمان گفت: آژانسهای گردشگری در افزایش روحیة نشاط و شادابی در جامعه نقش مهمی ایفا میکنند.
مسعود دهقانی با بیان اینکه ازجمله وظایف آژانسهای مسافرتی، فراهم کردن زمینة سفر است، گفت: شرکتهای مسافرتی باید دغدغهای که مردم برای یک سفر خوب دارند را برطرف کرده و بهترین خدمات را به مردم ارایه کنند که این خدمات میتواند در شناساندن جاذبههای استان به کشور و خارج از کشور مؤثر باشد.
نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان با اشاره به فراز و فرود فعالیت آژانس های مسافرتی در چند دهه گذشته در کرمان افزود: در رابطه با خدماتی که آژانسها میتوانند ارایه دهند، فرهنگسازی زیادی شد.
دهقانی در خصوص اهمیت سفرهای خارجی گفت: در دین اسلام درباره سفر روایات مختلفی داریم؛ ضمن اینکه سفر به خارج از کشور میتواند در افزایش اطلاعات و تغییر دیدگاههای افراد، تأثیر زیادی داشته باشد.
وی در مورد سفرهای دخلی افزود: 15 سال پیش وقتی پرواز «کرمان-کیش» را راهاندازی کردیم، برخی میگفتند در تابستان کسی از کرمان به کیش سفر نمیکند، اما در ادامه، با استقبال مردم روبهرو شدیم؛ ضمن اینکه این سفرها در تغییر رویکرد و دیدگاه افراد نیز تأثیر قابل توجهی داشت.
دهقانی با بیان اینکه این رفتوآمدهای مسافرتی، سطح فرهنگ را ارتقا میدهد، گفت: اینها مواردی غیرملموس است و به مرور زمان خودش را نشان میدهد؛ بهطور مثال سالها پیش وقتی شبها در خیابانهای کرمان تردد می کردیم، کسی در خیابانها حضور نداشت، اما الان هرچه شهرداری، بوستان جدید میسازد، باز هم کم است که اینها اثرات غیرمستقیم فعالیت در بخش گردشگری و مسافرتی است.
ضربه ورود افراد غیرمتخصص به دفاتر مسافرتی
عضو هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر مسافرتی کرمان با تصریح این مطلب که متأسفانه برخی افراد غیرمتخصص وارد این حرفه شدهاند که نهتنها به این کار ضربه زدهاند؛ بلکه خودشان هم ضرر و زیان دیدهاند و درنهایت موجب نارضایتی مردم شدهاند، گفت: بهطور مثال فردی به آژانسی مراجعه میکند و قصد مسافرت با تور دارد، اما وقتی این آژانس ضعیف است، با دفتر ضعیفی هم در تهران ارتباط برقرار میکند؛ بنابراین، نمیتواند خدمات مطلوبی ارایه دهد و درنهایت فردی که خدمت خوبی نگرفته، میگوید تمام آژانسها مشکل دارند؛ درحالیکه این طور نیست و در کرمان آژانسهای تخصصی با پرسنل مجرب هم داریم که به بهترین نحو در حال فعالیت هستند.
وی افزود: در حال حاضر دفاتر مسافرتی از نظر درآمدزایی به مشکل برخورده اند چرا که اعتماد مردم نسبت به آژانسها سلب شده که دلیل اصلی آن حضور افراد غیرمتخصصی است که بهعنوان شغل دوم و سوم وارد این حرفه شدهاند. دهقانی افزود: اکنون، دفاتری داریم که چند دست واگذار شده و الان، حتی نمیدانیم مدیر آژانس چه کسی است و آژانس توسط کارمندان آن اداره میشود.
وی با بیان اینکه نبود انسجام صنفی نیز ضربه بزرگی به دفاتر مسافرتی وارد کرده است، گفت: اگر انسجام صنفی داشتیم، به این دلیل که نیروهای توانمندی در آژانسها داریم، بسیاری از مشکلات برطرف میشد، اما بهدلیل نبود انسجام کافی میان آژانسها و عملکرد جزیرهای آنها، مشکلات زیادی در استان وجود دارد.
ضرورت وجود یک تشکل صنفی قوی
نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان عملکرد تشکل صنفی دفاتر مسافرتی کرمان را ضعیف دانست و گفت: امیدواریم همه همکاران، به این درک مشترک برسند که باید یک تشکل صنفی قوی داشته باشیم تا بتوانیم کارها را بهصورت گروهی پیش ببریم؛ چراکه وقت انسجام صنفی باشد، بهطور مثال میتوانیم در نمایشگاههای داخلی و خارجی حضور یافته و استان کرمان را معرفی کنیم.
دهقانی همچنین از نحوه صدور مجوز دفاتر مسافرتی گلایه و تصریح کرد: برای گرفتن مجوز آژانس، فقط مدرک لیسانس کافی است و نیازی به دارا بودن مدرک و تجربه دیگری نیست.
وی با بیان اینکه در این زمینه ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان میتواند مؤثر باشد، گفت: ادارهکل میراث فرهنگی باید از افرادی که میخواهند مجوز آژانس دریافت کنند، سوابق لازم را درخواست کند.
دهقانی در عین حال بیان کرد: البته ضرورت دارد تشکل صنفیِ توانمندی تشکیل و به آن تشکل برای صدور مجوز، اختیار داده شود.
وی تصریح کرد: اگر صدور مجوز به بخش خصوصی واگذار شود، هم نظارت بیشتر میشود و هم میتوان آموزشهای لازم را ارایه داد.
عضو هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر مسافرتی کرمان ارایه آموزش لازم به مدیران و پرسنل دفاتر مسافرتی را ضروری دانست و با بیان اینکه هم مدیران و هم افرادی که در دفاتر کار میکنند، نیاز مداوم به آموزش دارند، گفت: اگر یک تشکل صنفی قوی داشته باشیم، میتوانیم برای برپایی دورههای آموزشی برنامهریزی کنیم.
نقش کمیسیون گردشگری اتاق در انسجام بخش گردشگری
دهقانی به فعالیتهای کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی کرمان اشاره کرد و گفت: از طریق کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی کرمان سعی شده از کارهای جزیرهای جلوگیری و فعالیتهای دفاتر، انسجام پیدا کند تا ارتباطها با استانهای دیگر بیشتر شود.
وی افزود: تاکنون، در زمینه معرفی جاذبههای استان تلاش زیادی کردهایم، اما متولی اصلی این کار ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است که باید در این زمینه فعالتر عمل کند.
نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان با بیان اینکه بخش خصوصی بیش از این توان تبلیغ کرمان و جاذبههای آن را ندارد، به فعالیتهای سایر استانهای کشور اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال سال گذشته شهرداری تبریز هزینه غرفههای نمایشگاه برلین را پرداخت کرد تا فعالان بخش گردشگری تبریز در این نمایشگاه حضور پیدا کنند و ماحصل آن راه اندازی پرواز مستقیم «هامبورگ-تبریز» بود که دستاورد بزرگی برای بخش گردشگری تبریز است.
تنها صنعتی که میتواند استان را نجات دهد
دهقانی افزود: آنچه که در شرایط اقتصادی فعلی میتواند استان را نجات دهد، صنعت گردشگری است؛ چراکه با کشاورزی، بهدلیل بیآبی و با صنعت بهدلیل هزینههای بالا در ایجاد شغل، نمیتوان مشکلات اقتصادی استان، مردم و بیکاری را حل کرد؛ بنابراین، تنها صنعتی که میتواند شرایط استان را بهبود ببخشد، گردشگری است.
وی با تأکید بر اینکه مسئولان استان باید درک صحیحی از این صنعت داشته باشند، گفت: بهطور مثال اگر هر کدام از نهادهای شهری و دولتی برای حضور فعالان گرشگری در یک نمایشگاه هزینه کنند، درواقع این هزینه نیست؛ چراکه پس از برگزاری نمایشگاه و حضور گردشگران خارجی در شهر، درآمدهای زیادی نصیب کرمان می شود، این در حالی است که آژانس های مسافرتی در شرایط فعلی از طرف همه نهادها تحت فشار هستند.
وی با اشاره به سنگاندازی های متعدد ، گفت: بخش خصوصی گردشگری استان با شرایط اقتصادی کنونی، در حال زمینگیر شدن است؛ و دولت هم که توان پیشبرد خیلی از فعالیت ها را ندارد.
نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان افزود: با این شرایط، کرمان هیچوقت از بنبست پروازی رهایی پیدا نمیکند و مردم باید هزینههای گزافی بابت بلیط و سایر خدمات پرداخت کنند و هزینه عدم گشایش در چنین مواردی از جیب مردم پرداخته می شود.
دهقانی گفت: دفاتر مسافرتی مهم اکنون در هزینه های روزمره خود مانده است، اما در همین شرایط هم کمک مالی نمیخواهند و فقط میخواهند در مواردی ازجمله عوارض، حق بیمه، مالیات و پرداخت تسهیلات کمبهره دست آنها گرفته شود.
گردشگری، نگاه ویژه مدیران استان را می طلبد
عضو هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر مسافرتی کرمان تأکید کرد: مسئولان استان باید به بخش گردشگری نگاه ویژه داشته باشند؛ چراکه افرادی که در صنعت گردشگری استان کار میکنند -اعم از آژانسدار، هتلدار و رستوراندار- بهدلیل عشق و علاقهای که به این کار دارند، فعالیت میکنند؛ بنابراین، انتظار میرود بخشهای دولتی و نیمهدولتی تسهیلاتی برای این بخش در نظر بگیرند و مطمئن باشند که صد درصدِ کمکی که میکنند، به شهر و استان بازمیگردد.
هر اثر ثبت جهانی میتواند اقتصاد یک کشور را دگرگون کند
دهقانی افزود: ما در استان پنج اثر ثبت جهانی و 700 اثر ثبت ملی داریم و این در حالی است که هر اثر ثبت جهانی میتواند اقتصاد یک کشور را دگرگون کند.
وی ادامه داد: مدیران استان همواره آمار میدهند که این تعداد گردشگر به کرمان سفر کرده، اما نمیگویند این تعداد گردشگر، چند شب در کرمان اقامت داشته است.
دهقانی افزود: اکنون، کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی کرمان، تنها تشکیلات منسجمی است که مسایل گردشگری استان را دنبال میکند و با نمایندههای مجلس و مسئولان در ارتباط است و به بخش خصوصیِ گردشگری انسجام نسبی داده است. وی در خصوص عدم حضور تورهای خارجی در کرمان نیز گفت: باید ببینیم چکار کردهایم و چگونه استان را شناساندهایم و بعد بگوییم چرا تور خارجی به کرمان نمیآید؟
دهقانی با بیان اینکه آژانس ما با هزینه خودش در نمایشگاههای خارجی حضور پیدا میکند و تبلیغات میکند، گفت: اما وقتی هیچ پروازی به سمت کرمان نیست، دیگر کاری از ما بر نمی آید.
وی افزود: مسیر پروازی تورهای خارجی اکنون تهران، شیراز و اصفهان است و پس از اصفهان، گردشگران خارجی به سمت کشور خودش حرکت میکنند، اما اگر گردشگران بخواهند به کرمان بیایند، باید دوباره به تهران بروند و یک هزینه اضافی متحمل شوند و در این زمینه دست آژانسها بسته است.
دهقانی در رابطه با خروج مسافر از کرمان توسط دفاتر مسافرتی گفت: اگر دفاتر مسافرتی این کار را انجام ندهند، با شرایط اقتصادی فعلی، تعطیل میشوند؛ ضمن اینکه باید پاسخگوی مراجعان هم باشیم و اگر این کار را برای مراجعان انجام ندهیم، از تهران برای خروج از کشور اقدام میکنند.
وی افزود: وظیفه ما این است که کار مسافران را راه بیندازیم؛ ضمن اینکه همین خروج مسافر، فرهنگسازی زیادی بههمراه دارد؛ مسافر که از کرمان به مالزی میرود، میبیند این کشور چگونه طی 40 سال به این پیشرفت رسیده؛ بنابراین، آن فرد هم تأثیر می پذیرد.
گردشگری در سایه سیاست
نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان تاکید کرد: بیشترین ضربه را بخش گردشگری از اظهارنظر سیاسیون خورده است و این بخش با هر اظهار نظری بارها دچار تزلزل شده است.
وی ادامه داد: تصور کنید تمام تلاش ما این باشد که کرمان را معرفی کنیم و گردشگر خارجی را برای سفر به کرمان متقاعد کنیم اما با یک تصمیم لحظه ای در حوزه سیاست روابط کشورها تحت الشعاع قرار گیرد و دیگر پرونده همه فعالیتها در بخش گردشگری بسته است. عضو هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر مسافرتی کرمان ادامه داد: اکنون، حدود 40 درصد رزورهای تور همکاران من کنسل شده که دلیل آن همین شرایط بی ثبات سیاسی است.
وی افزود: ترکیه 10 سال قبل مشکلاتی مشابه وضعیت فعلی ما داشت و فعالیت تمام آژانسهای گردشگری این کشور تعطیل شد، اما دولت ترکیه چون میدانست فعالان گردشگری چه کمکی به اقتصاد این کشور کرده و میکنند، در آن شرایط به هر آژانس مسافرتی 2هزار دلار تسهیلات بلاعوض داد و اکنون میبینیم گردشگری این کشور چه شرایط مطلوبی دارد، اما آیا در کشور ما هم با فعالان گردشگری چنین برخوردی میشود؟
ضرورت بهروزرسانی فعالیتهای حوزه گردشگری
نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان در خصوص ضرورت بهروزرسانی فعالیتهای حوزه گردشگری تصریح کرد: دفترها و آژانسهایی که نتوانند خود را با شرایط و نیاز روز وفق دهند، با شکست مواجه خواهند شد. وی در همین رابطه تأکید کرد: فعالیت سنتیِ قدیم دیگر پاسخگو نیست؛ بنابراین، همکارانی که در این صنعت کار میکنند، باید خدمات آژانس خود را بهروزرسانی کنند.
راهاندازی پرواز خارجی، اولویت نخست گردشگری کرمان
عضو هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر مسافرتی کرمان در خصوص اولویتهای دفاتر مسافرتی استان گفت: اولویت نخست، راهاندازی پروازهای خارجی برای کرمان است.
دهقانی افزود: اگر این پروازها راهاندازی شود، گردشگری استان متحول میشود. عضو هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر مسافرتی کرمان افزود: اولویت دیگر ما شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی و شناساندن جاذبههای استان به هموطنان در داخل و گردشگران سایر کشورهاست.
نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان با بیان اینکه در زیرساختها هم مشکل داریم، گفت: اما وقتی گردشگری رونق پیدا کنند و مردم بدانند از این صنعت سود میبرند، زیرساختها هم اصلاح خواهد شد.
لینک مطلب: | http://eghtesadkerman.ir/News/item/155 |