شهردار کرمان در نشست عمومی شورا یادآور شد: نظام پرداخت الکترونیک شهرداری برای عوارض نوسازی، فعال شده و دیگر نیاز به مراجعه حضوری شهروندان نیست.
در این نشست که دوازدهم اردیبهشتماه در محل ساختمان شورا برگزار شد، علیرضا نادری، رییس شورا، ضمن تبریک پیشاپیش عید سعید فطر، این عید را عید بازگشت به فطرت پاک خدابین توصیف کرد و روز بزرگداشت مقام معلم و روز جهانی کارگر را نیز به معلمان و کارگران تبریک گفت.
سپس، رییس کمیسیون بودجه، منابع پایدار و سرمایهگذاری شورا، ضمن تبریک روز معلم، روز جهانی کارگر را به همۀ کارگران بهویژه کارگرانی که در عرصۀ نگهداشت و توسعۀ شهر تلاش میکنند، تبریک گفت.
حسین چناریان، به نامهای از شهرداری درخصوص درخواست موافقت با تقاضای فسخ قرارداد یکی از مستأجران شهرداری در مجموعۀ آکواریوم و تاکسیدرمی پارک «شهید مطهری»، اشاره کرد و در ادامه، شرایط فسخ قرارداد، بررسی و با آن موافقت شد.
وی، درخصوص یک مورد ملک مسیری در اجرای طرح تفصیلی، به موضوع قید کردن مدت یک سال در توافقنامهها اشاره کرد و اینکه مقرر شده بود این توافقنامهها به مدت سه سال افزایش یابد، سپس ادامه داد: چون برخی از موارد مربوط به قبل از مصوبۀ شورا بوده، شهردار محترم دستور دادند قراردادها کلاً اصلاح شوند و در همین راستا اصرار کمیسیون بر اصلاح سریعتر توافقنامههاست.
شهردار کرمان نیز در این زمینه بیان کرد: فرمانداری با افزایش مدت توافقنامهها به سه سال مخالفت کرده و باید مجدد ارسال شود و به همین دلیل توافقنامه را تا زمان تعیینتکلیف در فرمانداری نگه داشتهایم؛ مگر در مواردی که اربابرجوع با یک سال موافق باشد.
ضرورت تعیینتکلیف پروژههای «تلهکابین» و «بام کرمان»
سپس، رییس کمیسیون بودجه، منابع پایدار و سرمایهگذاری شورا با اشاره به توضیحات مدیرعامل سازمان سرمایهگذاری شهرداری در مورد پروژههای سرمایهگذاری، خاطرنشان کرد: پروژۀ «تلهکابین»، لازم است براساس آخرین توافقنامهها و جلسات، پیگیری شود و شهرداری هرچه زودتر این پروژه را تعیینتکلیف کند؛ همچنین پروژۀ «بام کرمان» باید طبق آخرین جلسه در استانداری، پیگیری شود و در جلسهای با حضور پیمانکار پروژه در شورای شهر، در مورد ادامۀ پروژه صحبت شود.
چناریان با اشاره به اینکه مقرر شده بود نحوۀ اجرای تبصرههای بودجۀ ۱۴۰۱ طبق یک زمانبندی مشخص بررسی شود، افزود: طبق زمانبندی قرار بود گزارش اجرای تبصرههای 10 و 11 تا پایان فروردینماه به شورا ارایه شود که هنوز گزارش ارایه نشده است.
وی افزود: این یادآوری از این حیث است که با توجه به اینکه در ابتدای سال هستیم، قطعاً پیگیری این موضوع در تأمین درآمدها و اجرا شدن تبصرههای بودجه میتواند خیلی مؤ باشد.
سپس، شهردار کرمان بیان کرد: پیگیر موضوعات سرمایهگذاری هستیم و در جلسهای از مدیران موسسۀ ملل بهعنوان پیمانکار پروژۀ مذکور دعوت خواهد شد.
سعید شعرباف با اشاره به تشکیل دو جلسۀ مفصل درخصوص ریزپروژههای عمرانی که جزو تبصرههایی بوده که جزییات آن باید اعلام میشد، خاطرنشان کرد: درخصوص تفکیک موضوعات بهویژه چند مورد مبهم مثل لیست پارکها به تفکیک در مناطق، که در بودجه وجود داشت، قرار شد سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری، موارد را با جزییات مشخص کند و برنامۀ عملیاتی بدهد و تلاش داریم در جلسۀ هفته آیندۀ کمیسیون، گزارش تبصره بودجه ارایه شود.
در ادامۀ این نشست، منصور ایرانمنش، رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورا به نامهای از شهرداری در مورد ملکی واقع در شهرداری منطقه سه اشاره کرد که در سالهای گذشته، تهاتر شده و صورتجلسه و توافقنامه نیز تنظیم شده، اما به امضا نرسیده است و افزود: شهرداری نظر به اینکه وقفۀ پیشآمده مربوط به مالک نبوده، پیشنهادی برای حل مسئله مطرح کرده است.
نادری، در این رابطه بیان کرد: باید مورد بهصورت دقیقتر بررسی شود که کوتاهی از شهرداری بوده یا عدم مراجعۀ شهروند؟
محمود بابایی، نایبرییس شورا نیز گفت: باید بهطور کلی تصمیم بگیریم در موارد و پروندههایی که اربابرجوع به شهرداری مراجعه کرده، اما تعلل از طرف شهرداری بوده و موجب ضرر شده، چطور رسیدگی شود؟
طرح تفکیک زبالۀ خشک را ازطریق اپلیکیشن «شمیز»
سپس، ایرانمنش با اشاره به ضرورت پلاککوبی منازل که یک مطالبۀ مردمی است، یادآور شد: شهرداری متولی مستقیم این مهم نیست و ادارۀ پست باید این کار را انجام دهد، اما تشریک مساعی و تعامل شهرداری در این موضوع، موجب تسریع در اجرا خواهد شد تا شهروندان در پیدا کردن آدرس دچار مشکل نشوند.
رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورا با بیان اینکه شهرداری اخیراً اقدام بسیار خوبی انجام داده که رضایت شهروندان را بهدنبال داشته و جای تشکر دارد، خاطرنشان کرد: خرید چهارچرخهای جمعآوری زباله و استقرار مجدد آنها در سطح شهر که طی سالهای گذشته جمع شده بود، رضایت شهروندان را بهدنبال داشته، اما تعداد آنها کافی نیست و باید در محلههای بیشتری مستقر شوند.
شهردار کرمان در این رابطه بیان کرد: طرح استقرار چهارچرخها بهصورت پایلوت از شهرک «شهید مطهری» آغاز شد؛ مشکلی در تأمین منابع نداشتیم و قرار شد مسایلی از قبیل شیرابه و نحوۀ تمیز کردن آنها بررسی و حل شود و در صورت رضایت شهروندان، این طرح گسترش پیدا کند که خوشبختانه رضایتمندی خوبی داشته و این طرح را بهسرعت در سایر محلهها تسری میدهیم.
شعرباف یادآور شد: طرح تفکیک زبالۀ خشک را نیز ازطریق اپلیکیشن «شمیز» و با همکاری دو شرکت دانشبنیان اجرا میکنیم و موضوع پسماند را با همکاری بخش خصوصی اجرا خواهیم کرد.
وی افزود: دکههای دریافت زبالههای تفکیکشده فعال هستند، اما با فعال شدن نرمافزار، شهروندان، آدرس خود را اعلام میکنند و مأموران با مراجعه به منزل آنها پسماند را جمعآوری میکنند.
حمایت از خانوادههای دارای فرزند سهقلو و چهارقلو
در ادامه، محمود بابایی، نایبرییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا به مصوبۀ این کمیسیون مبنی بر حمایت شهرداری از خانوادههایی که صاحب فرزند سهقلو و چهارقلو میشوند ازطریق در اختیار گذاشتن املاک مسیری شهرداری بهصورت رایگان به مدت یک سال اشاره کرد.
شهردار کرمان در این رابطه بیان کرد: با توجه به اینکه برخی از این املاک مسیری، استحکام مناسبی ندارند و از طرفی طبق مصوبات اخیر شورا باید از آنها برای همکاری با تشکلهای فرهنگی استفاده شود؛ در نتیجه، تعداد خانههایی که بتوانیم در اختیار این افراد قرار دهیم، سه تا چهار خانه خواهد بود.
شعرباف خاطرنشان کرد: در مجموعه شهرداری، خانوادههایی هستند که دو یا سه فرزند عقبافتاده یا معلول دارند و ما در مسایل حمایتی باید این موارد را در اولویت قرار دهیم.
وی ادامه داد: تاکنون، برای موارد یادشده در مجموعه شهرداری، کمکهزینه یا بستههای حمایتی اختصاص دادهایم و برای خانوادههای یادشده هم میشود چنین حمایتهایی را در نظر گرفت.
فتحالله مویدی، رییس کمیسیون خدماتشهری، بهداشت و محیط زیست شورا نیز این مصوبه را بسیار خوب دانست و یادآور شد: در دورههای گذشته هم مصوبهای داشتیم که در مناطق محروم، از پرداخت عوارض صدور پروانه ساختمانی برای 100 متر واحد مسکونی معاف شوند.
محمد امینیزاده، رییس کمیسیون حقوقی شورا نیز در این خصوص بیان کرد: خانوادهای که یکدفعه دارای سه یا چهار فرزند میشود، در شرایط اقتصادی فعلی، دچار مشکلات عدیدهای میشوند و نیاز به حمایتهای ویژهای دارند.
سپس، چناریان با بیان اینکه شهرداری میتواند در قالب در اختیار گذاشتن املاک مسیری یا تخفیف و معافیت عوارض صدور پروانه ساختمانی از چنین خانوادههایی حمایت کند، افزود: ارایه بستههای حمایتی، برای گروههای دیگر ایجاد توقع میکند؛ ضمن اینکه در توان شهرداری و جزو وظایف این نهاد هم نیست.
بابایی هم بیان کرد: بهتر است از امکانات موجود شهرداری در این رابطه استفاده شود، نه اختصاص بودجه.
درنهایت مقرر شد در جهت حمایت از خانوادههای کرمانی که صاحب فرزندان سهقلو و چهارقلو میشوند و فاقد مسکن هستند، امکان استفاده از املاک مسیری شهرداری به مدت یک سال بهصورت رایگان فراهم شود.
ضرورت پیگیری دریافت عوارض شهرداری
در ادامه این نشست، رییس کمیسیون خدماتشهری، بهداشت و محیط زیست شورا، با تأکید بر اینکه برای تحقق بودجۀ شورا باید از امروز چارهای بیاندیشیم، خاطرنشان کرد: موارد قابل توجهی تحت عناوین عوارض نوسازی، خدمات شهری، عوارض خودروها و وصول جرایم کمیسیون ماده 100، دیده شده، اما این موارد به میزان واقعی دریافت نمیشود؛ اگر درصدی معافیت و تخفیف داده شود، امکان پرداخت را بیشتر میکند و به نفع شهرداری هم خواهد بود.
مویدی تصریح کرد: موارد زیادی هم وجود دارد که واحدهای تجاری روی مسکونی ساخته شده که متعلق به افرادی است که تمکن مالی هم دارند و باید به این جرایم رسیدگی و مبالغ آن وصول شود.
رییس کمیسیون بودجه، منابع پایدار و سرمایهگذاری شورا نیز در این رابطه بیان کرد: در حال حاضر، کسی که جریمه میشود، اگر جریمه را بپردازد باید عوارض صدور پروانه ساختمانی و میزان خلافی را هم پرداخت کند.
چناریان ادامه داد: الآن عمدتاً در کمیسیونهای ماده 100 تأکید میشود که عوارض صدور پروانه ساختمانی را هم در زمان اِعمال جریمه محاسبه کنند؛ یعنی شهرداری از دو جنبه ضرر میکند؛ یکی اینکه جریمه را نمیپردازند و دوم اینکه هرچه عوارض مربوط به پروانه تخلفی را با تأخیر بپردازند، شهرداری ضرر میکند.
وی افزود: در زمان صدور رأی کمیسیون ماده 100 باید قید شود اگر در زمان صدور رأی، جریمه را پرداخت کنند، عوارض هم براساس زمان اخذ حکم باشد؛ در غیر این صورت در هر زمانی که جریمه را پرداخت کنند، نمیشود جریمه را اضافه کنیم؛ اما عوارض را هم در زمان صدور حکم میگیرند و شهرداری از دو جانب ضرر میکند.
در ادامه، رییس کمیسیون خدماتشهری، بهداشت و محیط زیست شورا بیان کرد: شهرداری باید برنامهای برای وصول عوارض و جریمهها داشته باشد و برنامههای شهرداری در حوزه سازمان سرمایهگذاری نیز اعلام شود.
مویدی خاطرنشان کرد: تعداد زیادی از نقشههای مهندسی انبوهسازان بهدلیل مسایل مربوط به مجری ذیصلاح، در سازمان نظام مهندسی ساختمان دپو شده است.
وی افزود: در زمینه مجری ذیصلاح افزایش نرخ حدود ۸۰ درصدی اتفاق افتاده که فاجعه است و باید در جلسهای با حضور مسئولان سازمان نظام مهندسی ساختمان این مسئله رسیدگی شود.
رییس کمیسیون خدماتشهری، بهداشت و محیط زیست شورا با اشاره به مصوبه شورا درخصوص ساماندهی و تعیینتکلیف وسایل دپوشده از مردم در انبار اجراییات شهرداری، بیان کرد: متأسفانه تاکنون، فقط ۲۰ نفر مراجعه کردهاند و طبق گفته معاون خدماتشهری شهردار، مراجعان به مناطق شهرداری ارجاع میشوند که این روال، کار را زمانبر میکند.
مویدی افزود: تقاضا داریم این مصوبه هرچه سریعتر توسط واحد اجراییات شهرداری اجرا شود.
شهردار کرمان نیز دراینباره گفت: در مورد اجراییات، اعلام کردیم هرکس مراجعه کرد، درخواستش قبول شود، اما با وجود اینکه اطلاعرسانی خوبی هم ازطریق بیلبوردها انجام شد، خیلی کم مراجعه شده است.
شعرباف با بیان اینکه درخصوص تعدادی از اقلام ارزشمندتر که فیش هم دارند، پیگیری شده که با مالکان تماس بگیرند، افزود: مسئله این است که سند و مدرکی ندارند که مالکیت را نشان دهد و باید فکری به حال اموال باقیمانده کنیم که یک راه این است رقم اجاره را کم کنیم و بعد وارد فرایند مزایده شوند.
وی بیان کرد: در مورد عوارض هم دکتر خطیبی، سرپرست معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی، برنامههای خود را به شورا اعلام میکنند.
شهردار کرمان با اشاره به تشکیل کمیتهای برای رسیدگی به مسایل مربوط به عوارض، خاطرنشان کرد: برخی شهرداریهای کلانشهرها به روشهای مختلف، تخفیفهای قابل توجهی در زمینه عوارض و جرایم کمیسیون ماده 100 ارایه میدهند، ما هم اگر بتوانیم در رقمهای بزرگ، تخفیف یا پاداشهایی دهیم و از طرف دیگر، از همکاری مجموعههای ممیزی با کمک پست که اعلام آمادگی کردهاند هم استفاده کنیم، اتفاق خوبی میافتد، اما نیاز به طراحی بستههای تشویقی داریم.
نیاز به مراجعه حضوری شهروندان نیست
شعرباف یادآور شد: نظام پرداخت الکترونیک شهرداری برای عوارض نوسازی، فعال شده و دیگر نیاز به مراجعه حضوری شهروندان نیست.
وی با اشاره به اینکه در مورد مسایل مشترک با سازمان نظام مهندسی ساختمان، هیأت سهنفرهای در استان داریم، افزود: با توجه به اینکه ظرفیت مهندسان در برخی مهارتها پُر شده، طبق قانون امکان افزایش ظرفیتها تا 25 درصد را داریم و با آن موافقت کردیم و برای مثال، در بخش برق و مکانیک که در کرمان مشکل داریم، ظرفیت مهندسی باید 25 درصد افزایش پیدا کند.
شهردار کرمان خاطرنشان کرد: در مورد تعرفه هنوز بحثی در هیأت سهنفره مطرح نشده است.
ایرانمنش، رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورا نیز در این رابطه بیان کرد: در زمینه مجری ذیصلاح، وزارتخانه تعرفهای را هر سال اعلام میکند که حدود 50 درصد افزایش دارد، اما اخیراً شنیده شده 25 درصد هم در کرمان اضافه کردهاند و بهجز این مبلغی را هم برای شناسنامۀ فنی در نظر گرفتهاند که ما بهشدت با این افزایش تعرفهها مخالفیم؛ چراکه هزینه تمامشده پروانه ساختمانی را برای مردم بالا میبرد.
در ادامه این نشست، رییس کمیسیون حقوقی شورا بیان کرد: درخصوص اراضی «حسنآباد» براساس گزارشی که شهرداری ارایه کرد، قرار شد تا زمانی که زمینها بهصورت مشاع هستند، اقدامی انجام نشود.
محمد امینیزاده، بهعنوان نایبرییس کمیسیون هوشمندسازی و شفافیت شورا نیز گفت: مصوبۀ انبوهسازی منجر به ابطال شد که به شهرداری ابلاغ شد و از آنجاکه ذیل مصوبه قبلی، پروانههای ساختمانی صادر شده بود، برای هر مورد تصمیم جداگانه گرفته شد.
در پایان این نشست، نادری، رییس شورا، به دو جمله تاریخی از امام خمینی(ره) بهمناسبت روز کارگر و روز معلم، اشاره کرد و گفت: حضرت امام در اولین روز کارگر جمهوری اسلامی در سال 1358 گفتند «خدا هم کارگر است.» که این جمله، اهمیت و جایگاه کار و کارگر را نشان میدهد که کاری خدایی میکنند.
وی خاطرنشان کرد: در چنین روزی در سال 1358 شهید مطهری، این مرد بزرگ را قبل از اینکه او را بشناسیم، از ما گرفتند که امام در مورد ایشان گفتند: «پارۀ تن من بود.»
رییس شورای اسلامی شهر کرمان افزود: روز شهادت استاد مطهری را بهعنوان روز معلم نام گذاشتند و همه میدانیم که هرچه از تعلیم و تربیت داریم، از معلمان داریم؛ بنابراین، باید جایگاه آنها را ارج بنهیم.