printlogo


در سمپوزیوم توسعه همکاری‌های دانش‌بنیان صنعت مس و دانشگاه بررسی شد؛
مسیرهای ارزش‌آفرینی در صنعت مس
مسیرهای ارزش‌آفرینی در صنعت مس
کد خبر: 4226
اقتصاد کرمان: سمپوزیوم توسعه همکاری‌های دانش‌بنیان و ارزش‌آفرین صنعت مس و دانشگاه به میزبانی شرکت ملی صنایع مس و مجتمع مس سرچشمه فرصت مناسبی بود تا اهمیت این راهبرد توسعه‌ای در صنعت مس مورد توجه قرار گیرد.در این سمپوزیوم دوروزه با حضور مدیران شرکت ملی صنایع مس و اساتید و صاحب‌نظران برجسته دانشگاهی به بررسی و امکان‌سنجی خلق ارزش از رهگذر هوشمندسازی این صنعت پرداخته شد.
 موضوع دانش‌بنیان‌ها را به طور جدی پیگیری می‌کنیم
دکتر علی رستمی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در مراسم افتتاحیه نخستین سمپوزیوم توسعه همکاری‌های دانش‌بنیان و ارزش آفرین صنعت مس با بیان این مطلب از حضور مهندس اردیبلی مدیرعامل اسبق شرکت مس که در زمان ایشان خط تولید راه‌اندازی و نخستین مس آندی تولید شد و همچنین امام جمعه، فرماندار رفسنجان، رییس سازمان صمت، رؤسای دانشگاه‌ها و دیگر مسئولان استانی قدردانی کرد.
وی گفت: این همایش و گردهمایی که به درستی و در زمان مناسب ازسوی همکاران گرانقدرم در شرکت مس و مجتمع مس سرچشمه برگزار شده، لبیک به فرمایشات مقام معظم رهبری در نام‌گذاری امسال «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین» است.
دکتر رستمی با بیان این‌که سوم خرداد روز فتح خرمشهر و روز تولید واقعی صنعت مس است، اظهار داشت: نخستین گام ما در شرکت مس برنامه توسعه است. به اندازه کافی خداوند منابع طبیعی برایمان ودیعه گذاشته است و ذخایر خوبی را همکاران ما در سال‌های قبل اکتشاف کرده‌اند؛ همکاران صمت استان نیز با شرکت مس همکاری خوبی داشته‌اند.
باید مدیران، مهندسان و کارگران همه یکدل و متحد برای این آینده روشن تلاش کنند و خروجی این توسعه نیز این است که 25 درصد تراز بازرگانی ایران رشد خواهد کرد و بیش از 12 میلیارد دلار صادرات کشور را رشد می‌دهیم و اگر بخواهیم این عدد را درک کنیم یعنی اندازه
وی افزود: همانگونه که مهندس اردبیلی اشاره کرد با این اکتشافات انجام شده به بزرگترین معدن جهان تبدیل شده‌ایم. ما باید این ثروت عظیم را از دل طبیعت برداشته و برای مردمان عزیز ایران اسلامی به ثروت عظیمی تبدیل کنیم.
مدیرعامل شرکت مس گفت: در برنامه‌هایی که داریم می‌خواهیم تولید فعلی مجتمع مس سرچشمه را از 180 -170 هزار تن مس کاتد به 400 هزار تن در دولت دکتر رئیسی برسانیم تا شیرینی و حلاوت آن را در سال‌های نزدیک بچشیم.
دکتر رستمی ادامه داد: در مجتمع مس سرچشمه برای این که به 400 هزار تن تولید کاتد برسیم باید 600 هزار تن ظرفیت تولید کنسانتره را نیز افزایش دهیم. اولین کارخانه استارت خورده و کار شروع شده است و بنا داریم ظرف 36 ماه آینده این پروژه را آماده بهره‌برداری کنیم.
وی با بیان اینکه همه چیز برای توسعه سرچشمه فراهم است؛ گفت: برای توسعه سرچشمه به آب، برق، ماده معدنی و سرمایه نیاز داریم که خوشبختانه همه اینها را داریم ضمن این که از همه مهم‌تر نیروی انسانی متخصص و متعهد داریم. جا دارد که بگویم بهترین نیروی انسانی صنعت مس غرب آسیا را شرکت مس دارد. این افتخاری برای این استان و کشور است که توانستیم این حجم از نیروی انسانی متخصص را در مجتمع گردهم بیاوریم. یعنی این که ما رکن اصلی توسعه را جلوتر از همه داریم.
مدیرعامل شرکت مس ادامه داد: در خاتون‌آباد ظرفیت 120 هزار تنی را به 200 هزار تن می‌رسانیم و 3 مجموعه معدن مس درآلو و دره‌زار وفلوتاسیون سرچشمه را امسال افتتاح خواهیم کرد تا نمادی از سال تولید در صنعت مس باشد و در سال‌های آینده نیز سایر پروژه‌ها به نتیجه خواهد رسید.
رستمی گفت: همچنین در سونگون برنامه 400 هزار تنی تولید مس کاتد را داریم و مجتمع تغلیظ 300 هزار تنی که جمعاً 600 هزار تنی می‌شود را در دست اجرا داریم. هدف یک میلیون تنی را با همکاران در برنامه گذاشته‌ایم که رسیدن به آن هم راحت و هم سخت اما ممکن است. ما می‌توانیم و باید با توجه به صحبت‌های آقای اردبیلی شبانه‌روزی کار کنیم.
وی اظهار داشت: باید مدیران، مهندسان و کارگران همه یکدل و متحد برای این آینده روشن تلاش کنند و خروجی این توسعه نیز این است که 25 درصد تراز بازرگانی ایران رشد خواهد کرد و بیش از 12 میلیارد دلار صادرات کشور را رشد می‌دهیم و اگر بخواهیم این عدد را درک کنیم یعنی اندازه کل صنعت پتروشیمی ایران.
مدیرعامل شرکت مس افزود: برنامه توسعه ما مشخص است و برای این که توسعه مطابق بیانات مقام معظم رهبری و رئیس جمهور اتفاق بیفتد هم می‌خواهیم روی توسعه سرمایه‌گذاری، که یک میلیون تن می‌شود و هم روی توسعه بهره‌وری کار کنیم. ترجمه آن این است که در چهارمین انقلاب صنعتی قرار داریم که 15-10 سال نیز از آن گذشته است.
دکتر رستمی گفت: انقلاب بخار و برق و کامیپیوتر را عبور کرده و به انقلاب هوشمندسازی رسیده‌ایم و امروز را روز آغاز هوشمندسازی صنعت مس نام گذاری کرده‌ایم و کارگروه‌های ویژه در 3 مجتمع مس تشکیل شده که هوشمند‌سازی را با برنامه مشخص دنبال کنند.
وی با بیان اینکه هدف ما این است که شرکت مس عضو گروه فانوس دریایی جهان شود، ادامه داد: این گروهی است که بنگاه‌هایی که در زمینه هوشمندسازی فعالیت می‌کنند را هر ساله کنترل ‌کرده و اینها را امتیاز و نمره می‌دهند و در لیست‌شان به دنیا معرفی می‌کنند. برخی از بزرگان دنیا در این گروه هستند مثلاً درگروه مس شرکت کودلکو هست؛ ما باید خودمان را با شرکت‌های اینچنینی بسنجیم.
دکتر رستمی گفت: این هوشمندسازی که با مفاهیم آن آشنا هستید؛ خروجی آن بهره‌وری‌های عظیم است. ما صرفاً با توسعه سرمایه‌گذاری به توسعه نخواهیم رسید ما تجهیزات و دارایی و ماشین‌آلات داریم اما به دلیل بهره‌وری پایین به نتایج مطلوب نرسیدیم. اتلاف‌مان خیلی زیاد است که باید اتلاف‌ها را کاهش داده و با هوشمندسازی به بهره‌وری بالاتر برسیم.
مدیرعامل شرکت مس افزود: در دنیا با هوشمندسازی به بهره‌وری بالای 250 درصد رسیده‌اند و اگر بتوانیم همین امسال و سال آینده این هوشمندسازی را در شرکت مس به دست شرکت‌های دانش‌بنیان و متخصصان و مهندسان و کارگران شرکت مس عملیاتی کنیم انقلاب بزرگی را در شرکت مس رقم می‌زنیم.
وی تصریح کرد: امروز روز آغاز هوشمندسازی یک خرمشهر دیگر و فتح الفتوح دیگر در صنعت مس به حول و قوه خداوند به دست شما عزیزان باید رقم زده شود. در پایان نیز به توسعه و هوشمندسازی می‌رسیم که برنامه اصلی ما در شرکت مس است و در ماموریتی که به ما داده شده است یعنی حرکت بزرگ و ماندگار در صنعت مس کشور.
دکتر رستمی گفت: من سرباز و همکار کوچک برای شما هستم و تلاش خواهیم کرد در این دوره ازمأموریت خود،در کنار شما از بعد دنیوی، اخروی، رفاقت و همکاری به‌گونه‌ای عمل کنیم که نام نیک مانند مهندس اردبیلی از ما باقی بماند. کنار شما هستیم و نظرات شما را دریافت خواهیم کرد و شرایط کار در سرچشمه، میدوک، خاتون و سونگون را درک کنیم و بتوانیم کمک حال شما باشیم تا شما بتوانید کار را اجرا و به نتیجه برسانید.
مدیرعامل شرکت مس افزود: در طول این 2 ماه گذشته از سال تولید، با تلاش شبانه‌روزی کارنامه درخشانی در زمینه تولید مس کاتد، اسیدسولفوریک و کنسانتره و صادرات برجای گذاشته‌اید که بسیار ارزشمند است و در طی این 2 ماه در لبیک به فرمان مقام معظم رهبری اقدام عملیاتی کردید.
وی با طرح این پرسش که برای دانش‌بنیان شدن شرکت مس چه کار خواهیم کرد، گفت: باورم این است دانش‌بنیان یعنی شرکتی مثل مس، 5 سال ابتدایی دانش و تکنولوژی و تجهیزات را بخرد و 5 سال دوم خودش کار کند و 5 سال سوم صادر کند. اگر به اینجا برسیم یعنی دانش‌بنیان شده‌ایم اگر کماکان تلاش کنیم که از غربی‌ها تکنولوژی ذوب، تغلیظ و معدن بخریم این شایسته شرکت بزرگ مس نیست.
مدیرعامل شرکت مس تصریح کرد: امروز شما این تحول را از اینجا شروع کرده‌اید. از طرف دیگر باورمان این است اگر شرکت‌های بزرگ شرکت‌های دانش‌بنیان را در آغوش نگیرند و از دانش و دستاوردهای آن‌ها استفاده نکنند باعث ناامیدی آن‌ها شده و به دنبال آن از کشور خارج می‌شوند.
دکتر رستمی با بیان اینکه مسئولیت ملی و شرعی و اقتصادی داریم که همکاری دقیق و نزدیک با شرکت‌های دانش‌بنیان داشته باشیم،‌ گفت: در این 2 روز با دقت و حوصله بیشتر مسائل و مشکلات موجود را با شرکت‌های دانش‌بنیان در میان گذاشته و اجازه بدهید تا سر فرصت راهکارهایی را ارائه کنند که امکان استفاده آن در صنعت مس کشور وجود داشته باشد.
مدیرعامل شرکت مس اظهار امیدواری کرد خروجی کار به‌گونه‌ای باشد که این برنامه، تفاهم‌نامه‌ها و قراردادهای همکاری زیادی به دنبال داشته باشد تا مسئولان کشور، استان و شرکت‌های دانش‌بنیان را امیدوار کنیم که شرکت مس برای حرکت در اتوبان دانش‌بنیان شدن گام‌های محکمی برداشته است.
۸ هزار قرارداد بین دانشگاه‌ها و صنایع

مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه هشت هزار و ۷۱۰ قرارداد جاری بین دانشگاه ها و صنایع منعقد شده است تاکید کرد: در قراردادها پایش مقطعی انجام می‌شود.
محمد سعید سیف در همایش توسعه همکاری های دانش بنیان و ارزش آفرین صنعت مس و دانشگاه در سالن سینما آزادی شهر سرچشمه رفسنجان،اظهارکرد: ارتباط منسجمی با مراکز علمی در ایران وجود ندارد و کیفیت پایین مهارت آموزی در دانشگاه ها هم یکی دیگر از مشکلات است.
وی بیان کرد: دانشگاه های ایران در دهه ۶۰ به آموزش، دهه ۷۰ به تحصیلات تکمیلی، دهه ۸۰ نیز به فناوری روی آوردند و اینک باید به سمت جامعه محوری و مساله محوری گام بردارند تا بتوان مسایل جامعه را حل کرد.
این مسئول ادامه داد: در وزارت علوم و دانشگاه ها به دنبال تکمیل پازل ارتباط صنعت و دانشگاه هستیم و بنا داریم برنامه های متنوع را از دیدگاه پایان نامه ها، پژوهش ها و غیره اجرا کنیم تا ارتباط برقرار و تقویت شود.
سیف بیان کرد: از بعد نیروی انسانی در ایران کمتر از هزار محقق و حدود یک میلیون نفر استاد و پژوهشگر داریم که با توجه به جمعیت ۸۰ میلیون نفری ایران این میزان نیروی انسانی محقق و پژوهشگر بسیار اندک است.
مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: تنها چیزی که می تواند به رشد و توسعه کشور کمک کند هم افزایی و پیدا کردن روش های مهم است؛ در این زمینه رصد کردن میزان اشتغال دانش آموختگان و مهارت افزایی دانشجویان دانشگاهی را چهار سال است که شروع کردیم تا پی ببریم این افراد چه میزان کارآمد شده اند.
سیف ادامه داد: باید دوره های مهارت افزایی را افزایش دهیم، فرصت مطالعه اعضای هیات علمی را تصویب کردیم تا عضو هیات علمی دانشگاه با دریافت حقوق تنها بتواند به مدت ۶ تا یک سال در صنعت حضور داشته باشد و موارد را برای رفع مشکلات جامعه  بررسی کند.
وی بیان کرد : اگر بخواهیم پایان نامه ها و رساله های دکترا تأثیرگذار و دارای اهمیت باشند باید تقاضامحور کار کنیم که بخشی از آن به صنعت بر می گردد که تقاضای موضوع دهند و دانشگاه ها در همان زمینه تحقیق و پژوهش و پایان نامه کاربردی ارائه دهند.
جبران عقب‌ماندگی در توسعه با دانش‌بنیان شدن
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان نیز در مراسم افتتاحیه این سمپوزیوم گفت: با وجود همه پتانسیل‌هایی که در استان کرمان وجود دارد اما این استان در کشور رتبه خوبی در زمینه شاخص‌های توسعه به دست نیاورده است. ما باید تلاش کنیم در حوزه پتانسیل‌های موجود مانند معدن از روش‌های دانش‌بنیان استفاده کنیم تا بتوانیم موفق‌تر عمل کنیم.
طبیب‌زاده با بیان این‌که استفاده از دانش‌بنیان‌ها باید هدفمند باشد ادامه داد: کمال تشکر را از مجتمع مس سرچشمه رفسنجان برای راه‌اندازی مرکز نوآوری و شتاب‌دهی شهید ستاری و همچنین برگزاری این سمپوزیوم در ماه‌های ابتدایی سال دارم و خواهش می‌کنم در پایان امسال یا اول سال آینده این سمپوزیوم برگزار و دستاوردهای آن ارائه شود.
تولید اولین مس آندی در لحظه آزادی خرمشهر

همزمان با سوم خرداد سال 61 و آزادسازی غرورآفرین خرمشهر اولین «مس آندی» در مجتمع مس سرچشمه توسط مهندسان ایرانی تولید شد.
محمدهادی اردبیلی مدیرعامل وقت شرکت مس، با بیان این مطلب به نکات شنیدنی و جذابی از آن سال‌ها اشاره کرد.
وی با اشاره به فتح خرمشهر و آغاز تولید شمش مس گفت: وقتی از نقص کنورتورها آگاه شدیم، سریع با ذوب آهن تماس گرفتیم. ذوب‌آهن هم یک گروه آجرچین را با چند تریلی آجر نسوز فرستادند به سرچشمه. ظرف یک هفته آجرهای جدید جایگزین شد و دوباره کنورتور را گرم و راه‌اندازی کردیم. 48 ساعت شخصاً در واحد ذوب نشسته بودم و شبانه‌روزی کار را انجام می‌دادیم.
مدیرعامل وقت شرکت مس افزود: ما می‌خواستیم در سالروز تولد امام حسین (ع) اولین ذوب صورت گیرد اما مشیت الهی اینگونه بود که موفقیت ما در جبهه اقتصادی با پیروزی رزمندگان در جبهه جنگ هم‌زمان شود. این شیرین‌ترین خاطره زندگی حرفه‌ای من است. راه‌اندازی واحد ذوب بازتاب خوبی هم در رسانه‌های داخلی و خارجی داشت به‌طوری‌که مدیرعامل وقت شرکت پارسنز جردن برای من تلگراف تبریک فرستاد.
اردبیلی ادامه داد: امام فرموده‌اند ما می‌توانیم؛ این یک شعار نیست، یک واقعیت است که باید باور کنیم. مگر مغز ما با کارشناس آمریکایی یا کانادایی چه فرقی دارد؟ به مرور خودباوری بچه‌ها بیشتر شد به‌طوری‌که بعدها قطعات بزرگ قالب که حتماً باید از آمریکا می‌آمد را بچه‌ها در اینجا طراحی و ساختند.

 
لینک مطلب: http://eghtesadkerman.ir/News/item/4226