محمدرضا پورابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره روند کاهشی نرخ ارز گفت: تصمیمات اشتباه نیمه اول سال ۹۷ در خصوص سیاستهای ارزی توسط دولت و تصمیم غیرکارشناسی برای تعیین نرخ ارز 4200 تومانی، چنان شرایط و هزینه سنگینی برای اقتصاد کشور ایجاد کرد که زمینه یک جهش غیرمنطقی و غیرکارشناسی برای ارزش پول ملی در مقابل ارز خارجی فراهم شد.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: البته وقتی بازار شرایط منطقیتری به خودش میگیرد، حباب قیمتی ناشی از تصمیم غیرکارشناسی، غیرمنطقی و غیرعقلایی را کاهش میدهد و تخلیه میکند.
ایجاد محدودیت در واردات کالا در بازار ارز موثر بود
وی ادامه داد: در بحث سیاستهای ارزی در داخل کشور در چند حوزه اقدامات خوبی انجام شد؛ نخست مدیریت تقاضا در بازار ارز بود که در ارتباط با این موضوع، تصمیم شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور در سال گذشته مبنی بر محدودیت برای واردات تعداد قابل توجهیکالا موثر بود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه این لیست بخشی از نیاز ارزی کشور را به خود اختصاص میداد، توضیح داد: خوشبختانه جایگزینی تولید به جای واردات و حذف کالاهای غیرضرور باعث شد تقاضا در بازار ارز مدیریت شود؛ بدان معنا که بازار ارز افسار گسیخته که به هر کالایی ارز داده میشد، کنترل شود.
ایجاد بازار متشکل پیام مهمی به حوزه اقتصاد داد
وی همچنین به موضوع "امکان واردات" اشاره و تصریح کرد: سیاست غلط ارزی که برای واردات ارز محدودیت ایجاد کرده بود، برداشته و این امکان فراهم شد که بخش خصوصی بتواند به روشهای مختلف نسبت به تسویه تعهدات خود اقدام کند.
پورابراهیمی ادامه داد: تصمیمات بانک مرکزی و حرکت به سمت تثبیت و ایجاد بازار متشکل پیام مهمی به حوزه اقتصاد داد زیرا مفهوم بازار متشکل آن است که بتوان بازار کشور را با یک نرخ تعادلی مدیریت و از چند نرخی بودن ارز جدا کرد و از این رهگذر بازار غیر رسمی را سامان داد.
وی تاکید کرد: بها دادن به صرافیها برای مدیریت بازار ارز -که پیش از این حذف شده بودند- اقدام مهم دیگری به شمار میرود.
این نماینده مجلس گفت:ایجاد بازار متشکل ارزی کمک می کند که عرضه بهتر انجام شود؛ اکنون فضایی ایجاد شده که تمام کسانی که به تعهدات قبلی خود عمل نکردند، اعلام آمادگی کردند که با نرخ ارز منطقی نسبت به ارائه ارز خود اقدام کنند.
نظارت دقیق بر تراکنشهای بانکی به عنوان ابزار مدیریت بازار ارز، اقدامی بسیار کارا و هوشمندانه بود
پورابراهیمی همچنین افزود: بازار متشکل ارزی کفه عرضه را تقویت خواهد کرد. ضمن آنکه علی رغم همه تحریمها که کمر به نابودی اقتصاد کشور بسته بودند، تراز تجاری ایران در سال ۹۷ مثبت بود و نشان داد اقتصاد ایران توانایی مقابله با تحریم را دارد.
وی که معتقد است نظارت دقیق بر تراکنشهای بانکی به عنوان ابزار مدیریت بازار ارز، اقدامی بسیار کارا و هوشمندانه بود و افزود: علیرغم آنکه از سالهای قبل به بانک مرکزی برای اجرای این امر تاکید میشد ولی خوشبختانه تصمیم بانک مرکزی در مدیریت تراکنشهای بانکی و تسلط بر نحوه نقل و انتقال پول در بازار ارز به شدت اثر مثبت بر مدیریت ارزی گذاشت.
دست پُر در حوزه مطالبات اقتصادی در اختیار ایران است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: فضای جدیدی در کشور برای مواجهه با تحریمها شکل گرفت؛ به ویژه اقدامات شورای عالی امنیت ملی در کاهش تعهدات برجامی برای رسیدگی به مطالبات اقتصادی اعم از فعال شدن مراودات بانکهای ایرانی و اروپایی و امکان تجارت در بخشهای مختلف.
وی ادامه داد: با تعریف دوره زمانی برای کاهش تعهدات برجامی، انعطاف اروپاییها و کشورهای دیگر در موضوع حق قانونی جمهوری اسلامی ایران، فضای جدیدی ایجاد کرده و این پیشبینیها حاکی از آن است که دست پر در حوزه مطالبات اقتصادی در اختیار ایران است؛ ضمن آنکه آن فضای تخصصی نیز اثر خود را در مراودات اقتصادی ایران گذاشته است.
برخی اقدامات کنترلی نرخ ارز برای جلوگیری از سوء استفاده دشمنان گفتنی نیست
پورابراهیمی تاکید کرد: عدم هماهنگی کشورهایی همانند روسیه، چین، ترکیه و برخی از کشورهای منطقه در همراهی با آمریکا در تحریم ایران باعث شکسته شدن دیوار تحریم و پیوستن به تدریج سایر کشورها در مراودات اقتصادی شده که نشان از عدم موفقیت آمریکاییها دارد.
وی توضیح داد: مجموع این عوامل نشان دهنده آن است که بعضی عوامل اقتصادی، سیاسی و روانی در حال کنترل است و مدیریت این فضا استمرار خواهد داشت.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: پیشبینی ما روند کاهشی نرخ ارز است؛ البته اولویت اصلی، ایجاد ثبات در بازار ارز خواهد بود و قطعاً بانک مرکزی با این مسیر میتواند اقدامات خوبی را در پیش گیرد و نکته دیگر اینکه بطور طبیعی برخی از دلایل دیگر برای تعدیل نرخ ارز وجود دارد که برای جلوگیری از سوء استفاده دشمنان بیان نمی شود اما موارد مذکور نیز پیگیری می شود./
لینک مطلب: | http://eghtesadkerman.ir/News/item/705 |