بررسی سبد مصرفی خانوار ایرانی نشان میدهد که خانوارها از کالای باکیفیت در سبد غذایی خود کاستهاند و برای دریافت کالری مورد نیازشان، از مواد غذایی ارزانتر و با کیفیت کمتر بهره بردهاند...
مصرف میانه و میانگین گوشت قرمز در سال ۱۴۰۰نسبت به سال ۱۳۹۰به ترتیب کاهشی در حدود ۳۲و۴۱درصد را تجربه کرده است. میانگین مصرف گوشت قرمز در سال ۱۳۹۰کمی بیش از ۸۰۰گرم در ماه برای هر فرد بوده است اما این میزان در سال ۱۴۰۰به ۶۰۰گرم رسیده است. در عین حال میانه مصرف نیز در سال ۱۳۹۰اندکی کمتر از ۶۰۰گرم در ماه گزارش شده است. این رقم در سال ۱۴۰۰به کمتر از ۴۰۰گرم رسیده است. حتی مصرف مرغ نیز در این یک دهه دستخوش کاهش شده است. میانگین مصرف مرغ در این دوره زمانی کاهشی ۱۰.۵درصدی را شاهد است. سرانه مصرف هر فرد در ماه از کمی بیشتر از یک کیلو و هفتصد گرم به یک کیلو و نیم رسیده است. بررسیها نشان از کاهش مستمر مصرف شیر در دهه ۹۰دارد. میانگین مصرف در سال ۱۴۰۰نسبت به سال ۱۳۹۰کاهش هولناک ۴۶.۸درصدی را تجربه کرده است. میانگین مصرف شیر از بیش از سه کیلو در ماه به یک کیلو و نیم در سال ۱۴۰۰رسیده است. مصرف تخممرغ نیز کاهشی در حدود چهار درصد را تجربه کرده است. حتی مصرف برنج نیز در یک دهه به طور میانگین کاهشی ۲۸درصدی را تجربه کرده است. به عبارت دیگر میزان مصرف برنج هر ایرانی از بیش از سه کیلو و صد گرم در ماه، در سال ۱۳۹۰به دو کیلو و سیصد گرم در سال ۱۴۰۰رسیده است. این وضعیت نشان میدهد ایرانیها در این بحبوحه بحران اقتصادی در حال کاهش مصرف کمتر خوراک هستند. بر این اساس روند کاهشی مصرف مواد غذایی در ایران از سال ۱۳۹۷، یعنی همزمان با خروج آمریکا از برجام و تشدید بحران اقتصادی محدودتر از قبل شده است.