شورای گفت و گو این هفته به وضعیت اسفبار صنعت فرش استان کرمان اختصاص داشت تا شاید از دل همفکری و هم افزایی نمایندگان دولت و بخش خصوصی استان، نسخه ای برای نجات قالی کرمان که از عرش به فرش رسیده، پیدا شود...
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی کرمان با موضوع بررسی مسائل صنعت فرش استان کرمان با بیان اینکه یک نوگرایی و تغییر نگرش در حوزه فرش دستباف نیاز است، گفت: اگر به روش قبل ادامه دهیم، وضعیت همینگونه خواهد بود و چیزی از این میراث گرانبها باقی نخواهد ماند.
سیدمهدی طبیب زاده اظهار کرد: فرش کرمان جایگاه بسیار ویژهای دارد و نگرش نویی نیاز دارد زیرا اگر به روش قبل ادامه دهیم، وضعیت همینگونه خواهد بود و چیزی از این میراث گرانبها باقی نخواهد ماند.
وی تصریح کرد: یک نوگرایی و تغییر نگرش در حوزه فرش دستباف باید صورت بگیرد؛ تولید سنتی باشد اما بازاریابی و برندسازی بایدبه صورت جدی دنبال و در حد ظرفیت به کار گرفته شود.
طبیب زاده بیان کرد: طی ۱۵ سال گذشته تنها دو محموله فرش از گمرک استان کرمان خارج شده(بخشی از صادرات از گمرکات دیگر صورت میگیرد) و این نگران کننده است در حالی که کرمان خاستگاه فرش دستباف است.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان در بخش دیگر سخنانش گفت: تصمیمات خوبی روز گذشته در کمیسیون اقتصادی مجلس صورت گرفته و تخصیص ۶۰۰۰ میلیارد وام ریالی و یک میلیارد دلار تسهیلات ارزی برای صادرات پسته حرکت تحول آفرینی است و خیلی از نگرانیها را درباره صادرات پسته در سال جاری رفع خواهد کرد.
وی افزود: در برنامه هفتم توسعه سعی شده به رفع تعهدات ارزی فعالان بخش کشاورزی کمک شود.
به گزارش ایسنا، در این نشست اعلام شد: ۷۲ هزار بافنده فرش در استان کرمان فعال هستند که ۵۰ هزار و ۵۰۰ نفر دارای کارت قالی بافی هستند. ۱۵ هزار و ۳۰۰ نفر بیمه قالی بافی و ۳۰۰۰ نفر تحت پوشش بیمه عشایری و روستائی هستند.
انتقاد تند استاندار کرمان از مرکز ملی فرش
استاندار کرمان با بیان اینکه چهار سال است که مسئول مرکز ملی فرش کشور به این استان نیامده گفت: امیدوارم وزارت صمت کسی را در این سمت بگمارد که تفاوت بین فرش و گلیم را بداند.
محمدمهدی فداکار در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی افزود: با اینکه معاون پارلمانی رییس جمهور امروز به کرمان آمده و در شهرستان انار است، سفر خود را لغو کردم زیرا قرار بود در این نشست رییس مرکز ملی فرش ایران حضور داشته باشد که در این جلسه مهم هم حاضر نشد و دلیل آن را نمیدانیم.
وی اظهار داشت: صنعت فرش بسیار پراشتغال و این در حالیست که دولت در تولید این محصول در گذشته نقشی نداشته و همه این صنعت به صورت خصوصی اداره می شد.
استاندار کرمان گفت: دولت نباید در حوزه فرش مانع ایجاد کند بلکه باید موانع را بردارد و به ساماندهی فرش کمک کند زیرا این صنعت می تواند خانگی و درآمدزا باشد.
وی ادامه داد: تولید قالیچه ضمن اینکه هنر و صنعت تلقی می شود درآمدی پایدار است و بسیاری مزایای دیگر دارد که با ارائه آموزش ها می تواند حتی در خانه های شهری تولید شود.
فداکار بیان کرد: در استان کرمان با فرش آشنایی داریم، فرش در این استان سابقه تاریخی و فرهنگی دارد لذا باید کاری کنیم که نام قالی در کرمان بماند.
وی افزود: روزی مهمترین صادرات کشور پس از نفت، قالی بود و نرخ این محصول با قیمت نفت و طلا تغییر می کرد، ضمن آنکه کالای مهم صادراتی و اثرگذار در اقتصاد کشور بود.
استاندار کرمان در ادامه با بیان اینکه بحث فروش، بازاریابی و آموزش در تولید فرش ضروری است عنوان کرد: شرکت فرش کرمان باید به کرمان برگردد و در اختیار این استان قرارگیرد؛ این شرکت به علت بدهی به وزارت صمت برگشته و ما حاضر به تسویه حساب این بدهی هستیم تا این شرکت به استان برگردد.
وی یادآور شد: این مرکز علاوه بر موزه، می تواند محل شکل گیری آموزش و فروش باشد؛ ما واقعا بافنده نداریم و ۳۰ سال دیگر شاید کسی اصلا قالی بافی بلد نباشد.
فداکار با بیان اینکه برای برندسازی فرش کرمان آمادگی داریم و برخی اشخاص نیز در این حوزه برندسازی کرده اند گفت: انجام کار پژوهشی در صنعت فرش کرمان ضروری است و در این زمینه مصالح، بافت و فرهنگ، آداب و رسوم قالی بافی کرمان مستندنگاری می شود که هزینه آن را از محل اعتبارات متمرکز پژوهشی پرداخت می کنیم.
وی با بیان اینکه مشکلات زیرساخت صادرات فرش را باید از بیمه تا دارایی و گمرک در کارگروهی تخصصی رفع کنیم تصریح کرد: طی ۶ هفته در جلسات هفتگی مسایل این حوزه را حل کنیم زیرا این کار مجموعه مفصلی از تولید تا فروش را می طلبد.
استاندار کرمان با بیان اینکه فرش کرمان باید به صنعت تبدیل شود و در این زمینه شیوه های قدیمی شاید پاسخگو نباشد، افزود: از طراحان فرش غفلت شده و عمدتا از این استان رفته اند و طرح ها را با گونی خارج کردند که نکته مهمی است اما دانشگاه شهید باهنر روی ۲ تا سه هزار طرح قالی کار کرده است.
وی ادامه داد: سرمایه معنوی و صنعت قدیمی فرش یک سرمایه فرهنگی برای استان کرمان است که باید حفظ شود.
به گزارش ایرنا، فداکار در ادامه با اشاره به نشست روز گذشته که در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، گفت: این نشست اثرات خود را بر قیمت پسته خواهد گذاشت و گره از کار باز خواهد کرد زیرا ادبیاتی شکل گرفته که دیگر کسی مخالف تعهدات ارزی نیست، اختلافات این حوزه بر سر قیمت بود که روز گذشته در این حوزه به جمع بندی رسیدیم.
صنعت فرش صاحب ندارد
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان نیز در این نشست با اشاره به برگزاری جلسات کارشناسی گفت: قالی کرمان شهرت جهانی دارد اما چیزی از این صنعت ندیدیم زیرا این صنعت صاحب(متولی) ندارد.
امیر حسن زاده افزود: تاسیس معاونت فرش را در میراث فرهنگی پیگیری کردیم، الان مرکز ملی فرش یک بخش در زیرمجموعه وزارت صمت است که خود وزارت صمت هم آن را قبول ندارد.
وی ادامه داد: موزه فرش کرمان ۱۵۰ سال خوابیده و در وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز به ساختمان آن می گیویند «ملک کرمان» که صحیح نیست؛ بحث بیمه می تواند به فرش ما کمک کند و در این زمینه از بیمه روستاییان و عشایر به علت نداشتن حوزه درمان استقبال نمی شود.
معاون استاندار کرمان با بیان اینکه سالها نمایشگاه فرش در کرمان با این قدمت تاریخی برگزار نشده است عنوان کرد: افغانستان، پاکستان و هند کار تولید فرش را آغاز کردند و حمایت خوبی از این حوزه دارند؛ مارکتینگ فرش را باید درست کنیم که اتفاق خوبی در استان بیفتد.
از فرش راور حمایت کنیم
رییس کل دادگستری استان کرمان نیز گفت: فرش شهرستان راور برند فرش استان کرمان محسوب می شود و در آن تردیدی نیست؛ این فرش تنوع رنگ و نقشه خاصی دارد.
حجت الاسلام ابراهیم حمیدی افزود: گره فرش راور متفاوت، سنتی و مرغوب است که باید به فرش این شهرستان به عنوان معروفترین، توجه خاصی شود و در فرمانداری کارگروهی تخصصی تشکیل شود و مشکلات این حوزه را رفع کند.
وی بیان کرد: نامگذاری راور به نام شهر جهانی به درد قالی بافی، تولید کننده و فروشنده نمی خورد و ما باید از صنعت فرشی که سال ها حرف نخست را می زند، حمایت کنیم وگرنه روز به روز شاهد افول فرش استان کرمان و راور خواهیم بود.
حمیدی ادامه داد: دهه ۵۰ خانه ای در راور نبود که صدای فرش بافی از آن نیاید و اکنون به ندرت پیش می آید که قالی بافی در منزلی رواج داشته باشد و مهمترین مشکل آن نیز نداشتن بافنده است؛ ما داریم از یک فرهنگ سنتی فاصله می گیریم.
رییس کل دادگستری استان کرمان افزود: آستان قدس کارگاه قالی بافی در راور تاسیس کرد که این کارگاه جمع آوری شد زیرا استقبالی از بافندگی در شهری که پیشه مردم بافندگی بود، نمی شود.
وی یادآور شد: قالی بافی یکی از سخت ترین مشاغل است و قالی بافان ما یا فلج شده اند یا ریه های آنان از بین رفته و در کرونا این آسیب ها تشدید شد؛ جوانان اینها را می بینند و زیر بار این شغل نمی روند.
حمیدی بیان کرد: قالی بافی در روستاها نیاز به اعتبار و هزینه اولیه دارد که مردم پولی ندارند و کسی نیز این اعتبار را تامین نمی کند.
وی ابراز داشت: یکی از مشکلات فرش، اندازه آن است و دیگر کسی حتی زیر بار خرید قالی ۱۲ متری کسی نمی رود؛ فردی فرش ۲۴ متری با رج ۱۰۰ جفت تولید کرده و روی دست او مانده، در حالی که صدها میلیون تومان برای بافت این کالا هزینه کرده است.
رییس کل دادگستری استان کرمان افزود: قالی بافی نماد هنر استان کرمان است اما کسی از آن حمایت نمی کند و این امر باعث دلسردی تولید کننده و قالی بافان می شود؛ اگر می خواهیم تحولی در صنعت فرش ایجاد شود باید ابتدا مشکلات این حوزه را رفع کنیم و با پشت میز نشینی مشکلی رفع نخواهد شد.
حمیدی همچنین گفت: مشکل قانونی نرخ بهره تسهیلات مرکب در شرف رفع شدن است و در این زمینه رای وحدت رویه از سوی دیوان عالی کشور داریم که در حکم قانون است.
وی ادامه داد: صدها رای برای بانکی که سود بیشتری از مصوبات شورای پول و اعتبار دریافت کرده باشد، صادر و همه ابطال شده است زیرا این پول قانونی و شرعی نیست و مورد توجه قضات ما هم قرار دارد؛ اگر کسی در این حوزه مراجعه کند به این پرونده رسیدگی می شود.