رمضان قربان ابراهیمی، اظهار داشت: در راستای افزایش ظرفیت تولید در سال جاری، استخراج و تولید 1.5 میلیون تن سنگآهن از معدن شماره 2، استخراج و تولید 2 میلیون تن سنگآهن از معدن شماره 4، تولید 1.6 میلیون تن کنسانتره سنگآهن، تولید 1.1 میلیون تن گندله و تولید حدود 200 هزار تن شمش فولادی در دستور کار شش ماهه دوم شرکت قرار گرفته است.
وی افزود: همچنین تولید 400 هزار تن آهن اسفنجی نیز جزو برنامههای ما تا پایان سال است که با توجه به راهاندازی سیستم تزریق اکسیژن در واحد احیا، امیدواریم بتوانیم عدد ذکر شده را تا 25 درصد افزایش دهیم. اتمام ساخت و بهرهبرداری از سد باطله شماره 3 جهت انتقال اسلاری کارخانجات کنسانتره و تصمیم و نهاییسازی شروع فاز توسعه احیا مستقیم بردسیر نیز جزو برنامههای توسعهای ما در سال جاری است. یکی از موضوعاتی که جزو اولویتهای خود در نظر گرفتهایم، تامین به موقع مواد اولیه و مصرفی کارخانجات فولاد سیرجان ایرانیان است. امیدواریم بتوانیم در مدت باقی مانده از سال 98، گواهی 4 ستاره تعالی سازمانی را نیز اخذ کنیم.
مدیرعامل شرکت فولاد سیرجان ایرانیان درباره ظرفیت تولیدی کنسانتره سنگآهن، بیان کرد: ظرفیت اسمی تولید کنسانتره این شرکت، 4 میلیون تن در سال بوده که با توجه به مشکلات تامین سنگ کلوخه آهن با عیار مناسب، در سال جاری تولید 3.2 تن کنسانتره در دستور کار قرار گرفته است.
کمبود مواد اولیه کنسانترهسازی در آینده نزدیک
ابراهیمی در پاسخ به این سوال که آیا ما با کمبود سنگآهن مواجه میشویم یا خیر، تصریح کرد: طرح جامع فولاد کشور نشان میدهد که در هشت سال آینده، نیاز فولادسازان کشور به سنگآهن سالانه به ۱۶۲ میلیون تن خواهد رسید. این درحالی است که میزان استخراج از ذخایر موجود سنگآهن و واحدهای در دست احداث تا سال ۱۴۰۴ حدود ۱۳۰ میلیون تن در سال برآورد میشود. مقایسه دو آمار فوق نشان میدهد که بازار فولاد کشور با خطر کمبود عرضه ماده اولیه روبهرو است.
وی در خصوص مهمترین چالشهای تولید کنسانتره سنگآهن، اذعان کرد: تامین آب مورد نیاز و سنگآهن به میزان کافی و با عیار مناسب عمدهترین چالشهایی است که تولیدکنندگان کنسانتره با آن دست و پنجه نرم میکنند. یکی دیگر از مشکلاتی که میتوان به آن اشاره کرد، عدم فضای کافی برای دپوی باطله خشک است که حجم زیادی را شامل میشود.
مدیرعامل شرکت فولاد سیرجان ایرانیان در ادامه، اظهار کرد: مشکلات خطوط انتقال ماده اولیه و محصول و همچنین عدم وجود زیرساختهای مناسب از قبیل خط ریلی جهت حمل و نقل، از دیگر مسائلی است که با آن روبهرو هستیم. تقویت بومیسازی و ساخت قطعات یدکی خطوط کنسانتره نیز، جزو مواردی است که پیگیری میشود و امیدواریم به نتیجه برسد.
موانعی که ما را به اهداف 1404 نمیرساند
ابراهیمی در پاسخ به اینکه چه میزان میتوانیم به اهداف 1404 دست یابیم و چه موانعی بر سر راه زنجیره تولید فولاد قرار دارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه شرکت فولاد سیرجان ایرانیان، دارای زنجیره کامل محصولات از معدن تا شمش است و به عبارتی با تامین مواد خام مصرفی کارخانجات خود، وابستگی به تامین مواد خام ندارد، به امید خدا خواهد توانست به اهداف خود دست یابد. این در حالی است که تقریبا تمامی شرکتهای فولادی دارای زنجیره تولید نیستند و در زمینه تامین مواد خام و همچنین فروش محصولات خود با توجه به شرایط متغیر بازارهای داخلی و خارجی، وابستگی خواهند داشت که میتواند دستیابی آنها به اهداف مورد نظر را تحت الشعاع قرار دهد.
وی افزود: از موانع بزرگ دیگر، تامین زیرساختهای مناسب جهت فعالیت کارخانجات فولادی است که در حال حاضر، با توجه به محدودیتهای موجود از قبیل تامین آب و برق میتواند مانع دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده باشد.
مدیرعامل شرکت فولاد سیرجان ایرانیان در ادامه، بیان کرد: با توجه به اینکه برخی قطعات یدکی مورد نیاز کارخانجات فولادی خاص هستند، تولید داخلی باید تقویت شود تا بر اثر محدودیتهای ناشی از تحریم، دچار کمبود نشویم. توانمندسازی مشاوران و پیمانکارانEPCF در زمینه احداث و تکمیل کارخانجات فولادی و همچنین جذب و تامین منابع مالی و سرمایهگذاری و اخذ تسهیلات لازم جهت تکمیل خطوط زنجیره فولاد، مواردی است که برای رسیدن به اهداف 1404 باید در دستور کار قرار گیرد.
بازیابی آب مصرفی به خط تولید کنسانتره سنگآهن
ابراهیمی با اشاره به اینکه سهم صنایع در مصرف آب در قیاس با بخش کشاورزی اندک است، تصریح کرد: ما در شرکت فولاد سیرجان ایرانیان برای حل مشکل کمبود آب، با صرف 10 میلیون یورو واحد آبگیری از باطله کارخانه کنسانتره شماره یک راهاندازی کردیم که آب اسلاری کنسانتره از طریق این واحد، بازیابی میگردد. در نظر داریم برای کارخانه کنسانتره شماره 2 نیز واحد آبگیری با استفاده از روشهای جدید احداث کنیم. برای احداث این واحد، مشاور انتخاب شده و بعد از انجام آزمایشهای لازم، برای تعیین پیمانکار، اقدام به برگزاری مناقصه خواهیم کرد.
وی افزود: یکی دیگر از راههایی که به تامین آب مصرفی مورد نیاز کارخانه کنسانترهسازی کمک میکند، تصفیه پساب بخش شهرهای همجوار است. به کارگیری آب تصفیه شده خلیج فارس که به عنوان یک پروژه ملی تلقی میشود نیز، در دستور کار شرکت قرار گرفته است.