• شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ -
  • 04 January 2025

  • شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ -
  • 04 January 2025
نمایندگان بخش خصوصی مطرح کردند؛

اهرم نجات تولید و تجارت

تداوم روند فعلی حاکم بر تولید و تجارت در ایران امکان‌‌‌پذیر نیست. دیدار رئیس‌‌‌جمهور با اعضا و هیات‌‌‌رئیسه اتاق ایران درحالی انجام شد که بخش تولید و تجارت ایران از قطعی برق و کمبود گاز در دو فصل تابستان و پاییز دست‌‌‌کم ۶ تا ۷میلیارد دلار زیان دیده است...

تداوم روند فعلی حاکم بر تولید و تجارت در ایران امکان‌‌‌پذیر نیست. دیدار رئیس‌‌‌جمهور با اعضا و هیات‌‌‌رئیسه اتاق ایران درحالی انجام شد که بخش تولید و تجارت ایران از قطعی برق و کمبود گاز در دو فصل تابستان و پاییز دست‌‌‌کم ۶ تا ۷میلیارد دلار زیان دیده است. در چنین وضعیتی پیوستن ایران به FATF و بهبود روابط بین‌المللی می‌‌‌تواند اهرم نجات تولید و تجارت از زیان و رکود باشد؛ موضوعی که این روزها مهم‌ترین مطالبه بخش خصوصی است و به‌جز فعالان اقتصادی، در گفته‌‌‌های اقتصاددانان و اصحاب سیاست نیز قابل رصد است.
از آنجا که اقتصاد ایران در آستانه تغییر صحنه سیاست در ایالات‌متحده آمریکا از احتمال تشدید تحریم‌‌‌ها بیمناک است، کم کردن بار تحریم و FATF از دوش اقتصاد، تولید و تجارت می‌‌‌تواند کسب‌وکارها را از تنگنای کنونی خارج کند یا دست‌‌‌کم در وضعیتی معقول‌‌‌تر نگه‌‌‌ دارد. در واقع در شرایطی که کشور با ناترازی‌‌‌های گسترده روبه‌‌‌روست و نبض تولید صنعتی در کشور به‌کندی می‌‌‌زند، لازم است سیاستگذار شرایط را برای پیوستن به FATF به‌عنوان راهکاری برای اتصال پولی و مالی به جهان مهیا سازد؛ موضوعی که مدت‌هاست مانع بهبود روابط تجاری ایران با دنیا شده و می‌‌‌تواند در صورت تصویب در داخل، گام نخست بازگشت ایران به زنجیره‌‌‌های جهانی ارزش باشد.
پایان داستان تلخ FATF؟
روز گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی از موافقت رهبر معظم انقلاب با بررسی مجدد لوایح مربوط به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. FATF همچنین یکی از محورهای اصلی دیدار فعالان بخش خصوصی با رئیس‌جمهور بود. رئیس‌جمهور در پاسخ به دغدغه برخی از اعضای اتاق بازرگانی مبنی بر رفع موانع برای فعالان اقتصادی، از تصمیم‌گیری انجام‌شده برای بررسی مجدد لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و اظهار امیدواری کرد که بتوان با همکاری‌‌‌های مشترک بستر را برای سهولت فعالیت‌‌‌های اقتصادی ایجاد کرد. کارشناسان معتقدند پیوستن به FATF با تحریم‌‌‌های یک‌‌‌جانبه آمریکا متفاوت است و اگر دولت بتواند نظر مساعد حاکمیت برای پیوستن به FATF را جلب کند، سطح تجارت ایران با کشورهای هدف صادراتی، بیشتر خواهد شد. از دیدگاه اقتصادی نیز عضویت تعداد قابل‌‌‌توجهی از کشورها و دو سازمان منطقه‌‌‌ای اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج‌‌‌فارس با در اختیار داشتن حدود ۸۵‌درصد از تولید ناخالص داخلی جهان در این نهاد، می‌‌‌تواند دلیل محکمی برای لزوم عضویت ایران باشد.
صحبت‌‌‌های مسعود پزشکیان در دیدار با اعضای هیات‌رئیسه و جمعی از روسای اتاق‌‌‌های استانی و کمیسیون‌‌‌های تخصصی اتاق ایران علاوه بر FATF حاوی چند نکته محوری دیگر بود. گسترش و توسعه فعالیت‌‌‌های اقتصادی با دیگر کشورها، راه‌‌‌های برون‌رفت از بحران ناترازی انرژی، اقتصاد دریامحور و جلوگیری از بروز بحران‌های زیست‌محیطی، واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی و شکست دولت با مداخله‌‌‌گری در مسائل اقتصادی رئوس مطالب عنوان‌شده از سوی رئیس‌جمهور بود. پزشکیان همچنین قیمت‌گذاری کالاهای اساسی را در راستای حمایت از مصرف‌کننده نهایی عنوان کرد.
صمد حسن‌‌‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران، نیز در این دیدار با ارائه آماری از کاهش ظرفیت تولید بنگاه‌‌‌های اقتصادی، از نیاز کشور به سرمایه‌گذاری خارجی و دانش فنی روز گفت و عنوان کرد به دلیل نداشتن ارتباطات گسترده در بازارهای بین‌المللی، بیشتر واحدهای صنعتی و تولیدی کشور با ظرفیت ۵۰‌درصد یا کمتر مشغول فعالیت هستند. به گفته او با رفع برخی محدودیت‌ها و اعمال حمایت‌‌‌های منطقی، می‌‌‌توان به صادرات غیرنفتی ۱۰۰میلیارد دلاری دسترسی پیدا کرد.
لوایح FATF مجدد در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی خواهند شد
رئیس‌جمهور در پاسخ به دغدغه برخی از اعضای اتاق بازرگانی مبنی بر رفع موانع برای فعالان اقتصادی، از تصمیم‌گیری انجام‌شده مبنی بر بررسی مجدد لایحه FATF  در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و گفت: امیدواریم بتوانیم با همکاری‌‌‌های مشترک بستر را برای سهولت فعالیت‌‌‌های اقتصادی ایجاد کنیم. رئیس‌جمهور در نشستی با اعضای اتاق بازرگانی ایران، ضمن استقبال از برگزاری نشست‌‌‌های مشترک میان دولت و بخش خصوصی، بر لزوم همکاری مشترک برای رفع مشکلات اقتصادی و کاهش فشار بر مردم تاکید کرد و گفت: دولت برای ایجاد بسترهای لازم جهت تسهیل فعالیت‌‌‌های بخش خصوصی عزم جدی دارد و باور داریم که با همکاری و همراهی مشترک با یکدیگر از موانع و مشکلات پیش‌‌‌رو عبور خواهیم کرد.
پزشکیان با اشاره به سفرهای خارجی اعضای هیات دولت به‌منظور شرکت در مجامع یا دیدارهای بین‌المللی، از فعالان اقتصادی خواست با همیاری دولت و حضور در این سفرها، زمینه گسترش و توسعه فعالیت‌‌‌های اقتصادی با دیگر کشورها را فراهم کنند.
رئیس‌جمهور همچنین تصریح کرد: قبلا هم گفته‌‌‌ام که در هر سفر خارجی، اعضای اتاق بازرگانی و فعالان بخش خصوصی همراهی کنند، زیرا بدون حضور آنان نمی‌‌‌توانیم دستاورد قابل ملاحظه‌‌‌ای برای مردم و اقتصاد کشور کسب کنیم. دولت در این سفرها به دنبال ایجاد بازارهای اقتصادی برای فعالان بخش خصوصی و برداشتن موانع موجود بر سر راه سرمایه‌گذاری است.
پزشکیان با بیان اینکه دولت چهاردهم از اولین روز کاری خود دچار چالش‌‌‌های متعدد داخلی و بین‌المللی بوده است، افزود: در نخستین روز کاری دولت، شرارت‌‌‌های خارجی آغاز شد. ابتدا آقای هنیه به شهادت رسید و سپس مسائل جنوب لبنان و سوریه به وجود آمد و تلاش داشتند که کشور را وارد بحران کنند. از طرف دیگر عده‌‌‌ای نیز خواسته یا ناخواسته بر برخی از مشکلات افزودند.
رئیس‌جمهور ضمن تشریح موضوع ایجاد بحران‌های بین‌المللی، به مهم‌ترین موضوع کشور یعنی بحث ناترازی در حوزه انرژی نیز اشاره و اظهار کرد: ما در دولت به صورت روزانه و هفتگی موضوع حل ناترازی در حوزه انرژی را پیگیری می‌‌‌کنیم و در جلسات و نشست‌‌‌های مشترک با دانشگاهیان و فعالان بخش خصوصی، راه‌‌‌های برون‌رفت از این معضل را مورد ارزیابی قرار می‌‌‌دهیم.
پزشکیان با اشاره به اینکه باید در کنار یکدیگر تلاش کنیم ناترازی‌‌‌های موجود حل شود، تصریح کرد: دولت چهاردهم وارث برخی مشکلات است، اما همواره پاسخگویی به مردم را وظیفه خودمان می‌‌‌دانیم. تمام تلاش خود را به کار گرفته‌‌‌ایم تا با تمهیداتی که خواهیم اندیشید و با اصلاح روش‌ها، از بروز مشکلات احتمالی مشابه در تابستان و زمستان سال آینده جلوگیری شود.
رئیس‌جمهور ضمن اشاره به قطعی برق شبکه خانگی در پاییز امسال، صبوری، بردباری و همراهی صمیمانه مردم را مهم‌ترین عامل موفقیت دولت برای عبور از بحث ناترازی‌‌‌ها دانست.
پزشکیان در جمع‌‌‌بندی این بخش از سخنان خود با تاکید بر اینکه عزم دولت برای مبارزه با قاچاق سوخت جدی است، گفت: منابع سوخت کشور به صورت قاچاق از مرزها خارج می‌شود، بنابراین دولت با عزم جدی، مقابله با این موضوع را در دستور کار خود دارد.
رئیس‌جمهور در پاسخ به دغدغه برخی از اعضای اتاق بازرگانی مبنی بر رفع موانع برای فعالان اقتصادی، از تصمیم‌گیری انجام‌شده برای بررسی مجدد لایحه FATF  در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و اظهار کرد که امیدواریم بتوانیم با همکاری‌‌‌های مشترک بستر را برای سهولت در فعالیت‌‌‌های اقتصادی ایجاد کنیم.
پزشکیان با اشاره به تلاش‌‌‌های سران قوا برای حل مسائل کشور بیان کرد: حل مشکلات کشور تنها برعهده دولت نیست و روسای قوا نیز با همکاری و همدلی، تمام تلاش خود را برای رفع موانع موجود به کار گرفته‌‌‌اند. حجت‌الاسلام والمسلمین اژه‌‌‌ای و دکتر قالیباف نیز دلسوزانه مسائل را دنبال می‌کنند تا مشکلات اقتصادی کشور رفع شود.
رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به ناترازی در حوزه آب و بحران‌های آینده کلان‌شهرهای کشور، از فعالان بخش خصوصی خواست تا با در اولویت قرار دادن موضوع اقتصاد دریامحور، به جلوگیری از بروز بحران‌های زیست‌محیطی در کشور کمک کنند.
پزشکیان گفت: در دیدارها و جلساتی که داشته‌‌‌ام گفته‌‌‌ام که مشکلات آبی در سطح کشور با طرح‌‌‌های شیرین‌‌‌سازی و انتقال آب از خلیج‌فارس قابل حل نخواهد بود. دولت برای ارتقای بهره‌‌‌وری در صنعت و اصلاح روش‌های گذشته، باید به دنبال توسعه صنایع در کنار دریا باشد.
رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه مداخله بدون پیش‌بینی از عوارض احتمالی در مسائل اقتصادی به شکست منجر خواهد شد، اظهار کرد: هر مساله‌ای در کشور یک راه‌‌‌حل علمی دارد، دولت اگر بدون توجه به صدمات و عوارض راه‌‌‌حل‌‌‌های خود وارد عرصه مداخله‌‌‌گری شود، حتما با شکست مواجه خواهد شد. ما در خصوص قیمت‌گذاری کالاهای اساسی تلاش داریم به مصرف‌کننده نهایی کمک کنیم تا فشار را از روی آنها برداریم.
پزشکیان از بررسی‌‌‌ها در دولت برای واگذاری شرکت‌های دولتی به صورت کامل یا سپردن مدیریت آنها به بخش خصوصی خبر داد و گفت: تلاش داریم بسیاری از شرکت‌ها را تا انتهای سال به بخش خصوصی واگذار کنیم.
رئیس‌جمهور در بخش پایانی سخنانش با تاکید بر اینکه کشور تنها متعلق به یک گروه، قومیت، جنسیت و جناح خاص نیست، گفت: ما با در کنار هم بودن قادر به حل مشکلات خواهیم بود و از بحرانی که وارث آن شده‌‌‌ایم عبور خواهیم کرد. پزشکیان از وزیر امور اقتصاد و دارایی خواست تا موارد مطرح‌شده در این نشست اعم از دغدغه‌‌‌ها، مشکلات و پیشنهادها را پیگیری کند.
فعالیت واحدهای تولیدی نصف شد
رئیس اتاق ایران در جریان دیدار اعضای هیات‌رئیسه و جمعی از روسای اتاق‌‌‌های استانی و کمیسیون‌‌‌های تخصصی اتاق ایران با مسعود پزشکیان، رئیس‌‌‌جمهور، از نیازهای اقتصاد ایران سخن گفت. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه بیشتر واحدهای صنعتی و تولیدی کشور با ظرفیت ۵۰‌درصد یا کمتر مشغول فعالیت هستند، گفت: با رفع برخی محدودیت‌ها و اعمال حمایت‌‌‌های منطقی، می‌‌‌توانیم صادرات غیرنفتی را سه‌برابر کنیم. صمد حسن‌‌‌زاده، از حدود ۶‌هزار عضو، ۳۴اتاق شهرستانی، ۴۹اتاق مشترک ایران و دیگر کشورها، ۲۰کمیسیون تخصصی در رشته‌‌‌های مختلف، ۲۳۰تشکل صنعتی و صنفی و مرکز پژوهش‌‌‌های اتاق بازرگانی به عنوان ظرفیت‌‌‌های شاخص اتاق ایران نام برد و افزود: رویکرد اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در بررسی و حل مسائل، علمی و کارشناسی است.
حسن‌‌‌زاده با بیان اینکه اتاق ایران مسوولیت بزرگی در زمینه مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برعهده خود می‌‌‌بیند، گفت: وظیفه خود می‌‌‌دانیم که در کنار سیاست‌‌‌های دولت و برنامه‌‌‌های حاکمیت، مسوولیت و وظیفه خود را به‌درستی ایفا کنیم. در این زمینه از مدیران باتجربه و باسابقه کشور که چند سال در مجامع و تشکل‌ها حضور داشته‌‌‌اند، بهره می‌‌‌گیریم تا اتاق ایران بتواند به عنوان عالی‌‌‌ترین نهاد مشاوره برای سه‌قوه ایفای نقش کند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با قدردانی از تلاش‌‌‌های شبانه‌‌‌روزی رئیس‌‌‌جمهور و تمام مسوولان دولت برای رفع مشکلات، بیان کرد: بررسی‌‌‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نشان می‌دهد که امروز به‌طور جدی نیاز به سرمایه‌گذاری خارجی داریم و تا زمانی که روابط اقتصادی کشور و روابط سیاسی با حفظ تمامی آرمان‌‌‌های ملی و اقتدار جمهوری اسلامی ایران با تمامی کشورهای دنیا به صورت علمی و کارشناسی‌‌‌شده اصلاح نشود، کشورمان با خسارت‌‌‌های بسیار بزرگی مواجه خواهد شد.
او برداشتن گام‌‌‌های درست و سازنده برای سازندگی ایران را مستلزم دسترسی به نوآوری‌‌‌ها و تکنولوژی‌‌‌های پیشرفته، نوسازی صنایع در تمامی زمینه‌‌‌ها، دانش فنی و سرمایه‌گذاری‌‌‌های زیربنایی و حضور متخصصان با تجربه داخلی و خارجی دانست و خاطرنشان کرد: در صنعت کشور در بیشتر زمینه‌‌‌ها پیشرفت‌‌‌های خوبی داشته‌‌‌ایم و در تولیدات و محصولات کشورمان در حوزه‌‌‌های مختلف اعم از خدمات مهندسی، مصالح ساختمانی و... از استانداردهای روز دنیا برخوردار هستیم. بنابراین بازارهای هدف صادرات این محصولات نباید فقط محدود به کشورهای افغانستان، عراق، ارمنستان و چند کشور دیگر باشد. بلکه نیاز داریم که محصولات تولیدی ایران در بیشتر بازارهای بین‌المللی حضور داشته باشد.
حسن‌‌‌زاده تصریح کرد: امروز به دلیل نداشتن ارتباطات گسترده در بازارهای بین‌المللی، بیشتر واحدهای صنعتی و تولیدی کشور با ظرفیت ۵۰‌درصد یا کمتر مشغول فعالیت هستند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اظهار کرد: با «موقعیت جغرافیایی ایران»، «تدابیر ارزشمند رهبر معظم انقلاب» و «جایگاه رئیس‌‌‌جمهور و کابینه چهاردهم»، فرصت بسیار مناسبی ایجاد شده است تا با توجه به توسعه برنامه‌‌‌های دیپلماسی، لااقل رقم‌‌‌های بسیار زیادی از سرمایه ایرانیان مقیم خارج از کشور را به داخل کشور هدایت کنیم.
او افزود: با توجه به ارتباطاتی که در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با فعالان اقتصادی داریم، ایرانیان خارج کشور علاقه‌‌‌مند هستند که در کشور حضور پیدا کرده و سرمایه‌گذاری کنند.
حسن‌‌‌زاده، صادرات ۳۰ تا ۴۰میلیارد دلاری را برای کشور رقم مناسبی ندانست و تاکید کرد: با رفع برخی محدودیت‌ها و اعمال حمایت‌‌‌های منطقی، می‌‌‌توانیم به صادرات غیرنفتی ۱۰۰میلیارد دلاری نیز دسترسی پیدا کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران درباره راه‌‌‌اندازی بازار ارز تجاری نیز گفت: در ساماندهی بازار ارز تجاری، تلاش‌‌‌های بسیار خوبی انجام شده است. البته نابسامانی‌‌‌هایی وجود دارد که به‌تدریج حل می‌شود.
به گزارش دنیای اقتصاد،او تلاش‌‌‌های وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس‌‌‌کل بانک مرکزی در زمینه ساماندهی بازار مبادله ارزی و اقدامات وزیر نیرو و وزیر صمت در زمینه رفع ناترازی‌‌‌های انرژی را ارزشمند توصیف کرده و ابراز امیدواری کرد که دولت با برنامه‌‌‌ریزی درست و اجرای دقیق و هماهنگ بتواند تعهدات و رسالتی را که در برابر مردم شریف و نجیب ایران دارد به‌درستی انجام دهد.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/13217
اخبار مرتبط
نظرات شما