• یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ -
  • 12 January 2025

  • یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ -
  • 12 January 2025
آذرماه و رکوردشکنی تورم؛

صنعت زیر بار فشار قیمت‌ها

آمارهای تورم تولید در بخش صنعت نشان می‌دهد روند نزولی تورم ماهانه و نقطه به نقطه در مهر ماه به پایان رسیده و در آبان ماه جهش کرده است. در نهایت روند صعودی تورم بخش صنعت ادامه دار شده و در آذرماه به بالاترین سطح خود در سال جاری رسیده است...

بانک مرکزی در تازه‌ ترین گزارش خود تورم تولیدکننده در آذرماه را اعلام کرده است. آمارهای تورم تولید در بخش صنعت نشان می‌دهد روند نزولی تورم ماهانه و نقطه به نقطه در مهر ماه به پایان رسیده و در آبان ماه جهش کرده است. در نهایت روند صعودی تورم بخش صنعت ادامه دار شده و در آذرماه به بالاترین سطح خود در سال جاری رسیده است.
تورم تولیدکننده (PPI) به‌عنوان یکی از شاخص‌های کلیدی اقتصادی، تغییرات قیمت کالاها و خدمات عرضه‌شده به تولیدکنندگان را در بازه‌های زمانی مشخص نشان می‌دهد. در بخش صنعت، این شاخص نقش مهمی در پیش‌بینی تورم مصرف‌کننده (CPI) و ارزیابی روند هزینه‌های تولید ایفا می‌کند.
یکی از اجزای تورم تولیدکننده مربوط به بخش صنعت است. افزایش تورم تولیدکننده در بخش صنعت تأثیرات متعددی بر اقتصاد دارد. از یک سو، این روند می‌تواند به افزایش قیمت کالاها و خدمات نهایی منجر شود و تورم مصرف‌کننده را تقویت کند. از سوی دیگر، فشار بر تولیدکنندگان به کاهش تولید و سرمایه‌گذاری و در نتیجه کاهش رشد اقتصادی می‌انجامد. تحلیل این شاخص‌ها برای سیاست‌گذاران اقتصادی به‌منظور مدیریت تورم و حمایت از تولیدکنندگان حیاتی است.
تورم پیشران ماهانه و نقطه به نقطه صنعت
تورم ماهانه تولیدکننده در بخش صنعت تغییرات قیمتی را نسبت به ماه قبل اندازه‌گیری می‌کند. این شاخص بازتاب‌دهنده عوامل کوتاه‌مدتی نظیر نوسانات قیمت مواد اولیه، تغییر در هزینه‌های انرژی و تحولات نرخ ارز است. در سال‌های اخیر، نوسانات قیمت جهانی کالاها و محدودیت‌های داخلی باعث شده‌اند تورم ماهانه در این بخش بی‌ثبات باشد. افزایش تورم ماهانه معمولاً به‌معنای افزایش فشار بر تولیدکنندگان و احتمال انتقال این فشار به مصرف‌کنندگان است.
تورم نقطه‌به‌نقطه تولیدکننده بخش صنعت تغییرات قیمتی را نسبت به ماه مشابه سال قبل نشان می‌دهد. این شاخص، روندهای بلندمدت‌تری را بازتاب می‌دهد و تحت تأثیر عواملی همچون تحولات ساختاری اقتصاد، سیاست‌های کلان مالی و پولی، و تحریم‌ها قرار می‌گیرد. در سال‌های اخیر، تورم نقطه‌به‌نقطه بخش صنعت در ایران روند صعودی داشته که ناشی از افزایش هزینه‌های تولید، تحریم‌های اقتصادی، و تداوم نوسانات نرخ ارز است.
روند صعودی تورم تولیدکننده صنعت
بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش خود تورم تولیدکننده را تا پایان آذرماه ۱۴۰۳ اعلام کرد. بر این اساس تورم تولیدکننده ماهانه و نقطه به نقطه بخش صنعت در آذر امسال به اوج خود رسیده است.
بررسی تورم تولیدکننده ماهانه بخش صنعت در سال جاری نشان می‌دهد تورم تولید این بخش از ۲.۸ درصد در فروردین به مرور کاهش پیدا کرده است. تا جایی که تورم تولید ماهانه صنعت در مهر ماه به ۰.۸ درصد رسیده است. اما به یکباره در آبان امسال تورم تولید صنعت جهش کرده و به ۲.۶ درصد رسیده است. این افزایش ادامه دار بوده و در آذرماه به اوج خود می‌رسد به طوریکه تورم ماهانه این بخش در سطح ۳ درصد قرار گرفته است.
بررسی تورم نقطه به نقطه ۱۴۰۳ نیز نشان می‌دهد در سال جاری دو جهش در تورم نقطه به نقطه صنعت ایجاد شده است؛ یکی در خردادماه و دیگری در آبان‌ماه. بر اساس آمارها، تورم نقطه به نقطه در اردیبهشت امسال معادل ۱۷.۲ درصد بوده و کمترین سطح را در سال جاری داشته است. اما با جهش تورمی، تورم نقطه به نقطه در خرداد به ۱۹.۴ درصد رسیده است.
پس از آن تورم نقطه به نقطه روندی نزولی به خود گرفته و تا مهر ماه کاهش پیدا کرده است به طوریکه در مهر امسال به سطح ۱۸.۷ درصد رسیده است. همانطور که اشاره شد جهش دوم  در آبان ماه اتفاق افتاده و تورم نقطه به نقطه صنعت به ۲۰.۹ درصد افزایش یافته است.
به گزارش اکوایران، این افزایش ادامه دار شده تا جایی که در آذرماه امسال به سطحی معادل ۲۳.۱ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه در این ماه بالاترین سطح در سال جاری بوده است.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/13307
اخبار مرتبط
نظرات شما