• یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ -
  • 05 January 2025

  • یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ -
  • 05 January 2025
تورم‌‌سازی برای دهک‌های اول و دوم؛

فشار هزینه‌های خوراکی بر دوش فقرا

در آبان ماه امسال، تورم‌‌سازی اقلام خوراکی برای دهک‌های اول و دوم شدیدتر از سایر دهک‌ها بوده است. گزارش جدید مرکز آمار نشان می‌دهد که در آبان ماه 1403، تورم ماهانه 6 دهک از سوی اقلام غیرخوراکی و تورم ماهانه 4 دهک عمدتا از سمت اقلام خوراکی افزایش یافته است...

سبد مصرف خانوار از اقلام متنوعی تشکیل شده است. یکی از دسته‌بندی‌ها استاندارد و رایج در محاسبه قیمت سبد خانوار، تقسیم‌بندی اقلام این سبد به کالاهای «خوراکی،‌ آشامیدنی و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» است. این کالاها در هر خانوار، بر اساس سطح هزینه و درآمدی که خانوار دارد، به میزان متفاوتی مصرف می‌شوند و به همین دلیل وزن متفاوتی در محاسبه قیمت سبد خانوار در هر سطح هزینه‌ای دارند.
به این منظور، جمعیت خانوارهای کشور ابتدا به 10 دهک هزینه‌ای تقسیم می‌شود تا برای هر کدام قیمت سبد مصرف به صورت مجزا محاسبه شود. دهک اول در برگیرنده 10 درصد از جمعیت است که کمترین سطح هزینه را دارند؛ در مقابل، دهک دهم 10 درصد پرهزینه خانوارها را نمایندگی می‌کند.
گزارش جدید مرکز آمار نشان می‌دهد که در آبان ماه 1403، تورم ماهانه 6 دهک از سوی اقلام غیرخوراکی و تورم ماهانه 4 دهک عمدتا از سمت اقلام خوراکی افزایش یافته است.
کاهش سهم اقلام خوراکی از تورم ماهانه در کل کشور
بررسی گزارش منتشرشده از مرکز آمار نشان می‌دهد که تورم ماهانه کل کشور در مهر ماه امسال 2.67 درصد بوده است. 71 درصد از این رقم به دلیل افزایش قیمت غیرخوراکی‌ها و 28 درصد به دلیل بالا رفتن قیمت خوراکی‌ها ایجاد شده است. به عبارت دیگر، از تورم 2.67 درصدی مهر ماه امسال، 0.75 واحد درصد از سوی خوراکی‌ها و 1.92 واحد درصد از سوی غیرخوراکی‌ها بوده است. این در حالی است که در گزارش آبان ماه، سهم اقلام غیرخوراکی از تورم ماهانه کل کشور به 58 درصد کاهش یافته است. بنابراین، به نظر می‌رسد اقلام خوراکی در حال افزایش سهم خود از تورم هستند.
به طور کلی، تورم ماهانه 5 دهک از سوی اقلام غیرخوراکی و تورم ماهانه 5 دهک عمدتا از سمت اقلام خوراکی افزایش یافته است.
با این حال، بالاترین سهم اقلام خوراکی از تورم در دهک اول و دوم و پایین‌ترین سطح آن در دهک دهم دیده شده است. برای مثال، از تورم 3.77 درصدی دهک اول در آبان امسال، 1.43 واحد درصد مربوط به غیرخوراکی‌ها و 2.24 واحد درصد مربوط به خوراکی‌ها بوده است.
به گزارش اکوایران،از طرفی، سهم اقلام خوراکی از تورم ماهانه دهک‌ها در دهک‌های ثروتمند پایین‌تر از دهک‌های فقیر است. در دهک دهم تنها 27 درصد است که نشانگر آسیب‌پذیری بیشتر خانوارهای فقیر نسبت به تغییر قیمت اقلام خوراکی، در مقایسه با خانوارهای ثروتمند است.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/12897
اخبار مرتبط
نظرات شما