آمار و ارقام نشان میدهد با جراحی اقتصادی دولت سیزدهم و حذف ارز ترجیحی، تورم نقطه به نقطه گروه «هتل و رستوران» تقریبا به ۱۰۰ درصد رسیده و این گروه تورمی معادل دو برابر تورم کل را تجربه کرده است...
تورم نقطهای گروه هتل و رستوران در دی ماه به حدود ۲۹درصد رسیده است. از مهر ماه تا کنون، تورم این گروه از تورم کل کمتر بوده که آخرین بار در دوره کرونا رخ داده است. بهطور کلی، فراز و فرود سیاسی و اقتصادی کشور از ابتدای دهه ۹۰تا کنون بر همه گروههای کالا و خدمات اساسی تاثیر گذاشته است. گروه «هتل و رستوران» نیز از این وقایع تاثیر پذیرفته و روند آن مانند سایر گروهها در این دوره متناسب با این اتفاقات بوده است. دادهها حاکی از آن است که بزرگترین آسیب گروه هتل و رستوران از جراحی اقتصادی دولت سیزدهم بوده است. با حذف ارز ترجیحی در ابتدای سال ۱۴۰۱، تورم نقطه به نقطه این گروه تقریبا به ۱۰۰درصد رسیده و تورمی معادل دو برابر تورم کل را تجربه کرده است. بالا و پایین گروه هتل و رستوران در دهه ۹۰ طبق جدیدترین دادههای مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده، تورم نقطه به نقطه در دی ماه امسال به ۳۱.۸درصد رسیده است. به عبارت دیگر، خانوارهای ایرانی برای یک سبد یکسان از کالا و خدمات در دی ماه جاری نسبت به دی ماه سال گذشته حدود ۳۲درصد بیشتر هزینه پرداخت کرده است. تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران نیز در دی ماه برابر با ۲۸.۹درصد بوده است. تورم نقطهای این گروه از نیمه دوم امسال تا کنون کمتر از تورم نقطهای کل بوده که آخرین بار در زمستان ۹۹اتفاق افتاده بود. اعمال تحریمهای بینالمللی در ابتدای دهه ۹۰، باعث شد سطح عمومی قیمتها به طور صعودی افزایش یافتند. بهطوریکه، تورم نقطه به نقطه کل در خرداد ۹۲به ۴۲.۴درصد رسیده که در این دوره رکورد محسوب بوده است. گروه هتل و رستوران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تورم نقطهای آن در این دوره به اوج خود در ۴۲.۹درصد رسیده است. با امضای توافقنامه برجام، از شدت افزایش قیمتها کاسته شده و تورم نقطهای کل از آذر ۹۴به زیر ۱۰درصد رسیده و کمترین مقدار خود را در آذر ۹۵در ۵.۷درصد تجربه کرده است. تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران نیز از خرداد ۹۵به زیر ۱۰درصد رسیده و کمترین تورم آن ۶.۶درصد بوده که در تابستان ۹۶اتفاق افتاده است. تا زمانی که آمریکا از برجام خارج شد، تورم نقطهای کل و گروه هتل و رستوران تک رقمی بوده است. با خروج آمریکا از برجام در ابتدای سال ۹۷، سطح عمومی قیمتها با سرعت زیادی افزایش یافتند. بهطوریکه، تورم نقطهای گروه هتل و رستوران از ۸.۲درصد در خرداد ۹۷به ۵۱.۹درصد در تیر ۹۸رسیده است. پس از دوره برجام، پایینترین تورم نقطهای کل و گروه هتل و رستوران در دوره کرونا اتفاق افتاده است. تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران در اردیبهشت ۹۹به ۱۶.۵درصد رسیده است. این مسئله میتواند از همهگیری کرونا تاثیر پذیرفته باشد که باعث تعطیلی بسیاری از کسبوکارها و مقاصد گردشگری شد. تیغ تیز جراحی اقتصادی در گروه هتل و رستوران در دوره مورد بررسی، تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران و تورم کل تا ابتدای سال ۱۴۰۰با هم در یک جهت بوده و پس از آن یک مسیر واگرا را در پیش گرفتهاند. با حذف ارز ترجیحی در اوایل سال ۱۴۰۱، جهش قابل توجهی در روند تورم نقطهای کل و گروه هتل و رستوران رخ داده است. آنجایی که ارز ۴۲۰۰عمدتا به کالاهای اساسی، بهویژه کالاهای خوراکی، تعلق میگرفت، فشار تورمی در این دوره از سمت گروه خوراکی بوده است. همچنین، با توجه به اینکه گروه هتل و رستوران عمدتا شامل ارائه کالا و خدمات مواد غذایی است، این گروه نیز از جراحی اقتصادی دولت سیزدهم آسیب پذیرفت. بهطوریکه، تورم نقطه به نقطه این گروه در خرداد ۱۴۰۱به ۹۵.۶درصد و دو برابر تورم نقطهای کل رسیده است. به عبارت دیگر، کالا و خدمات گروه هتل و رستوران در خرداد ۱۴۰۱نسبت به خرداد ۱۴۰۰تقریبا دو برابر شده است. به گزارش اکوایران،اثر تورمی حذف ارز ترجیحی تا اوایل سال ۱۴۰۲ادامه داشته و تورم نقطهای کل در فروردین ماه همان سال رکوردی تاریخی در ۵۵.۵درصد زده است. پس از آن، اثر تورمی حذف ارز ترجیحی تخلیه شده و روند تورم کل و گروه هتل و رستوران کاهشی شده است. البته، این سیر نزولی به معنای کاهش قیمتها نیست و تنها از سرعت و شدت افزایش قیمتها کاسته شده است. از نیمه دوم سال ۱۴۰۳، تورم نقطهای گروه هتل و رستوران از تورم کل کمتر شده که این اتفاق از اسفند ۹۹رخ نداده بود.