• سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ -
  • 13 May 2025

  • سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ -
  • 13 May 2025
روایت ایدرو؛

مختصات استهلاک صنعتی

بخش صنعت کشور بیش از هر چیز به یک بازسازی عمیق نیازمند است. سیاستگذاران بخش صنعت با اشاره به وجود ۱۰هزار واحد صنعتی فرسوده، خبر از یک برنامه نوسازی صنعتی در کشور دادند...

بخش صنعت کشور بیش از هر چیز به یک بازسازی عمیق نیازمند است. سیاستگذاران بخش صنعت با اشاره به وجود ۱۰هزار واحد صنعتی فرسوده، خبر از یک برنامه نوسازی صنعتی در کشور دادند. ارتقای بهره‌وری و رفع مسائلی همچون مصرف بی‌رویه انرژی در کنار کاهش تبعات محیط‌زیستی صنایع از مهم‌ترین فواید بازسازی بخش صنعت است. رئیس هیات عامل ایدرو در یک نشست تخصصی با اشاره به ماموریت‌های سازمان گسترش و نوسازی صنایع از برنامه وزارت صمت برای توجه به مقوله نوسازی بخش تولید خبر داد.
شیوه تامین مالی و سودآور کردن پروژه نوسازی از مهم‌ترین نکاتی بود که در این نشست خبری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در حاشیه این نشست نیز اجاقی، معاون ایدرو با اشاره به ضرورت استفاده از تعاملات بین‌المللی برای نوسازی صنایع کشور، شرط بقای اصلح در بخش تولید را دسترسی پیوسته به بازار دانست.
این نشست خبری که پیرامون برنامه افتتاح دو طرح صنعتی جدید برگزار شد، به محمل بحث پیرامون وضعیت استهلاک بخش صنعت تبدیل شد. نیاز بخش صنعت به جذب سرمایه برای نوسازی و بازسازی آن موضوعی بود که مورد توجه رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار داشت. فرشاد مقیمی در این نشست ابتدا نگاهی گذرا به وظایف و ماموریت‌های سازمان گسترش پرداخت و گفت: این سازمان به‌عنوان یکی از نهادهای توسعه‌ایی بخش صنعت در کشور، در تاریخ ۵۸ساله خود پروژه‌های مختلفی را از شرق تا غرب کشور و شمال تا جنوب کشور را به ثمر رسانده است. پروژه‌هایی که از تراکتورسازی و ماشین‌سازی تبریز گرفته تا ایران‌خودرو و سایپا را شامل می‌شود.
 به گفته دکتر مقیمی، این سازمان از بدو تاسیس خود دو ماموریت اصلی برعهده گرفته است. ماموریت اول سرمایه‌گذاری و ماموریت دوم نیز نوسازی و بازسازی در بخش‌های مختلف صنعتی بوده است. درست در ذیل همین ماموریت‌ها بوده است که سازمان در حوزه‌های مختلفی همچون خودروسازی، نساجی، دانش‌بنیان و دیگر بخش‌های صنعتی اقدام به سرمایه‌گذاری یا بازسازی کرده است. البته همان‌طور که رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بیان می‌کند، این سازمان پس از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴، با محدودیت‌هایی در سرمایه‌گذاری و بازسازی بخش‌های مختلف صنعتی روبه‌رو شده است. مبتنی بر این ابلاغیه سازمان موظف بوده است که تنها زمانی وارد عمل شود که بخش خصوصی توان یا رغبت ورود ندارد.
 به دیگر سخن، سازمان تنها زمانی وارد سرمایه‌گذاری یا بازسازی می‌شود که ما یا با پدیده شکست بازار یا با ریسک‌های زیادی مواجه شده‌باشیم و در نتیجه، بخش خصوصی امکان یا میلی برای ورود نداشته‌ باشد. البته دکتر مقیمی در ادامه بیان می‌کند که گاه سازمان در مواردی که بخش خصوصی توان و میل ورود نیز داشته است، وارد امر سرمایه‌گذاری و بازسازی شده است؛ اما در تمام این ورودها سازمان در مقام شریک بخش خصوصی رفتار کرده است. البته در مجموع به نظر دکتر مقیمی ورود سازمان گسترش و نوسازی یک سیگنال مثبت برای بخش خصوصی محسوب می‌شود. به بیانی دیگر، زمانی که سازمان در حوزه‌هایی که به نظر ریسک‌های زیادی وجود دارد، خطر می‌کند و ریسک‌ها را به جان می‌خرد و وارد کار می‌شود؛ بخش خصوصی این ورود را نشانه مثبت ارزیابی می‌کند. نشانه‌ای که جذب سرمایه از سوی بخش خصوصی را به دنبال خود دارد.
کارویژه جدید ایدرو
نوسازی و بازسازی بخش‌های مختلف صنعتی از جمله ضرورت‌های وضعیت موجود است. آن‌چنان‌که ما باید این امر را تبدیل به کسب‌وکاری سودآور کنیم تا سرمایه‌گذاران بخش خصوصی هم وارد این حوزه شوند. این دو جمله خلاصه بخش دوم صحبت‌های رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در نشست مذکور بود. فرشاد مقیمی در این نشست بیان کرد که سال‌های گذشته، در سطح شهر تبلیغات بسیاری درخصوص خرید و فروش یا اجاره مسکن دیده‌می‌شد؛ تبلیغاتی که امروزه، بیشتر در قالب بازسازی مسکن دیده می‌شود. به بیانی دیگر، این تغییر نسبت تبلیغاتی نشان از سودآوری کسب‌وکار بازسازی مسکن می‌دهد؛ کاری که ما نیز باید در بخش‌های مختلف صنعتی انجام دهیم. به بیانی دیگر، رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بر این مهم تاکید کرد که این سازمان باید با ورود خود به امر بازسازی صنایع کاری کند تا این کسب‌وکار را سودآور سازد. آن‌چنان‌که سرمایه‌گذاران بخش خصوصی نیز بازسازی صنایع را به چشم کسب‌وکاری سودآور شناسایی کنند و سرمایه خود را وارد این بخش کنند. جذب سرمایه‌ای که به گفته دکتر مقیمی، محدود به سرمایه‌گذار داخلی نیست و این سازمان از سرمایه خارجی نیز برای تامین مالی پروژه‌ها به‌شدت استقبال می‌کند.
به گفته معاون وزیر «صمت» اکنون از دو منظر بازسازی صنایع برای کشور ما اولویت دارد. یکی از منظر ناترازی‌های انرژی و دیگری از منظر ناترازی‌های محیط‌زیستی. هر دو ناترازی مذکور از جمله چالش‌های اساسی این روزها محسوب می‌شوند؛ در نتیجه، از جمله اولویت‌های سیاستگذار اقتصادی محسوب می‌شود. به همین سبب، هم دولت و هم مجلس برای سال جاری منابعی را در جهت بازسازی صنایع پیش‌بینی کرده‌اند. رفتاری که نشان‌دهنده آن است که بازسازی صنایع بیش از پیش برای سازمان، دولت و مجلس مهم شده است. در ادامه همین ضرورت، دکتر مقیمی افزود که این بازسازی باید در دو جهت صورت گیرد: سخت‌افزاری و نرم‌افزاری. به دیگر سخن، بازسازی صنایع باید هم در حوزه ماشین‌آلات و هم در حوزه شیوه تولید (فناوری) پیگیری شود.
به گزارش دنیای اقتصاد،در همین راستا، به حکم وزیر صنعت، معدن و تجارت در حکمی ماموریت بازسازی صنایع را به دو ماموریت ایجاد و توسعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران افزوده است. ماموریتی جدید که سازمان در گام اول برای تحقق آن بنا دارد که به زودی از پلتفرمی رونمایی کند که در آن پلتفرم قرار است به جمع‌آوری و ارائه داده‌های مربوطه به میزان استهلاک موجود در بخش‌های مختلف صنعت اقدام شود. اقدامی مهم که برای بخش صنعت کشور پایگاه داده‌ای موثر برای ارزیابی طرح‌های بازسازی مورد نیاز می‌دهد و کمک می‌کند تا سرمایه‌گذاران این حوزه با چشمی باز و متری مشخص وارد امر شوند.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/14120
اخبار مرتبط
نظرات شما