• پنج شنبه ۲ خرداد ۱۴۰۴ -
  • 22 May 2025

  • پنج شنبه ۲ خرداد ۱۴۰۴ -
  • 22 May 2025
نقش طلا و دلار در سبد سرمایه‌گذاری؛

خانوارها با پس‌انداز خود چه می‌کنند؟

براساس جدیدترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از تعاملات بخش واقعی و مالی اقتصاد ایران، خانوارها نزدیک به نیمی از پس‌انداز خود را به دارایی‌های غیرفیزیکی، حدود 30 درصد را به دارایی‌های فیزیکی و باقی را به سایر دارایی‌ها اختصاص می‌دهند...

براساس جدیدترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از تعاملات بخش واقعی و مالی اقتصاد ایران، خانوارها نزدیک به نیمی از پس‌انداز خود را به دارایی‌های غیرفیزیکی، حدود 30 درصد را به دارایی‌های فیزیکی و باقی را به سایر دارایی‌ها اختصاص می‌دهند. به نظر می‌رسد با توجه به عدم توان رصد معاملات طلا و ارز در کشور، احتمالا 21 درصد باقی‌مانده پس‌انداز خانوارها به خرید طلا و ارز اختصاص یافته است.
نکته قابل توجه در این گزارش سهم پایین صنعت در سبد سرمایه‌گذاری فیزیکی خانوارهای ایرانی است. علت این امر در عدم رونق بخش صنعت و مشکلات ساختاری اقتصاد ایران در این حوزه است. این امر می‌تواند خطر بزرگی برای صنعت و اقتصاد کشور تلقی شود چرا که در جهت دستیابی به رشد اقتصادی پایدار و رفاه مناسب، توسعه صنعتی از اهمیت بسیاری زیاد برخوردار است.
نقش دارایی‌های مختلف در سبد سرمایه‌گذاری خانوارها
مرکز پژوهش‌های مجلس به تازگی اقدام به انتشار ماتریس حسابداری مالی اجتماعی کرده است. این ماتریس تعاملات بخش‌های واقعی و مالی اقتصاد کشور را نشان می‌دهد. براساس داده‌های این نهاد سبد سرمایه‌گذاری گروه‌های مختلف جامعه به دو بخش سرمایه‌گذاری فیزیکی و غیرفیزیکی تقسیم می‌شود.
براین اساس خانوارهای ایرانی به طورکلی 48 درصد از پس‌انداز خود را در سرمایه‌گذاری‌های غیرفیزیکی که دارایی‌های مالی محسوب می‌شوند هزینه می‌کنند. همچنین 31 درصد از اندوخته خود را در سرمایه‌گذاری فیزیکی و 21 درصد دیگر پس‌انداز را به سایر دارایی‌ها اختصاص می‌دهند. به احتمال زیاد این 21 درصد از پس‌انداز خانوارها مربوط به خرید طلا و ارز بوده است.
با این‌وجود وقتی جزئی‌تر به سبد سرمایه‌گذاری خانوارها نگاه کنیم متوجه می‌شویم در بخش سرمایه‌گذاری‌های فیزیکی و غیر فیزیکی نیز برخی بخش‌های اقتصادی و مالی سهم بالاتری در مقایسه با سایر بخش‌ها دارند.
به طور مثال در سبد سرمایه‌گذاری‌های فیزیکی خانوارها ، بالاترین سهم به ساختمان رسیده و این بخش 43 درصد از سبد سرمایه‌گذاری‌های فیزیکی را به خود اختصاص داده است. احتمالا علت این امر در ریسک پایین بخش ساختمان در اقتصاد ایران است. از طرف دیگر 26 درصد از سبد سرمایه‌گذاری فیزیکی به بخش حمل و نقل، 13 درصد به سایر خدمات، 11 درصد به صنعت و در نهایت 7 درصد به کشاورزی رسیده است.
سهم پایین صنعت در سبد سرمایه‌گذاری خانوار نشان از وضعیت دشوار اقتصادی کشور در آینده است.
به گزارش اکوایران، در سبد سرمایه‌گذاری‌های غیرفیزیکی خانوارها، بالاترین سهم از کل پس‌انداز جامعه به سهام و دارایی‌های مشابه اختصاص یافته است. سهم این گروه از کل سبد سرمایه‌گذاری‌های غیرفیزیکی معادل 50 درصد بوده است. بعد از سهام، پول نقد و سپرده‌ها دومین مقام را در سبد سرمایه‌گذاری غیرفیزیکی در اختیار دارند. این گروه 42 درصد از کل پس‌انداز خانوارها را به خود اختصاص داده است. در آخر نیز سرمایه‌گذاری خانوارها در بیمه عمر و صندوق‌های بازنشستگی در کنار سایر حساب‌های پرداختنی و دریافتنی آخرین رتبه را در سبد سرمایه‌گذاری غیرفیزیکی خانوارها با سهم 4 درصدی در اختیار گرفته‌اند.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/14198
اخبار مرتبط
نظرات شما