• یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ -
  • 24 November 2024

  • یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ -
  • 24 November 2024
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا،پاسخ داد

عرضه خرما در بورس کالا در چه مرحله ای است؟

در حالی به فصل برداشت خرما نزدیک می‌شویم که همچنان هیچ انباری نتوانسته مراحل اداری لازم برای پذیرش کالا را به اتمام رسانده و نسبت به پذیرش خرما برای عرضه در رینگ گواهی اوراق سپرده کالایی اقدام کند.

برای مشخص شدن شرایط انبارهای خرما در بازار گواهی سپرده کالایی گفت‌وگویی با مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای کشور داشتیم.
اکبر میرزاپور درخصوص وضعیت انبارهای خرما گفت: بورس کالا مراحل اداری لازم برای پذیرش انبارهای خرما را صورت داده و بازدیدهای لازم را به عمل آورده و در حال حاضر چند انبار در مرحله تامین تضامین بانکی قرار دارند که پس از آوردن این تضامین می‌توانند نسبت به پذیرش محصول اقدام کنند. باتوجه به حسن نظر بازار سرمایه نسبت به کالاهای کشاورزی، میزان تضامین انبارهای این حوزه در حداقل ممکن است و دیگر امکانی برای کاهش بیشتر تضامین وجود ندارد. میرزاپور همچنین درخصوص معامله گواهی سپرده کشمش نیز افزود: کار اولین انبار کشمش که در خراسان رضوی واقع شده رو به اتمام بوده و در روزهای آتی شاهد گشایش این نماد معاملاتی خواهیم بود. در ادامه متن کامل این گفت‌وگو را می‌خوانید.
  طرح عرضه اوراق گواهی سپرده خرما در بورس کالا به چه نتیجه‌ای رسید و در حال حاضر این طرح در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
درحال حاضر چند انبار جدید برای پذیرش کالای خرما در شهرستان بم شناسایی شده و نمایندگان بورس کالای ایران بازدیدهای لازم را از این انبارها انجام داده و این انبارها در حال طی مراحل پذیرش هستند. همچنین سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز برای انجام معاملات خرما در گواهی سپرده کالایی اعلام آمادگی کرده و تعدادی انبار نیز از این سو در استان کرمان و شهرستان بم شناسایی و به بورس کالا معرفی شده و مراحل پذیرش این انبارها نیز درحال اجرا است.
همان‌گونه که مستحضرید بورس کالا در دنیا و ایران هیچ نقشی در مالکیت و اداره انبارها برعهده ندارد، درواقع بورس کالا تنها از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های هر بخش برای مرتبط کردن تولیدکننده و خریدار استفاده می‌کند. در همین راستا نیز بورس کالا جلساتی با انجمن خرمای ایران برگزار کرد و با رایزنی‌های صورت گرفته اعلام آمادگی‌هایی برای پذیرش انبار به بورس کالا داده شد که بورس کالا نیز بازدیدهای لازم را از این انبارها صورت داد و مراحل اداری برای پذیرش انبارها در حال انجام بوده و امیدواریم به زودی شاهد آغاز به‌کار پذیرش خرما از سوی اولین انبار باشیم.
  فرآیند پذیرش انبار چقدر زمان‌بر است و آیا امکانی برای تسریع در این زمینه وجود دارد؟
هر انبار باید مستندات لازم را به بورس ارائه دهد و این مستندات در بورس بررسی شده و در ادامه انبارها بازدید و مورد تایید مسوولان بورس کالا قرار گیرد. تمامی سعی ما در بورس کالا بر تسریع این روند و اجرای آن در کوتاه‌ترین زمان ممکن است. بنابراین در زمینه انبارهایی که برای پذیرش خرما اعلام آمادگی کردند تمامی این مراحل به سرعت طی شد اما برای آنکه انباری اجازه پذیرش کالا بگیرد باید مراحل دیگری از جمله گرفتن ضمانت‌نامه بانکی، بیمه‌نامه و... را نیز بگذراند. انبارهای کالایی امانتدار محصولات مردم هستند و از همین رو باید تمامی مراحل ارائه تضمین و بیمه‌نامه را به درستی انجام دهند. درحال حاضر حداقل دو انبار خرما در مرحله گرفتن ضمانت‌نامه بانکی بوده که پس از طی این مرحله، این انبارها امکان ‌پذیرش محصول و آغاز به کار در بورس کالا را پیدا می‌کنند.
  میزان تضامین بانکی هر انبار چقدر است و آیا بالا بودن این تضامین عاملی در جهت کند شدن روند پذیرش انبارها محسوب می‌شود؟
از آنجا که این انبارها محلی برای نگهداری کالاهای امانی هستند بدیهی است که باید ضمانت کافی از آنها گرفته شود تا در ادامه مشکلی برای افرادی که کالای خود را به آنها می‌سپارند به وجود نیاید. اما از آنجا که بازار سرمایه کشور اعم از سازمان بورس، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و بورس کالا دید مثبتی به بخش کشاورزی دارند در تدوین مقررات مربوط به تضامین این بخش نیز با نگاهی مثبت عمل می‌کنند و همین موضوع باعث شده تا تضامین موردنیاز برای انبارهای بخش کشاورزی در حداقل ممکن باشد. در همین راستا میزان ضمانت‌نامه بانکی انبارهای بخش کشاورزی معادل ۲۰ درصد ارزش ظرفیت انبار تعیین شده است. مابقی تضامین این انبارها نیز شامل چک، تعهدنامه بانکی و بیمه‌نامه کامل است که اگرچه تعهدآور است اما هزینه‌زا نیست. به این ترتیب از سویی کمترین هزینه برای صاحبان انبارها ایجاد می‌شود و از طرف دیگر صاحبان کالا ترسی از سپردن محصول خود به این انبارها ندارند. بنابراین کندی فرآیند پذیرش انبارهای خرما ارتباط چندانی با تضامین بانکی ندارد، بلکه عدم‌آشنایی کامل با طرح و مزیت‌های آن علت اصلی کندی پیشرفت این طرح به شمار می‌رود. بنابراین بحث فرهنگ‌سازی در ترویج و راه‌اندازی این بازار اهمیت بسزایی دارد. بورس کالا در حد توان در زمینه این فرهنگ‌سازی تلاش کرده و امیدواریم به زودی شاهد پذیرش اولین انبار خرما باشیم.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/2455
اخبار مرتبط
نظرات شما