پروازی که زمین گیر شد
اقتصاد نوآوری ایران چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟
اقتصاد کرمان: در پایان سال 1401 و طلیعه 1402 شرایط برای رسانهها نیز به دشواری پیش میرود و همزمان با همه محدودیتها، این اقتصاد نحیف رسانههاست که به چالش کشیده شده و بقای آنها را به اما و اگر گره زده است. با این همه، اگر رسانهای همچنان در صحنه باقی مانده از سر دغدغهمندی است که نسبت به آینده ایران دارد وگرنه هیچ دلخوشی دیگری نمیتواند در این شرایط دشوار، رسانههای حرفهای و مستقل را به ادامه فعالیت وادارد. سال 1401 تجربهای تلخ برای روزنامهنگاری و روزنامهنگاران بود؛ چه آنجا که مورد تهدید و اتهام قرار گرفتند و چه روزهای بیشماری که با قطعی و اختلال اینترنت دست و پنجه نرم کردند تا خبر و گزارشی را منتشر کنند. با همه این دشواریها تلاش کردیم جریان اطلاعرسانی و آگاهیبخشی گروه رسانهای «اقتصاد کرمان» در سال 1401 هم بیوقفه دنبال شود و در پایان سال، شماره دیگری از سالنامه تحلیلی اقتصاد کرمان را به چاپخانه سپردیم تا فرصت همراهی با مخاطبان آگاه و فهیم خود را قدر بدانیم. سالنامه تحلیلی «اقتصاد کرمان» ویژه نوروز 1402 مجموعهای از پروندهها و گفتوگوهای متعدد و تحلیلهایی خواندنی پیرامون بخشی از اصلیترین مسائل ایران و کرمان است.
در پرونده ویژه این شماره و در میزگردی با حضور فرزین فردیس و فرشید گلزاده دو چهره فعال و صاحبنظر اکوسیستم نوآوری ایران، به بررسی و تحلیل وضعیت این اکوسیستم و چشمانداز پیش روی آن در گذر از 1401 که در آن بیمها بر امیدها غالب شد و دغدغه کسبوکارهای نوآورانه به «بقا» تقلیل یافت، پرداختهایم. در واقع در سالی که قرار بود اکوسیستم نوآوری اوج بگیرد، زمینگیر شد و با دیوار بلندی از بیتوجهی و بیاعتمادی روبرو شد. سال 1401 سال تردید فعالان اکوسیستم استارتاپی بین ماندن و رفتن از ایران و یا رها کردن کسب و کار خود و کوچ به بخشهای دیگری بود که از حداقل ثبات آن اطمینان داشته باشند و همین وضعیت بغرنج، بهانه ما برای پرداختن به سرنوشت نوآوری در ایران و کرمان بود آنهم در شرایطی که جهان با شتاب در مسیر تحول دیجیتال گام برمی دارد و ما همچنان دغدغه سرعت اینترنت داریم.
در میزگرد دیگری در آستانه آغاز فعالیت دوره دهم اتاقهای بازرگانی و در گفت و گو با محمدمهدی بهکیش و محسن جلالپور دو چهره شاخص که در سطح ملی و محلی در اتاق بازرگانی مسئولیت داشتهاند به امروز و آینده پارلمان بخش خصوصی پرداختهایم و به اینکه اتاق بازرگانی چه مسیری را در دوره جدید در پیش رو دارد و راه به کجا خواهد برد.
در پروندهای دیگر به نحوه مواجهه ایران و کرمان با موج چهارم انقلاب صنعتی پرداختهایم.در این پرونده بستر لازم برای تحقق انقلاب چهارم صنعتی را از منظر دو چهره صاحبنظر مورد واکاوی قرار دادهایم.
پرونده دیگر سالنامه تحلیلی «اقتصاد کرمان» به بررسی موانع توسعه معادن کوچک مقیاس اختصاص دارد.در این پرونده در شرایطی که با وضع محدودیتهای پشت سر هم، فعالیت «معادن کوچک مقیاس» دستخوش تغییر شده و بسیاری از آنها ممکن است از گردونه تولید خارج شوند، به بررسی وضعیت این معادن در کشور، فرصتها و موانع پیشروی آنها پرداختهایم.
با در نظر داشتن اینکه محصول «پسته» نه تنها در سالیان متمادی به عنوان ارزآورترین محصول در سبد صادرات غیرنفتی نقش موثری در اقتصاد ایران داشته که در استان کرمان نیز از صنایع اثرگذار و تحول آفرین بوده و به بن بست رسیدن آن می تواند اقتصاد و اشتغال را در کرمان به چالش بکشد، در پروندهای به نگرانیها از آینده صنعت پسته در استان کرمان پرداختهایم.
در سالی که رویکرد متفاوت دولت به بسته شدن پرونده «دفاتر تسهیلگری اجتماع محور» در ایران و کرمان منجر شد و به یکباره مجموعه تلاشهای صورت گرفته چند سال اخیر در قالب این طرح، نادیده گرفته شد و از دست رفت در پرونده مفصلتری به نقد رویکردها در این ارتباط پرداخته شده است. پروندهها و گزارشهای اقتصادی و اجتماعی متعدد دیگری نیز تدارک دیده ایم تا تصویر روشنتری از اقتصاد و جامعه کرمان در این مقطع از زمان،در دسترس باشد.
در این سالنامه تحلیلی همچنین تحلیلهای اقتصادی با موضوع «اثر جهتگیری صنعتی بر رفاه در استان کرمان»، «بحران توانمندی در بنگاه های کوچک و متوسط استان کرمان»، «ناترازی انرژی گاز و عواقب آن برای اقتصاد و صنعت» و «آسیبشناسی زنجیره ارزش خرما و راهکارهای سیاستی آن» منتشر شده است.در سالنامه تحلیلی «اقتصاد کرمان» ویژه نوروز 1402، آثار و نوشتاری از حسین شیبانی، سیدمهدی طبیب زاده، محمدرضا وحیدی، بهنام سعیدی، فرهاد آگاه، محمدجواد رستمی، علی اسدی، رضا جمیلی، مرضیه کاربخش، فرنوش حمیدپور، منیره شاهحسینی، بتول علیزاده، مجید کریمی و مجید نعمتالهی را میخوانید.