• پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ -
  • 21 November 2024

  • پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ -
  • 21 November 2024
مدیرکل میراث کرمان تشریح کرد

آغاز فرآیند ثبت جهانی تمدن جیرفت

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان گفت: درصددیم داده‌های علمی برای ثبت جهانی حوزه تمدنی جیرفت تدوین و جمع آوری شود که کار کلید خورده و فرایند ثبت جهانی این مجموعه که می‌تواند نخستین پارک باستانی طبیعی ایران باشد نیز در ۲ بخش اداری و علمی انجام می شود...

سعید شاهرخی روز دوشنبه در جریان بازدید از شهر قدیم جیرفت (دقیانوس) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ساختار اداری باید بر اساس داده های علمی باشد که این داده ها با کاوش ها و بررسی های باستان شناسی شکل می گیرد و امیدواریم که در شهر قدیم جیرفت هم داده های علمی را تکمیل کنیم.
وی با بیان اینکه دشت جیرفت یک پهنه گسترده است و همه بخش ها با هم مرتبط هستند اظهارداشت: شهر قدیم دقیانوس، کُنارصندل و دیگر بخش ها را از هم مجزا نمی توان دید و حیات بشر در این دشت استمرار داشته است.
شاهرخی اضافه کرد: کاوش هایی در شهر قدیم جیرفت از قبل صورت گرفته و پیگیر هستیم که کاوش های جدید نیز شکل گیرد.
وی بیان کرد: حوزه تمدنی جیرفت این ظرفیت را دارد مه اولین پارک باستانی طبیعی ایران شود و اراده کرده ایم سرمایه گذشتگان را به یک ظرفیت و قابلیت ارزشمند تبدیل کنیم؛ همه باید از این پارک باستانی طبیعی بهره مند شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان افزود: باید یک ظرفیت ایجاد که در بخش های رفاهی و معیشت مردم هم اثرگذار شود و جایگزین همه داشته های این سرزمین باشد.
وی با بیان اینکه شهر قدیم جیرفت ۲۰ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد اضافه کرد: این منطقه لایه های مختلف زیست بشر را با خود دارد و نشانه زیست انسان های اولیه تا تمدن های مختلف شهری است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان گفت: این شهر برجسته ترین پایتخت سلجوقیان بوده است که یکی از مهمترین مقاطع تاریخی آن محسوب می شود.
توضیح درباره ساخت و ساز مسکن
وی همچنبن در مورد اقدام به ساخت و ساز در بخشی از این محوطه تاریخی که طی ماه‌های اخیر خبرساز بوده و متوقف شده گفت: عرصه و حریم محدوده شهر قدیم از سوی وزارت میراث تایید و توسط وزیر ابلاغ شده است.
شاهرخی ادامه داد: مبنای اصلی هر اقدامی همین مصوبه عرصه و حریم است و همه ملزم به تبعیت از آن هستند.
وی تاکید کرد: هیچ مستند قانونی از سازمان متولی مسکن ملی وجود ندارد و از نظر میراث فرهنگی قرعه کشی( اقدامی که جمعه گذشته انجام شد) برای زمین این محوطه کاری غیر قانونی است و اصلا عملی نیست.
شاهرخی تصریح کرد: این اقدام می تواند باعث نارضایتی مردم شود و امیدواریم حضور اساتید این آشنایی را به جامعه هدف که مطالبه گران مسکن هستند بدهد که این قرعه کشی مبنایی برای زمین دار شدن آنها نمی شود.
وی گفت: مردم دانا و فهیم جیرفت که پاسدار میراث قانونی خود هستند این مسیر را از انحراف شکل گرفته خارج و هدایت کنند.
شاهرخی با بیان اینکه جلو پروژه را گرفته ایم و هیچ اتفاق جدیدی نیافتاده است افزود: قوانین میراث اقتدار لازم خود را دارد و آنقدر محکم است که عرصه آسیبی نبیند.
وی تصریح کرد: در راستای رفع اختلافات بین دستگاه های اداری و پیش از مطرح شدن در دستگاه قضایی به شورای تامین استان و سپس شورای تامین شهرستان بر روی آن تدبیر شده و به شورای نظارتی استان رفته اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان افزود: هیچکدام از این مجموعه های نظارتی مجوزی برای ادامه این کار صادر نکرده است.
وی گفت: ۱۲ آبان هم معاونت معماری شهرسازی به اداره متولی در جنوب کرمان اعلام کرده که مجددا از میراث فرهنگی استعلام کنید.
رییس اداره ثبت آثار اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان گفت: پهنه ایران عزیز را به حوزه های فرهنگی شمال غرب، فلات مرکزی جنوب غرب ، دشت خوزستان، حوزه رود هیرمند و شهر سوخته و حوزه بسیار غنی جنوب غرب ایران از جمله حوزه فرهنگی هلیل رود تقسیم کرده اند.
نادر علیدادی سلیمانی افزود: با حوزه بسیار غنی در حوزه هلیل رود روبرو هستیم و این دارندگی و ثروتی که این حوزه دارد می توان گفت دیگر حوزه ها ندارند.
وی ادامه داد: در دوره های پارینه سنگی در کناره غربی هامون و جازموریان (در حوزه فرهنگی هلیل رود) ابزارهایی مربوط به ۴۰ هزار سال قبل کشف کرده‌ایم.
علیدادی سلیمانی اضافه کرد: در اسفندقه جیرفت آثار دوران نوسنگی را یافتیم که نشانه قدیمی ترین استقرار دائم انسان است.
وی گفت: از قدیمی ترین معابد دنیا نیز در همین اسفندقه قرار دارد و جامعه بسیار غنی، هنرمند، ثروتمند بودند که با مناطق دوردستی همچون شمال سوریه و جنوب ترکیه در ارتباط فرهنگی بوده اند.
علیدادی سلیمانی افزود: بیش از ۲ هزار کیلومتر کاروان های تجاری در این مسیر آمد و رفت داشتند.
وی گفت: در دوره مس و سنگ هم این حوزه بسیار غنی بوده است تا دوره تمدن، روستاهای پراکنده شهر را در این حوزه تشکیل دادند و کنارصندل یکی از قدیمی ترین مراکز شهری است.
رییس اداره ثبت آثار اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان بیان کرد: شهر قدیم جیرفت بقایای یکی از بزرگترین شهرهای سده های اسلامی است.
وی با بیان اینکه از سال ۱۳۸۶ کاوشی در شهر قدیم نشده است ادامه داد: در کنار کاوش هایی که در کنارصندل بعد از یک وقفه ۱۶ ساله شروع شد، اکنون مدیرکل میراث فرهنگی پیگیر است تا کاوش های شهر قدیم را هم از سر بگیرد.
علیدادی سلیمانی بیان کرد: وقتی که شهری با این غنا و عظمت وجود دارد باید کاوش های هدفمند این شهر را هم دنبال کنیم.
وی یادآور شد: شهر قدیم جیرفت معابر فراوان، محلات، میدانگاهی ها، گورستان و کارگاه های صنعتی شامل سفالگری ، شیشه گیری و فلزگری داشته است.
آثار سکونت انسان در ۶ هزار سال پیش در شهر قدیم یافت شده است
به گزارش ایرنا، مسوول کاوش های باستان شناسی محوطه کنارصندل گفت: کاوش های کوچک در شهر قدیم و آثار کوره های صنعتی، منازل مسکونی و کتیبه های گچی که آیات قرآنی روی آن نوشته شده بود نشان داد در دوران اسلامی شهر بسیار شکوفا و گسترده ای بوده است.
سید منصور سیدسجادی افزود: تصور می رفت شهر قدیم فقط مربوط به دوران اسلامی است اما در این قسمت آثاری از سکونت انسان در ۶ هزار سال پیش هم دیده شده است.
وی یادآور شد: هر قطعه سفال یا قطعه ای که فکر می کنیم بی مقدار است قطعات پاره پاره شناسنامه و هویت ما است.
سیدسجادی اضافه کرد: باید جمع شویم و برای اینکه هویت خودمان را به دنیا نشان دهیم که انسان های با ریشه هستیم برگ های پراکنده تاریخ را برداریم و کنار هم بگذاریم و با سند خود را به دنیا معرفی کنیم.
وی ادامه داد: برخی از این کشورهای نوساخته دارند با خرید مواد فرهنگی ما برای خود هویت می سازند.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/12741
اخبار مرتبط
نظرات شما