• جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ -
  • 03 January 2025

  • جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ -
  • 03 January 2025
تورم ماهانه آذرماه؛

سنگینی بار مسکن بر سبد هزینه خانوار

در آذرماه، سهم کالاها و خدمات مختلف از تورم ماهانه تصویری دقیق از تأثیرگذاری اقلام ضروری و غیرضروری بر هزینه‌های خانوارها ارائه می‌دهد. این آمار نشان می‌دهد که چگونه مسکن و سبزیجات به‌عنوان دو عامل اصلی، بیشترین فشار را بر شاخص قیمت‌ها وارد کرده‌اند...

سهم کالاهای مختلف از تورم نشان می‌دهد از تورم ایجاد شده در آذرماه چه سهمی مربوط به هر گروه کالایی بوده است. به عبارتی با تجمیع سهم تمام گروه‌های کالایی می‌توان به تورم ماهانه در آذرماه امسال رسید. همچنین اگر یک گروه کالایی تغییر قیمتی را در آذر ماه امسال تجربه نمی‌کرد، سهم آن گروه از تورم ماهانه آذر کسر می‌شد و تورم آذر ماه کاهش پیدا می‌کرد.
نگاهی به این آمار نشان می‌دهد که کالاهای اساسی و خدمات پایه‌ای همچنان بیشترین سهم را در فشارهای تورمی دارند و کنترل قیمت‌ها در این بخش‌ها می‌تواند نقشی کلیدی در مدیریت اقتصاد و حمایت از خانوارها ایفا کند.
دو بخش حیاتی در تورم آذرماه ۱۴۰۳
طبق داده‌های مرکز آمار ایران، مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها با سهم 0.87 واحد درصدی، صدرنشین جدول تأثیرگذاری بر تورم آذرماه بودند. این گروه که یکی از نیازهای پایه‌ای خانوارهاست، همچنان به دلیل رشد قیمت‌ها در بخش اجاره‌بها و هزینه‌های انرژی، فشار سنگینی را بر بودجه خانواده‌ها وارد می‌کند. اهمیت این بخش زمانی بیشتر می‌شود که بدانیم دهک‌های مختلف درآمدی، به‌ویژه دهک‌های پایین، بخش قابل‌توجهی از هزینه‌های خود را صرف مسکن می‌کنند.
در کنار مسکن، سبزیجات با سهم 0.29 واحد درصدی دومین عامل تأثیرگذار در تورم آذرماه بوده‌اند. افزایش قیمت این گروه خوراکی، که به نوسانات فصلی و شرایط تولید وابسته است، بار مضاعفی را بر خانوارها، به‌ویژه اقشار کم‌درآمد، تحمیل کرده است.
اما تأثیر تورم تنها به این دو گروه محدود نمی‌شود. حمل‌ونقل نیز با سهم 0.22 واحد درصدی جایگاه قابل‌توجهی در میان عوامل تورمی داشته است. این بخش، که مستقیماً بر زندگی روزمره افراد و فعالیت‌های اقتصادی تأثیر می‌گذارد، یکی دیگر از دغدغه‌های اصلی خانوارها محسوب می‌شود.
لذا به طور کلی می‌توان گفت همین سه گروه کالایی و خدماتی در کنار هم مجموعا به اندازه ۱.۳۸ واحد درصد از تورم ماهانه آذر ماه که معادل ۲ درصد بوده را تشکیل داده‌اند.
در سوی دیگر، گروه‌هایی مانند گوشت قرمز سهمی منفی (0.08-) از تورم داشته‌اند، که می‌تواند به معنای کاهش تقاضا یا بهبود شرایط عرضه باشد. این کاهش، هرچند محدود، می‌تواند نشان‌دهنده تغییر در الگوی مصرف خانوارها در مواجهه با شرایط اقتصادی باشد.
به گزارش اکوایران،یکی دیگر از اجزای مهم تورم ماهانه آذرماه، آموزش بوده است. این بخش در ماه گذشته سهمی در ایجاد تورم ماهانه آذر نداشته است.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/13197
اخبار مرتبط
نظرات شما