اقتصاد کرمان: در روزهای اخیر و با حضور رییس و دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق زمینه ها و فرصت های همکاری تجاری استان کرمان با عراق مورد بررسی قرار گرفت.
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان و واحد توسعه بازار و بهبود فضای کسب کار اتاق کرمان با برگزاری چنین نشست هایی راهبری تجارت برون مرزی استان را برای توسعه صادرات کرمان دنبال کرده اند هر چند توفیق کامل در این زمینه، مستلزم همراهی دولت است. سید مهدی طبیب زاده رییس اتاق کرمان در این نشست، از فعالان اقتصادی و صادرکنندگان درخواست کرد که مسایل خود را به صراحت مطرح کنند تا جمع بندی و حل شوند.
وی گفت دکتر دانایی فر دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران و عراق، مدت ها در کشور عراق فعال بوده و کاملاً آنجا را می شناسد، به مسایل و مشکلاتی که فعالان اقتصادی در کشور عراق دارند کاملاً اشراف دارد و من در ادامه صحبتم به بخشی از آن ها اشاره خواهم کرد.
رییس اتاق کرمان افزود وضعیت حمل و نقل در رابطه با صادرات باید میدانی بررسی شود. وضعیت تسهیلاتی که برای صادرات داده می شود باید ریز و دقیق دیده شود.صادرات برنامه استراتژی واستراتژی ورود به بازار می خواهد. وی گفت: «چرا صادرات واقعی غیر نفتی کشور بیش از 12 میلیارد دلار نیست؟ چرا استان کرمان علی رغم برخورداری از همه پتانسیل هایی که دارد، جمع صادرات از گمرکات آن بیشتر از 2.4 میلیارد دلار نیست که آن هم مواد خامی مانند پسته، سنگ آهن، مس کاتد و.. است. چرا یک کالای تکنولوژیک در تولیدات ما نیست. این ها باید رسیدگی شوند. عشق به کشور، عشق به صادرات و عشق به تولید در همه موج می زند. همه با دیوار بلند مشکلات مواجه می شوند و وضعیت این شده که ما، استانی که سرداران بزرگی داریم در عراق فعالند، ستاد عتبات عالیات توسط کرمانی ها اداره می شود، شرکت های بزرگ پیمانکاری و خدمات فنی و مهندسی کرمان در عراق فعالند، جمع صادرات سال گذشته از گمرکات کرمان به عراق61 میلیون دلار بوده است، حال آیا سوال شده چرا این اتفاق افتاده است؟ کالای صادراتی نداشتیم؟ بازار مصرف نداشتیم؟ اراده نداشتیم؟ چرا؟
طبیب زاده در ادامه با اشاره به ضعف ساختاری در خصوص صادرات، گفت: دستگاه عریض و طویل سازمان توسعه تجارت در این کشور چکار می کند؟ برای کشور عراق که یک کشور همسایه، هم مذهب، هم فرهنگ ما، با نیاز فراوان، به لحاظ ساختار و ایجاد تسهیلات برای صادرات، سازمان توسعه تجارت چکار کرده است؟ امروز، 20 روز از تابستان هم گذشته یعنی سه ماه و 20 روز از سال گذشته و یک بند ص تبصره 6قانون بودجه، تسهیلاتی را برای صادرکنندگان فراهم کرده، اما هنوز آیین نامه آن به تصویب نرسیده است. دیگر چه زمانی می خواهند کار انجام دهند؟ وی افزود: باید خلف وعده را ممنوع کنیم. به صادرکننده وعده جوایز صادراتی می دهند، اما بعد نمی دهند. سازمانتوسعه تجارت باید در کشورهایی که می توانیم صادرات به آنها داشته باشیم، یک پایگاه صادراتی ایجاد می کرد اما کدام پایگاه صادراتی کشور را داریم؟ کدام کار مشاوره ای را با ترکیه انجام دادیم؟ کدام جدیت در حمایت از صادرکنندگان را انجام دادیم؟ کدام بستر را فراهم کردیم؟ چرا کمک نمی کنیم کارشان رقابتی باشد؟
مهندس طبیب زاده ادامه داد: وضعیت محصولات اردن و ترکیه را در عراق ببینید. آن ها چه تسهیلاتی به صادرکنندگان دارند، ما چه تسهیلاتی داریم؟ این ها را باید به طریقی حل کنیم تا انتظار داشته باشیم صادرات رشد قابل توجهی داشته باشد. وی گفت من از جناب آقای دانایی فر خواهش می کنم حداقل در حوزه عمل خودشان، گمرکاتی که به سمت سوریه هوایی و به سمت عراق زمینی هست را یک کار موشکافانه کارشناسی انجام دهند، آنجا تداخل وظایف وجود دارد.
رییس اتاق کرمان افزود: تا زمانی که تسهیلات گمرک فراهم نشود، صادراتی شکل نخواهد گرفت. اما بخش خصوصی خودمان هم حرف داریم. ما هم به یک کلمه جادویی رقابت خیلی توجه نداریم. صحنه، صحنه رقابت است. رقبای قدری داریم مثل ترکیه، اردن، مصر. این ها رقبای ما در بازارهای عراق هستند. ما هم باید سازوکار رقابت را بپذیریم. البته برخی هزینه هایی که شما می فرمایید اعتقاد دارید رقابتی نیست که حالا سیستم دولتی هستید یک مقداری کمک کنید. ما هم تشکل صادراتی نداریم. واردکننده آن کشور خیلی تکلیفش روشن نیست اینجا با چه کسی طرف است.اتاق ایران و عراق باید کمک کند. از تجربیات بسیار خوبی که آقای حسینی(دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق) و آقای آل اسحاق (رییس اتاق مشترک ایران و عراق) دارندباید استفاده کنیم که وضعیت صادرات از استان و کشورمان را سامان دهیم و بتوانیم صادرات بیشتری داشته باشیم.
طبیب زاده ادامه داد: این هنر نیست که ما در سه ماهه اول امسال فقط 10 میلیون دلار صادرات به عراق داشته باشیم. قطعاًمی توانیم بسیار بیشتر داشته باشیم. در بخش خصوصی هم باید خودمان سامان دهی انجام دهیم. تشکل ها را سامان دهیم، به برند توجه کنیم، رقبا را بشناسیم، استراتژی داشته باشیم. این ها کاملا پذیرفته شده است و ما هم می پذیریم و این ضعف هم در ما وجود دارد. اما مساله این است در کشور عراق اتفاقی افتاد، خیلی از فعالین از جمله کرمانی ها، کالاهایی صادر کردند، خدماتی انجام دادند اما محل اشغال داعش شد و بعد از اینکه داعش رفت هم تکلیف آنجا خیلی روشن نیست. سرمایه هایی که آن جا خوابیده، بانک هایی که ایرانیان سهام دارند یا بانک های ایرانی که آنجا فعالند. ما با کشور عراق رابطه بسیار گرمی داریم. نباید آن ها از تحریمات آمریکا پیروی کنند. الان منابع اقتصادی در منطقه اقلیم کردستان بلوکه شده است. این یک ظرفیت خوبی در اختیار ما می گذارد. عوارض سنگینی که عراق بر کامیون های خود وضع می کند باعث شده هزینه تمام شده کالای ما در عراق زیاد شود. این را باید در تعاملاتی که با کشور عراق ایجاد می کنیم حل کنیم. اجازه ورود به کامیون های ترانزیتی ایران داده شود. استان ما بخصوص محصولات کشاورزی سریع الفساد یا فسادپذیر دارد. نمی شود در گرمای بالای 50 درجه شلمچه،خوزستان یا چذابه، از یک کامیون به کامیون دیگر جابجا شوند. این چه مشکلی وجود دارد که ما بعد از سال ها مراوده با عراق که فکر می کنیم سهم بزرگی در صادرات به آن را داریم، نمی توانیم این مسایل را حل کنیم. ما می خواهیم این جلسه عملیاتی باشد و تصمیمات اجرایی باشد و بعد هم پیگیری کنیم حل بشوند و ما سال آینده بگوییم این 60 میلیون دلار صادرات کرمان به عراق به 600 میلیون دلار افزایش یافته استکه امکانش وجود دارد و حتماً هم می توانیم انجام دهیم. لذا مهمانان و حضارصریح و واضح صحبت شان را بگویند و پیشنهاداتشان را بدهند.
در ادامه، دکتر آل اسحاق، رییس اتاق مشترک ایران و عراق با تشکر از برگزاری این نشست، گفت: موضوعاتی که می خواهم مطرح کنم اگرچه کلیات است اما باید گفته شود. گاهی برخی از موضوعات تکراری هستند، علم یک کلمه است ولی هزار بار باید تکرار بشود تا وجدان بشود. آن چیزی که اثر دارد وجدان شدن موضوع است. ما کرمان را در سطح کشور، یک استان اقتصادی و با عقل و تدبیر اقتصادی می شناسیم. سابقه تاریخی استان کرمان، از جنس عقل اقتصادی است، کرمانی ها افرادی اقتصادی با تدبیر اقتصادی هستند. برطبق تحقیقات، در اقتصاد کشور اول یزدی ها هستند بعد کرمانی ها و سپس اصفهانی ها و تبریزی ها. جایگاه کرمان این است. ولی چرا در سطح یکی از بازارها که بازار عراق است، کل صادرات کشور، همراه با صادرات برق و.. به آن در حدود 12 میلیارد دلار بوده که صرفاً کالای آن حدود 6.5 میلیارد دلار بوده است. از این 6.5 میلیارد دلار، رتبه دوم مغز اقتصادی که استان کرمان است، صادرات آن60 میلیون دلار بوده است. علی رغم همه مشکلات عامه که این مشکلات برای همه است، برای اصفهانی، یزدی، تبریزی و..، برای کرمانی هم وجود دارد.
وی ادامه داد: همه ما در این فضا استنشاق می کنیم. چرا کرمان 2.4 میلیارد دلاری،در بازار عراق 61 میلیون دلار سهم دارد؟ آنچه که بر اساس فهم و جمع بندی فهم خودمی گویم این است که بازار عراق، علی رغم اینکه احتمالات متعددی است که بالا برود، پایین بیاید، دولت های آن عوض شوند، آدم هایش عوض شوند، اعضا، سیاست، فساد، هر برداشتی که شما از عراق دارید، در حال حاضر، در آتیه نزدیک و در آتیه دور بازار مهم ایران است. علی رغم تمام تحولات احتمالی که ممکن است پیش بیاید، باز هم بازار عراق تا 15-20 سال آینده مهمترین بازار منطقه است و در این بازار، سهم ما می تواند یک سهم بالایی باشد.
رییس اتاق مشترک ایران و عراق افزود: پیام من در این جلسه این است که به محدودیت ها فکر نکنید. همین الان شرکت هایی که آنجا موفق هستند، چرا موفق هستند، حالا اسم هم ببریم، ایراد ندارد. کاله چرا موفق است؟ در همین بازار و در همین رقابت و در همین فضا دارد کار می کند. چرا صادرکنندگان ریز و درشت ما فعالند؟ بازار عراق بازار سنگلاخی است، اتوبان نیست ولی اگر می خواهیم در اقتصاد منطقه حضور داشته باشیم، با شرایطی که داریم، هر لحظه که فعال اقتصادی بازار عراق را در ذهن خود در حاشیه بگذارد، در آینده باخته است. این را از روی تجربیاتم عرض می کنم. هر لحظه که فعال اقتصادی می خواهد در اقتصاد کشور و منطقه حضور داشته باشد، در همین شلوغی، اتفاقاً الان وقتش است. اگر اوضاع عراق یک مقدار آرام تر شود، از همه جای دنیا رقبای شما از اروپا گرفته تا چین، تا همه، بیشتر خواهند شد. الان به دلیل امنیت کمتر و نارسایی، کمتر هستند. ولی در آینده کار سخت تر خواهد شد.
وی گفت: قصد نصیحت ندارم و در ابتدا اقرار کردم که کرمان دومین مغز اقتصادی کشور است.اما 61 میلیون دلار نشان می دهد که یا اولویت کرمان بازار عراق نیست، یا جای دیگری الحمدالله وضع تان خوب است و نیازی به این بازار ندارید، یا به یک طریقی ذهنیتی ایجاد شده که اصلاً نمی شود کاری کرد و وقتتان را بیخود تلف نکنید. از نظر من هر دوی این ها اشتباه است. بازار عراق بازاری است که از یک آجر کنار خیابان گرفته، تا رب گوجه فرنگی، پالایشگاه و نیروگاه، تجارت، خدمات فنی و مهندسی، گردشگری و هر حوزه ای در اقتصاد در رابطه با بازار عراق در رابطه با ما هست. بله درست است سخت است، اولِ کار سخت است. ما یک ضرب المثل در ترکی داریم که معنی آن این است که اولِ کار را نه دوست می بیند و نه دشمن. برای اینکه اول کار نارسایی است، شکست است،حتماً سخت است. ولی کسانی باقی هستند که اول کار با جرأت شروع کنند. لذا باید بازار عراق را جدی گرفت. جدی گرفتن هم یعنی حضور فیزیکی مستمر با درایت و سرمایه گذاری در آنجا.در بازار عراق هدایت از راه دور امکان پذیر نیست، انضباطات، تحولات و تلاطم های خاص خود را دارد. باید آنجا حضور فیزیکی و دفتر حضوری داشته باشید، شخصبا جنم و با عرضه و با انگیزه باید باشد، این ها برنده هستند. عراق بازار آتی دار خوبی است. البته در کشور هم ما نهادهای متعددی داریم. سعی و استراتژی بر این است که آتیه عراق، آتیه خوبی باشد. یعنی بر مبنای 20 میلیارد دلار فکر می شود و این شدنی است. یعنی اگر ما الان 12 میلیارد دلار را تارگت زدیم، 20 میلیارد دلار قطعاً شدنی است و قطعاً کسانی برنده هستند که این حقیقت را قبول کنند که بازار عراق بازار حال و آتی ما است و همه امکانات هم می شود ولی بازار سختی است.
پس از آن، دکتر حسینی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق ضمن ابراز خرسندی از حضور در کرمان، گفت: ما آمده ایم بگوییم عراق مهم است اما چرا مهم است؟ در این موقعیتی که ما داریم عراق می تواند بهترین فرصت و بهترین بازار برای ما و شرکت های ایرانی باشد و شرکت ها می توانند 3-4سال بروند عراق و بیشترین بهره را داشته باشند و بعد اگر نخواستند بمانند، نمانند.
آل اسحاق هم با تجربه 30 سال وزارت در وزارت بازرگانی، وزارت صنایع، اتاق بازرگانی تهران، اتاق ایران، اتاق ایران و عراق، شهادت می دهد که این فرصت را دریابید. دکتر دانایی فر هم خودشان معمار روابط با عراق است. دکتر دانایی فر یک الگو در روابط خارج از کشور گذاشته و این ستاد توسعه عراق شده الگویی برای سایر کارها. بعد از سال ها در سفارت و ستاد بودن، ایشان امروز به شما می گوید این فرصت را دریابید.
وی افزود من 30 سال کار تجارت بین المللی انجام داده ام. در همه کشورهای منطقه دفتر داشتم از جمله ارمنستان، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، امارات و عمان. در قطر نیز در حال تاسیس دفتر هستم. با وجود اینکه عراق کار نکرده ام اما به شما می گویم در عراق کار کنید چرا که موقعیت کاری خیلی خوبی دارد. کارهای نفت و گاز و پتروشیمی خیلی خوب است. خودم کار نمی کنم که بگویم منافع شخصی دارد ولی الان آمده ام، وقت می گذارم و بالاخره فکر می کنم نسبت به جامعه دین به گردن دارم. این جمعی که در رابطه با عراق در اینجا می بینید واقعاً در هیچ جای دیگر شما نمی توانید ببینید. تمام اختیارات در رابطه با عراق به اتاق مشترک داده شده است. آقای انصاری آمده در دیپلماسی وزارت خارجه و می گوید مهمترین بازار من عراق است و بیشترین وقت را حاضرم برای عراق بگذارم. سفیرانی که در عراق داریم کاملاً هماهنگ اند. تیمی که امروز در رابطه با عراق دارد کار می کند یک تیم بی نظیر است و در هیچکدام از کشورها نمی توانید این چنین تیمی پیدا کنید که همراه و همگام و هم فکر و جدی باشند. همه این تیم جدی ایستاده اند که در روابط یک تحولی ایجاد کنند. اگر ایجاد نکنیم دلیلی ندارد. عراق 7 میلیارد روابط داشته و دوباره قرار باشه روابط ما همان 6-7 میلیارد باشد که کاری نکرده است. ما آماده ایم که حداقل سطح روابط را از این وضعیت فعلی بالا ببریم و می دانیم شدنی است.
دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق ادامه داد: عراق کشوری است که هم پول دارد و هم می خواهد و نیاز دارد. خیلی از کشورهای دنیا نیاز دارند ولی پول ندارند مانند غرب آفریقا. یا خود آسیای میانه هم همینطور. خیلی از کشورها پول دارند ولی نیازی ندارند مانند اروپا، عربستان، قطر. در آنجا کالای شما به دردشان نمی خورد. مثلاً جمعیت 800 هزار نفری قطر با آن سرانه ، نیازی ندارد. شما فقط می توانید خاویار و فرش به آن ها بفروشید. اما عراق بازاری است که اولاً زیرساخت های آن نابود شده است. چیزی به اسم صنعت یا کشاورزی ندارد. ما نسبت به سایرین مزیت رقابتی داریم، همین که 10-12 مرز با این کشور داریم، 60درصد جمعیت عراق در نزدیکی مرزهای ما زندگی می کنند. جمعیت عراق اکثراً شیعه هستند و با استان های مرزی ما روابط قومی و فامیلی دارند که این مهمترین مزیت ماست. کامیون ترک بخواهد برود بصره باید 5000 دلار هزینه بدهد. اما برای کامیون ایرانی، شما با 500 دلار می توانید بار خود را به بصره ببرید. حال 150شرکت ترکیه ای در بصره ثبت شده ولی ما فقط 4 شرکت ایرانی در بصره ثبت کرده ایم که نشان کم کاری ما است، نشان می دهد ما همت نداریم. ما در اتاق مشترک ایران و عراق تقریباً 400 عضو فعال داریم که فقط 2 شرکت کرمانی عضو آن هستند، این نشان می دهد که فعالان کرمان حداقل خیلی اولویت شان عراق نبوده یا افغانستان بوده یا کشوری دیگر. با اینکه کرمان در بازار عراق خیلی پتانسیل دارد. کل تره بار کرمان، پسته کرمان، مس، آلومینیوم، صنایع لاستیک و.. کاملاً در عراق ظرفیت دارند اما کار نشده اند. ما حاضریم دست شما را گرفته و به این بازار ببریم و پا به پای شما به این بازار بیاییم. ما می خواهیم شما را تهییج و تشویق کنیم که جدی تر وارد این بازار بشوید.
وی ضمن تشکر از حاضران در جلسه گفت: سوالی که برای من پیش آمده است این است که تمام مشکلاتی که بیان می کنید در مورد استان های دیگر هم صادق است. اما چرا از 4/6 میلیارد دلار صادرات ایران به عراق، کرمان نتواسته است سهم عمده ای از این صادرات داشته باشد. با توجه به شناختی که من از استان کرمان دارم توقع ما خیلی بیشتر از این هست.
علمدار فعلی اقتصادی کشور هم آقای جهانگیری است. افتخار ملی ما، آقای سلیمانی متعلق به این استان است. ما با توجه به این نگاه ها این سوال را داریم. البته من این عدد 61 میلیون دلار را قبول ندارم. حداقل صادرات استان کرمان به عراق 200 میلیون دلار است. این 61 میلیون دلار گمرکی ها، ترانزیت است. صادرات کالاهای غیرنفتی کشور به عراق 25 میلیارد دلار است. اما آیا سهم ما و استحقاق کشور ما در تولید کالا به کشور عراق 25 میلیارد دلار است؟ این کار کلا خطرناک است که همه کارمان را به داخل یک کشور شیفت کنیم. حقیقتا حجم صادرات ما به کشور عراق کم نیست.
دانایی فرد، دبیر ستاد توسعه روابط افتصادی ایران و عراق گفت،به نسبت اعداد و ارقامی که در کشور وجود دارد حجم صادرات ایران به عراق کم نیست، سوالی که وجود دارد این است با توجه به اینکه استان کرمان یک استان اقتصادی است، چرا حجم صادرات این استان به عراق کم است که این موضوع بایستی آسیب شناسی شود. در این حین بخش خصوصی بایستی سکان دار حرکت اقتصادی رو به جلو باشد و در این خصوص بخش دولتی نیز با رایزنی هایی که با سفارتخانه و رایزن بازرگانی ایران در عراق انجام می دهد، سعی در حل و فصل مشکلات و موانع پیش رو می نماید. بیشترین حجم صادرات ایران به عراق می رود با این وضعیت که متوسط بهای هر تن کالایی که ما از کشور صادر می نمائیم حدود 4200 دلار است و در عراق 900 دلار است برای محصول نهایی می باشد. بیشتر کالایی که ما به عراق می فرستیم محصول خام نیست بلکه محصول نهایی است و به دست مصرف کننده نهایی خواهد رسید. در این جلسه گرد هم آمده ایم که گره های کور صادراتی استان کرمان به عراق را شناسایی کنیم. در کشور عراق نظم و انضباطی در خصوص کالاهای صادراتی از ایران وجود ندارد چون گاهاً کالایی از مرز خسروی، چزابه یا شلمچه صادر می شود و در حالیکه برخی کالاها از مبادی ورودی دیگر که خود عراقی ها به دلیل عدم وجود نظم، از این مقوله بی اطلاع می باشند، صادر می گردد. نگاه ما به دنبال ایجاد نظم و انضباط در کشور عراق نیست بلکه بایستی از این موضوع به عنوان یک فرصت بهره جست و صادرات محصولات ایرانی به کشور عراق را افزایش داد. به عنوان مثال کالاهای صادراتی ایران به عراق از مرز سومار با مشکلاتی همراه بودند ولی یکدفعه شرایطی به وجود آمد که شرایط صادرات در شهر مرزی سومار تسهیل گردید که دلیل آن عدم وجود قوانین منسجم در این منطقه بود . این شرایط در حالی به وجود آمد که در شلمچه و چزابه وضعیت مناسب نمی باشد و کماکان قوانین و مقررات پیچیده ای در این نقاط مرزی وجود دارد. وی افزود: بایستی نشست های مشترک استانی با اتاق مشترک ایران و عراق برگزار گردد که اولین نشست از استان کرمان شروع شده استکه سعی می شود از تمامی پتانسیل های موجود در استان کرمان استفاده شود. در این نشست های مشترکی که با اتاق مشترک ایران و عراق و همچنین فعالین بخش خصوصی برگزار می گردد، بایستی بررسی شود که گره های کور صادراتی کجا وجود دارد و برای آنها بایستی چاره اندیشی نمود. او همچنین افزود، عراق کشور ثروتمندی می باشد و روزانه 5/3 میلیون بشکه نفت صادر می نماید. او اضافه کرد: با عراق 18 گذرگاه مشترک وجود داردکه به این معنی است با اهتمام دولت توانسته ایم این تعداد گذرگاه به وجود آوریم، در حال حاضر 6 گذرگاه اصلی با نام های شلمچه، چزابه، مهران،خسروی، پرویز خان، باشماغ وجود دارد و 12 گذرگاه فرعی دیگر داریم که یکی از آنها سومار می باشد که تعداد ترددهای کامیون در آن روزانه به 500 عدد رسیده است.
وی گفت: در مقایسه با سال های گذشته که ما تنها دو گذرگاه مهران و خسروی داشتیم، اکنون تعداد گذرگاه های فعال افزایش یافته است.
او افزود: با وجود این تعداد گذرگاه هنوز برخی از آنها با استانداردهای لازم فاصله داشته که در حال برطرف نمودن نقص های موجود هستیم. همچنین لازم به ذکر است که ایران با کشور عراق 1400 کیلومتر مرز مشترک دارد و وجوه فرهنگی مشترکی بین دو ملت وجود دارد و بر این اساس تعداد زیادی از مردم عراق به ایران و برعکس به کشور عراق مسافرت می نمایند. وی گفت: پیشنهاد می شود شرکت های کرمانی در عراق ثبت شرکت نمایند و همچنین با توجه به شرایط تحریمی جدیدی که به ایران وارد می گردد، بهتر است به جای واردات از کشور امارات، این واردات از کشور عراق صورت گیرد که کشور عراق می تواند جایگزین خوبی برای کشور امارات باشد و برای دستیابی به این هدف بایستی برنامه ریزی گردد. کشور عراق در حال حاضر در مرحله پسا داعش و در واقعو در حال بازسازی می باشد و حداقل بودجه ای که برای این موضوع بایستی در نظر گرفته شود 300 میلیارد دلار است.
بنابراین با توجه به این موضوع، زمینه های مناسبی برای خدمات فنی و مهندسی در کشور عراق وجود دارد. در سال 1390 ایران توانست 400 میلیون دلار پروژه از کشور عراق بگیرد که در سال های 92 و 93 این عدد به 5/4 میلیارد دلار پروژه رسید و همین موضوع باعث شد که 75درصد خدمات فنی و مهندسی کشور به سمت کشور عراق حرکت نماید. پس از حضور داعش در عراق، شرکت های خارجی از عراق بیرون رفته که بسیاری از مطالبات این شرکت ها از دولت عراق بلاتکلیف باقی ماند و اکنون در طول سه و چهار ماه گذشته در حال پیگیری مطالبات شرکت های ایرانی در زمان حضور آنها در عراق هستیم. وی گفت: نگاه به آینده در کشور عراق وجود دارد و این نگاه به ظرفیت های موجود در کشور عراق و توانمندی های سرمایه گذاری استان کرمان در زمینه های مختلف از جمله خدمات فنی و مهندسی اشاره دارد. در این خصوص شرکت های فعال در زمینه خدمات فنی و مهندسی استان کرمان می توانند در عراق ثبت شرکت نمایند و حتی شریک بومی در عراق پیدا نمایند.
وی همچنین افزود: از آنجایی که کشاورز و فعال بازرگانی نمی تواند به تنهایی صادرات به عراق را انجام دهند، شرکت های مدیریت صادرات بایستی در این خصوص بایستی تشکیل شده و به روند صادرات کمک نمایند و دولت نیز در این راستا حمایت می نماید. یکی از راه های دیگر توسعه صاردات به عراق ثبت نمایندگی های شرکت های ایرانی در عراق می باشد به عنوان مثال شرکت لبنی کاله که توانسته است بیش از 500 میلیون دلار به عراق صادر نماید یکی از نمونه های بارز نمایندگی شرکت های ایرانی در عراق است. با توجه به نمایشگاه هایی که در کشور عراق برگزار می گردد، حضور فعال در این نمایشگاه ها می توانند بسیار مفید واقع گردد. وی گفت: اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق آمادگی دارد تا تجار برتر عراقی را به استان کرمان دعوت نماید و از نزدیک در طی جلسات رو در رو، تجار ایرانی با آنها به مذاکره و بحث و گفتگو به پردازند اما لازمه این موضوع فراهم بودن زیر ساخت های مناسب است. همچنین در زمینه تولید مرغ و تخم مرغ اگر مازاد تولید وجود دارد، می توان این محصولات را به عراق صادر کرد.
وی همچنین گفت: تاسیس شرکت های مشترک به صورت کنسرسیوم بسیار سودمند می باشد. همانگونه که می دانید در نیمه دوم سال حجم صادرات بالاتر خواهد رفت پس بایستی از اکنون به فکر توسعه صادرات بیشتر به کشور عراق بود. ذکر این نکته ضروری است که ستاد توسعه روابط تجاری ایران با عراق در کنار اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق و رایزن بازرگانی ایران در عراق، دست در دست هم کمک خواهند کرد تا موانع موجود بر سر راه تجار و صادرکنندگان به کشور عراق برطرف شود. او در خاتمه صحبت های خود گفت، تمامی مواردی که امروز در این جلسه مطرح شد حتما در تهران پیگیری خواهند شد تا راه حلی مناسب برای آنها پیدا شود. در این راستا نیز استاندارد سازی و همسان سازی کالاهای صادراتی به عراق نیز صورت خواهد گرفت تا صادرکنندگان با مشکلی رو به رو نگردند.
دکتر دانایی فرد گفت: هدف از برگزاری این جلسه این است که موقعیت استان کرمان با کشور عراق بررسی شود و گلوگاه ها معلوم گردند و امیدواریم که در نشست بعدی که در آینده خواهیم داشت، آمار صادرات استان کرمان افزایش یافته باشد.